Pastırma Sıcakları Elazığlı Hanımlara Yaradı

Elazığ'da normalde Eylül ayında tamamlanan ve kışa hazırlığın en önemli gıda ürünlerinden olan salça yapımı Ekim ayının sonlarına doğru yaşanan pastırma sıcakları ve güneşli günlerde ev hanımlarına yeni bir fırsat oluşturdu.

Pastırma Sıcakları Elazığlı Hanımlara Yaradı

Elazığlı ev hanımları, hazır satın almak yerine kendi elleriyle yapmayı tercih etmesiyle salçalık ve turşuluk biber satın almak için pazarın yolunu tutuyorlar. Elazığ’da Her yıl Eylül ayının sonun kadar salça hazırlıkları tamamlansa da Ekim ayının sonuna gelmemize rağmen pastırma sıcaklarının ve günışığının fazla olması nedeniyle süreyi kaçıran hanımlara son bir fırsat daha doğuruyor.

Pastırma Sıcakları Elazığlı Hanımlara Yaradı

İşte lezzetiyle sizleri büyüleyecek Elazığ’a has salça tarifi ve ipuçları:

Domatesleri iyice yıkayın dörde bölün.
Böldüğünüz domatesleri tencereye alın. Çok kısık ateşte, suyunu çekip koyu bir kıvama gelene kadar kısık ateşte arada karıştırarak kaynatın. Ateşten aldıktan sonra aynı tencere içinde ince delikli süzgeç kullanarak elinizle iyice posasını ayıracak şekilde ovuşturarak sıkın ve püre haline getirin. İçine 3 çorba kaşığı turşuluk tuz (kaya tuzu) ekleyin iyice karıştırın. Tuz miktarını kontrol ederek istediğiniz kadar tuz ilave edebilirsiniz. 

Pastırma Sıcakları Elazığlı Hanımlara Yaradı

Artık tepsilere paylaştırarak güneşte kurutabilirsiniz. Eğer temiz bir şekilde kurutacak balkonunuz ya da güneşli bir yeriniz yoksa çok kısık ateşte sık sık karıştırarak pişirerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ya da yine tepsiler içinde fırında çok çok düşük sıcaklıkta arada karıştırarak suyunu çektirebilirsiniz.

Hazırladığınız domates salçasını soğuduktan sonra temiz kavanozlara doldurun. Üzerlerine zeytinyağı ilave ederek sıkıca kapatın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar.
Açtığınız domates salçası kavanozlarını tüketene kadar buzdolabında saklayın.