Parti ve Adayların Görünürlük Yarışı

2023 seçimlerine doğru zaman artık iyice daralırken partilerin seçim kampanyalarının temel argümanları olan billboard, afişler, totem, parti bayrağı, Seçim İletişim Merkezi gibi argümanlarda, partilerin ve adayların ortaya koyduğu performansları, sahayı inceleyerek Hakimiyet okuyucuları için derledik.

Parti ve Adayların Görünürlük Yarışı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/2023 seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Türkiye’nin en kritik seçimleri için tüm Türkiye’de olduğu gibi Elazığ’da da siyasiler büyük bir çalışma dönemi içerisine girmiş durumda. 

Liste memnuniyetsizliklerinden kaynaklı kararsız ve tepkili seçmenin hiç bu kadar fazla olmadığı bir dönemde,  adaylar seçmeni ikna etmek ve oyunu almak için tüm argümanları kullanıyor.

Parti ve Adayların Görünürlük YarışıPERFORMANSLAR NASIL?

Hakimiyet, seçim kampanyası döneminde spesifik olarak bu kampanyaların en önemli argümanlarından olan billboard, afişler, parti bayrakları, totemlerde partilerin ve adayların ortaya koyduğu performansları derledi. İşte parti ve adayların Elazığ’da görünürlüğü…

EN GÖRÜNÜR CHP

41 Yıl aradan sonra Elazığ’dan seçilen ilk vekil olma başarısını gösteren Gürsel Erol öncülüğünde CHP, şehri adeta CHP afişleri ile donatmış durumda. Siyasal iletişim uzmanları, şehirde bu anlamda en fazla görünürlüğün CHP’de olduğunu belirterek yalnızca görsel anlamda değil, verilen “Elazığ’a bakanlık”, “TOKİ konutlarının ücretsiz” olması gibi mesajların seçmende büyük bir etki uyandırdığını ve başarılı bir kampanya dönemi yürütüldüğünü belirtiyor.

Parti ve Adayların Görünürlük Yarışı

CHP’YE AMBARGO MU?

Öte yandan CHP'nin seçim kampanyası amacıyla şehrin muhtelif yerlerine astırdığı afişlerin, elektrik dağıtım şirketi ve bir kamu kurumu tarafından ambargoya tabi tutulduğu ve indirildiği iddia edildi. 

Yapılan bu uygulamaya Elazığlı vatandaşlar büyük bir tepki gösterirken afişlerin indirilmesinin hiçbir fayda sağlamayacağını ve desteğin indirilen afişlerle eksilmeyip daha da artacağını dile getiriyorlar.

MHP’DE ETKİLİ PROPAGANDA HÂKİM

Seçimlerin favori partisi MHP; şehir genelinde görsellikle ölçülü olmayı tercih ederken özellikle balkon ve cam afişlerinde öne çıkıyor. 
Afişlerde orta düzey bir görünürlük sağlayan MHP; buna karşılık birebir propagandada ve medyada sık sık yer almada oldukça önde bir tablo çiziyor.

Cumhur ittifakı ve Erdoğan’ın kazanması vurgusunu Ak Parti sözcülerinden daha baskın ve güçlü bir dille ifade eden MHP Milletvekili adayı Semih Işıkver, her konuşmasında Erdoğan’ın neden kazanması gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler, bunun olmaması durumunda ise ülkenin başına gelecek felaketleri örnekleriyle birlikte halka büyük bir sabırla anlatıyor. 

Parti ve Adayların Görünürlük Yarışı

PROF. DR. YASEMİN AÇIK’TAN ÖLÇÜLÜ GÖRÜNÜRLÜK İLE “BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ” MESAJI

Elazığ’ın bağımsız adayı olan Prof. Dr. Yasemin Açık’ın kampanya afişleri, ölçülü ve orantılı bir şekilde şehrin değişik alanlarında kendini gösteriyor.

Abartıya kaçılmadan yapılan afişleme ve billboard çalışmalarına ek olarak şehrin birçok noktasında açılan Seçim İletişim Merkezlerinin cephe giydirmeleri ise her mahallede varlığını hissettiriyor.

İlçe ve beldelerde açılan SKM’ler ile şehirde önemli bir hava yakalayan Prof. Dr. Açık, “Güçlü Bir Elazığ için Birlikte Başaracağız” mesajı ile şehirden ciddi bir karşılık görüyor.

Parti ve Adayların Görünürlük Yarışı

AK PARTİ ETKİSİZ Mİ KALIYOR?

Siyasi gözlemciler, geçmiş dönemlerde Elazığ’da görünür olma ve etkin bir propaganda yapma konusundaki en büyük ağırlığı elinde bulunduran Ak Parti’nin bu seçim döneminde yeterli başarıyı ortaya koyamadığını belirtiyor.

 Seçmene ulaşmada, ikna etmede ve tabana güven vermede önemli argümanlar olan billboard, afişler, totem gibi pratiklerdeki bu eksikliğin, seçmende bir kafa karışıklığına, güvensizlik ve seçimi kaybetme psikolojisine neden olabileceğini belirten uzmanlar, sayısal verilerin yanında yeterli mesajların verilemediğine de dikkat çekiyor.

AK PARTİ GEREKLİ MESAJLARI VEREBİLİYOR MU?

Billboard, afiş ve totem gibi argümanlarda sayısal olarak geride kalan Ak Parti’nin seçmene yönelik mesajlarını da değerlendiren siyasal iletişim uzmanları, “Doğrusu Ak Parti” gibi sıradan ve geçmişle kıyaslandığında dünya çapında ses getiren sloganlardan uzak mesajın seçmende bir etki oluşturmadığına dikkat çekiyor. Ak Parti’ni yakın bir zamanda doğalgazın ücretsiz yapıldığına yönelik mesajlara ağırlık verdiğine değinen uzmanlar,  Elazığ’ı ilgilendiren mesajların üretilememesinden veya bunlara yönelik bir başarı ortaya konulamamasından kaynaklı olarak seçmenin Ak Parti’yi bu konuda en başarısız dönemini yaşadığını belirtiyor.

ELAZIĞ’DA YAPILAN ONLARCA YATIRIM ANLATILAMIYOR…

Diğer şehirlerde Ak Parti’nin yaptığı yatırımların billboard, afişler, totem gibi alanlarda başarıyla sergilendiğine dikkat çeken siyasi gözlemciler, özellikle deprem nedeniyle Elazığ’a aktarılan milyarlarca liralık kaynağın, yapılan yatırımların ve 3 yılda yeniden ayağa kaldırılan şehir ile Elazığ’a yapılan hizmetlerin anlatılamaması ve bunun görsellerle halka hatırlatılma gereği duyulmaması önemli bir eksiklik olarak görülüyor.

ADAYLAR, PARTİYİ TOPLUYOR

Ak Parti’nin yapılan hizmetleri görsel destekler ve rakamlarla açık hava mecralarında anlatılamamasının eksikliğini gören Ak Parti adayları, geçmişten bugüne Ak partinin ilimize yaptığı hizmetleri televizyon ve parti programlarında yaptıkları konuşmalarla kendileri anlatıyorlar.

Parti ve Adayların Görünürlük Yarışı

İYİ PARTİ İYİ SAYILIR

Şehirde iddiası olan ve bir gayret ortaya koyan İYİ Parti’nin de billboard, afişler, totem gibi uygulamalar özelinde bir gayret ortaya koyduğu ortada. Genel merkez tarafından gönderilen çalışmalarla birlikte İyi Parti milletvekili adayları Av. İrfan Sönmez ile Yüksel Ercan’ın görselleri de şehrin merkezi alanlarında görünür durumda.

DİĞER PARTİLER VE ADAYLARDA DURUM

Diğer parti ve adayların görünürlüğü ise yine analiz konumuz olan billboard, afişler, totem gibi uygulamalar özelinde neredeyse yok gibi. 
Seçimlere kendi adaylarıyla giren bu parti ve adayların hem seçmene mesaj vermede hem de bu mesajları iletecek araçları kullanmada yetersiz olduğu görülüyor.