ÖTV, Beklenti Oluşturdu

Küresel sorunlardan kaynaklı olarak sıfır araca ulaşmakta sorun yaşanırken piyasada istediği ya da herhangi bir sıfır araç bulamayan tüketiciler ikinci ele yöneldi. ÖTV'nin indirileceğine dair haberler ise beklenti oluşturdu ve piyasa durdu.

ÖTV, Beklenti Oluşturdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Yaşanan sorunlar ve aşırı fiyat artışları nedeni ile Elazığ Oto Galericiler Derneği Başkanı Ercan Yılmaz, Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. 

Başkan Yılmaz yaptığı açıklamada,“2022 yılı beklentilerimizin çok altında geçti. Özellikle kurban bayramı sonrası bizim sektör çok zor durumlar yaşadı. Fiyatların aşırı yükselmesine karşın ÖTV’lerin düşeceği beklentisi oldu. Yapılan açıklamaların ardından fiyatlar biraz yerinde durdu. Beklenen ÖTV indirimi söz konusu olmadı. Aslında yapılması gereken şey, arabaların fiyatlarını yükselten etkenlerin önüne geçmekti. Hükümet tedbir aldı ama tedbir bazı şeylerin beklentisine neden oldu.” dedi.

ÖTV, Beklenti OluşturduYILMAZ: “TOGG, GURURUMUZ OLDU” 

Esnafların fiyat artışları nedeniyle tedirgin olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Fiyat artışları sıkıntılı bir sürece soktu. Esnaf bu süreçte sürekli tedirgindi. Esnafta araç alma noktasında farklı bir yaklaşım gösterdi. Fakat şuan da TOGG’un çıkması fiyatları etkiler mi önümüzde ki süreçte göreceğiz. Ama TOGG, bizim gururumuzdur. Yıllardır özlemle beklediğimiz bir yerli arabamızdı. İmalat bandından inip saha da hayat bulması bütün halkımızı duygulandırmıştır.” dedi.

ÖTV, Beklenti Oluşturdu

YILMAZ:“ALIŞ VE SATIŞ ARASINDA UÇURUM OLMAMALI” 

Başkan Yılmaz,“TOGG’un otomobil piyasasına yansımasını şuan bilemiyoruz. TOGG’u inceleyen arkadaşlarımız var. Çok beğendiler. Fiyat konusu henüz bilinmiyor. Fiyat anlamında piyasa da nasıl bir hayat bulur bilmiyoruz. 2023 yılında satışı başlayacak galiba o süreci hep birlikte göreceğiz. TOGG’un piyasa da hayat bulması ilk beş yıl demektir. Ama dizayn ve özellikler olarak güzel bir araba. Alış ve satış arasında uçurum olursa piyasaya olumsuz  yansır.”dedi. 

ARAÇ SATIŞLARINDA CİDDİ BİR AZALMA VAR 

Fiyat artışlarının devam etmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu fiyat artışları devam ederse piyasadan çok ümitli değiliz. Araç satışlarında ciddi bir azalma var. Bunlar fiyat ve beklenti ile alakalı bir durum. Eski fiyatların geri geleceği gibi bir beklenti olunca piyasa durdu. Önceden araba alınır ve birkaç yıl kullanılır, Sonra satılırdı.  Şimdi ise tam tersine döndü. Araba alırsınız ve satmazsınız. Birkaç yıl sonra ise bakıyorsunuz çok yüksek fiyatlara ulaşıyor. Bunun sebebi ise araçların yeterli sayı da üretilmemesi.” diye ifade etti. 

ÖTV, Beklenti OluşturduYETERLİ SAYIDA ARAÇ ÜRETİLMİYOR 

Başkan Yılmaz, “Yeterli sayıda araç üretilmiyor. Belki de üreticiler kasıtlı olarak yaptı. Böyle de düşünmek lazım. Otomobil üreticileri, üretemediler ve çeşitli sebepler sundular. Ukrayna da bulunan bir kablo fabrikasının yanmasını sebep gösterdiler. Otomobil gibi dev bir sektörün bunu çözmemesi biraz düşündürüyor. Çok inandırıcı gelmiyor.” dedi. 

SEÇİMLER ÖNCESİNDE PİYASA CANLANIR MI?

2023 seçimlerinin piyasaya nasıl yansıyacağı konusunda da açıklama yapan Başkan Yılmaz,“2023 seçimlerine kadar piyasa da para fazlalığı olabilir. Yani ticaret noktasında piyasa canlanır ama otomobil sektörüne nasıl yansır şuan bilinmiyor. Seçim sonrası hükümetin nasıl bir karar alacağı, bu çok önemli bir konu. Şuanda net bir şey söyleyemeyiz ama 2022 yılı bizim için zor geçti.” dedi.