Otomobil fiyatları düşecek mi?

Özel Haber: Elazığ Galericiler Sitesi Başkanı Ercan Yılmaz, ikinci el ve sıfır araç fiyatlarının yeni yılda nasıl olacağı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Otomobil fiyatları düşecek mi?

Başkan Ercan, yaptığı açıklama, sıfır araç üreten firmalarının bir kısmının hiç üretim yapmadığını üretim yapan firmalarında az sayıda üretim yaptığını ve bu durumun ikinci el piyasasındaki fiyat artışına sebep olduğunu söyledi. 

“FİRMALAR FİYAT DÜŞÜRMEK İSTEMİYOR”
Kur artışının etkilediği sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiğini belirten Başkan Ercan Yılmaz şu bilgileri paylaştı: “Piyasa nasıl etkilendiyse biz de o derecede etkilendik. Araba sektörü mamul ürünlerden biri. Petrole gelen zam nasıl herkesi etkiliyorsa bizi de etkilememesi mümkün değil. Şu anda otomotiv sektörü ve inşaat sektörünün her şeyi Dolar ve Euro ile orantılı. Şu an araba fiyatlarındaki artışın arabalardaki artıştan dolayı olduğunu kabullenmek çok büyük bir gerçeği atlamak olur. Araba fiyatlarının artışındaki sebep dolar ve Euro’da ki artışlardır. Bunun dışında arabaların üretilmemesi veya az oranda üretilmesi firmaların kendi satış politikalarından kaynaklanıyor. Üretim artırılabilir ve fiyat düşürülebilir ama firmalar bunları yapmak istemiyorlar. Euro’da ki artıştan daha fazla bir satış yakalamak istiyorlar. 2022 yılında satılacak araçlar şu an belli. Ne kadar araç üreteceklerinin hesabını da yapıyorlar. Böyle bir sistem söz konusu.”

“SIFIR ARAÇ ÜRETİMİ ŞU AN ASKIDA ARAÇ ÜRETİLMİYOR”
Sıfır araç üretilmediğini bu nedenle hem sıfır hem de ikinci el piyasasının yükseldiğini belirten Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: “Sıfır araç üretimi şu an askıda, araç üretilmiyor. Firmaların bazı bahaneri var. Yeterli çip üretilmediğinden dolayı üretim yapılmadığı söyleniyor. Bunlar kısmen doğrudur. Bir sektör bir çip için sektörde böyle bir boşluğu kabul edemez. Otomotiv sektöründe dev firmaların aciz kalmasını kabullenemiyorum. Bu çipin sorunu çözülebilir ama çözmek istemiyorlar. Otomotiv sektörleri çipi bahane ederek fiyatları ballandırmanın planı içindelerdi ve bu konuda başarıya ulaştılar.”

“FİYAT DÜŞÜŞÜ BİRDEN BİRE GERİ GELMEZ”
2020 yılında araç fiyatlarının araç üretimine bağlı olarak değişeceğini belirten Yılmaz, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “2022 yılında satışlarda artış olacak ama üretimin ne aşamada olduğunu görmeden bir şey söylemek yanlış olur. Artışların ve azalışların olması üretimle doğru orantılı olarak değişir. Üretime devam edilirse artışların yavaşlaması söz konusu olur ve bu durumda fiyatların gerilemesini beraberinde getirir. Fiyat düşüşü birden bire geri gelmez. Firmalar bu durumun yaşanmasını çok istemiyorlar. Bu durumda ikinci elciler olarak bizleri de kullanıyorlar. Aynı zamanda ÖTV fiyatlarıyla hükümeti de kullanıyorlar. ÖTV yardımlarıyla fiyatlarda düşüş yaşandı ama halka ulaşmadı. Bu da aç gözlü insanlar tarafından engellendi.”

“FİYATLAR YÜZDE 10 BANDINDA DÜŞEBİLİR”
Kur fiyatlarındaki düşüşün yüzde 10 bandında bir indirim getireceğini belirten Başkan Ercan Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Kur düşünce fiyatta düşer. Bugüne kadar ticaretin içerisinde olan biri olarak şunu görüyorum, kur düştüğünde her zaman fiyatlar düştü, kur çıktığında da fiyatlar çıktı ama şu anda ki olay eskiye oranla farklı bir durum içerisinde.  175 bin liralık bir araç dolar düştüğünde 130 bin liraya düşüyor ama şu anda böyle bir durumu kimse beklemesin. Araçlar 175 bin bandından 160 bin liraya düşebilir. Artışla beraber düşüşlerinde uygulanması demek bu işin doğru yapıldığı anlamına gelir. Bunu yaptırmayacaklar, bunu yaptırmayacak olan kişiler esnaf değil büyük firmalardır. Bu firmalar bu işe meydan vermeyecekler. 175 bin liradan satılan bir aracın dolar düştüğü zaman aynı orantıda düşmesi lazım, olması gereken budur. Fakat bu durum böyle olmaz fiyatlar düşer mi yüzde 10 bandında düşebilir. Ben böyle olacağını tahmin ediyorum. Kısmi bir düşüş yaşanacaktır.”