Ortaylı Ne İzliyor?

Ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı, Netflix'te yayınlanan Kulüp dizisini izlediğini ve hatalar olsa da sevdiğini belirterek, 'Bu gibi bir dizi, film görmüyorum ben etrafımda. Onun için böyle şeyleri görmedikçe ve bunlar çoğalmadıkça o televizyon da çok yararlı olmuyor.' dedi.

Ortaylı Ne İzliyor?

İçinde bulunduğumuz devir için "Büyük bir yozlaşma devri" diyen Ortaylı; insanların artık evlerine, televizyona çekildiğini belirtti ve dizilerin çok yetersiz olduğunu söylemiş.

Ortaylı’nın seçkinci bir okur ve izleyici olduğunu biliyoruz. Onun onayından geçen ve “bundan iyisi şimdilik yok” dediği kulüp dizisinin en önemli özelliği ise dönem dizisi olması.

İzleyicileri 1955 yılına götüren Kulüp dizisi, gece kulüplerinde çalışan eski bir mahkûm olan Matilda'yı konu alıyor. Matilda'nın kızı Raşel, o hapisten çıkana kadar varlığından habersizdir. Kızı ile güzel bir ilişki kurmaya çalışan Matilda, Raşel'i Pera'nın belalısı olan Fıstık İsmet'ten uzak tutmaya çalışır. Matilda, diğer yandan patronu olan Orhan, gece kulübünün yöneticisi Çelebi ve sanatçı Selim'in egolarıyla da mücadele etmektedir. Kulübe ayak basmasıyla ortama farklı bir ruh katan Matilda, çalışanlar için cehennem olan kulübü bir yuvaya dönüştürür.

Hem tarih, hem kötülükler hem de kötü ortamları bile iyilik hareketine dönüştüren bir kahraman, Ortaylı’nın dikkatini çekmiş olmalı ki iltifat etme cimriliği olduğu halde bir diziye onay vermiş. Bu değerlendirme kulüp dizininin seyircisini artırdığı gibi benzer diziler meydana getirmek için yapımcılara da iyi bir motivasyon oldu.