Op. Dr. Bingöl:  Sertifika, Diploma Değildir

Lazer epilasyon ve cilt bakımı gibi farklı birçok işlemi yapan güzellik merkezlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Uzman hekim ve uzmanlık eğitimini almamış yerlerde yapılan işlemler çoğu zaman birçok problem yaşatıyor. Vücutlarında oluşan yanık gibi nedenlerden dolayı mağdur olanlar da merdiven altı güzellik merkezleri hakkında şikâyette bulunuyor. 

Op. Dr. Bingöl:  Sertifika, Diploma Değildir

Deriye yapılan her işlemin bir hekim ve uzmanlık eğitimini almış kişilerce yapılması gerekirken bazı yasal boşluklar ve denetim eksiklikleri yüzünden vatandaşlar da zor durumda kalıyor. 

SERTİFİKA DİPLOMA YERİNE GEÇMEZ 

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulunan  Estetik Cerrrahi Uzmanı Op. Dr. İsmet Bingöl, “Bizler güzellik merkezlerinin açılmasına karşı değiliz. Tabi ki hizmet edecekler ama sınırlar içerisinde. Yasaların izin verdiği ölçüde cihazları kullanabilirler ve uygulamaları yapabilirler. Bunların bir çoğu zaten asla cerrahi bir girişim değildir. Cerrahi girişim derken iğne yapmak bile ehliyet gerektiren bir olaydır, diploma gerektiren bir olaydır. Sertifika diploma yerine geçmez.” dedi.

Op. Dr. Bingöl:  Sertifika, Diploma Değildir

MERDİVEN ALTI UYGULAMALAR ÇOK BÜYÜK SAĞLIK SORUNU OLMAYA BAŞLADI

Sertifikanın hiçbir önemi ve anlamı ayrıca da  yasal bağlayıcılığı olmadığını ifade eden Op. Dr. Bingöl, “İnsanlara sertifika gösteriyorlar. Sertifikanın hiçbir önemi ve anlamı yoktur. Yasal bağlayıcılığı da yoktur. Normalde merdiven altı yerler de hiçbir kural tanımadıkları için insanlara bazen e-devlette görünen sertifikalar gibi insanların aklını karıştırıcı sözlerle çeliyorlar.  Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Bütün bunlar yani merdiven altı uygulamalar çok büyük sağlık sorunu olmaya başladı. Bunlardan özellikle kaçınmak gerekiyor. Uzmanlık belgesi olmayan, özellikle cildiye ve plastik cerrahlar dışında dolgu ve botoks yapmak yetkisi zaten kimse de yok. Estetik anlamda söylüyorum.” dedi. 

MEMNUNİYETSİZLİKLER ÇOK, HUKUKİ YAPTIRIMI YOK 

Vatandaşların bu tür konularda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Bingöl,“ Tabi botoksun sadece estetik uygulamaları yok. Tedavide de uygulamaları var. Onları hariç tutuyorum. Bunu özellikle belirtmek gerekir. Çünkü başka branştaki arkadaşlarında botoks uygulamaları var onu kast etmiyorum. Ben güzellik alanında ki şeyleri kast ediyorum. Onun dışında diğerlerinin bir yetkisini bulunmamaktadır.  Memnuniyetsizlikler çok geliyor. Ama bunun hukuki bir yansıması olmuyor. Vatandaşımız bu konuda çok çekingen davranıyor. Proaktif bir davranış sergilemiyor. Ne yazık ki hakkının ve hukukunun peşine düşmüyor. Bu biraz sosyal kültür ile ilgili de bir mesele.” dedi.

MERDİVEN ALTI MERKEZLER ŞİKÂYETLER İLE ORTAYA ÇIKIYOR 

Op.Dr.Bingöl,“Bütün güzellik merkezlerinin hepsini töhmet altında bırakmak doğru değil. Ama bunu ciddi bir şekilde yapan bir kitle var. Merdiven altı yerleri kast ediyorum. Onlar genelde şikâyetler ile ortaya çıkıyor. Bazen denetimler ile ortaya çıkıyor. Tabip Odasının onları denetleme yetkisi yok. Sağlık Müdürlüğünün de öyle. Ancak şikayetle baskınlar yapabiliyorlar diye biliyorum ben. Yani kurumsal farklılıklar var. Sağlık Bakanlığının bu tür ihbarlara müdahale eden birimleri var diye biliyorum.”dedi.

Op. Dr. Bingöl:  Sertifika, Diploma Değildir

SAÇ EKİMLERİ CİDDİ BİR İŞLEMDİR

Saç ekimi uygulamasının da ciddi bir işlem olduğu ve cerrah ya da yetkili doktor kontrolünde yapılması gerektiğini ifade eden Op.Dr. Bingöl,“Saç ekimi uygulamasında da bu olumsuzluklar  var ne yazık ki. Saç ekimi 5-6 saat süren bir işlem olduğu için plastik cerrahların uhdesindedir. Bazı cildiyecilerin de yaptığını duyuyoruz. Fakat normalde cerrah ya da yetkili bir doktor kontrolünde olması gerekiyor. Fakat maalesef böyle değil. Ama saç ekimi ciddi yanlışların yapılabileceği ciddi bir konu. Özellikle mesela saç ünitelerinin alındığı bölgelerde bazen yanlarda özellikle kulak üstü  taraflarında çim adam gibi bir görüntü oluyor. Yetersiz ekimler, bazen hatalı uygulamalar şeklinde olabiliyor.” dedi.

FATURASIZ ÜRÜNLER KULLANILMAMALI 

Op. Dr. Bingöl son olarak ise şunları söyledi,“ Eğer iyi bir meslek erbabı kontrolünde olmazsa tabi ki bu tür sonuçlar kaçınılmaz oluyor. Hem tedavisi güç hem de zor konular bunlar. Telafisi de imkânsız hale gelebiliyor. Bunları özellikle belirtmek isterim. Özellikle klinikler çok pahalı yapıyormuş gibi bir düşünce var. Böyle bir şey söz konusu değil. Hekimler de makul faturalı ürünler ile çalıştıkları için tabi şu var, faturasız ürünleri bilmiyorum daha ucuz ürünler olabilir. Ama bunların sağlıklı ürünler olmadığını söyleyebilirim. Çünkü ne olduğu bilinmeyen, standartlara uygun olmayan ürünlere dikkat etmek gerekiyor. Özellikle dolgu ve botokslar da tecrübeli hekimlerin tercih edilmesi gerekiyor.” dedi.