Ona Hayat Tamircisi Diyorlar 'Hasan Kızıl'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Mardin'in Derik ilçesinde yaşayan ve çevresinde 'hayat tamircisi' olarak tanınan Hasan Kızıl, kendi imkanlarıyla yaptığı yürüteç ve protezlerle bugüne kadar 600 hayvanın yürümesini sağladı. 

Ona Hayat Tamircisi Diyorlar 'Hasan Kızıl'

Türkiye Diyanet Vakfı'nca 'Uluslararası İyilik Ödülü' verilen Kızıl, bu kez de yaptığı yürüteçle omurgaları kırık felçli bir tilkinin yürümesini sağladı.

Hasan Kızıl, hayvanlar için tasarladığı yürüteçleri ilk olarak evde bulunan oyuncak araba gibi tekerlekli araç gereçleri parçalayarak yaptı. 

Daha sonra destek veren firmaların ortaya çıkmasıyla hayvanlar için protez yapmaya da başladı. Hasan Kızıl'ın yaptığı yürüteçleri alanında uzman kişiler de destekliyor. Hayat Tamircisi bugüne kadar kartaldan kaplumbağaya, köpekten kediye kadar birçok hayvanın hayatına dokundu. 

Hasan Kızıl'ın hikayesi okullarda 3. sınıf ders kitaplarında okutuluyor. Kızıl, ayrıca bu çalışmalarıyla birçok ödülün sahibi oldu. Hayat Tamircisi Hasan Kızıl engeli bulunmayan hayvanların bile yaşamakta zorlandığı bir dönemde engelli hayvanları hayata bağladı. Onların umudu oldu. Yeryüzünde birlikte yaşadığımız hayvanların hayatında kocaman bir fark yarattı. 

Hasan Kızıl, hayvanlar için tasarladığı yürüteçleri ilk olarak evde bulunan oyuncak araba gibi tekerlekli araç gereçleri parçalayarak yaptı. 

Daha sonra destek veren firmaların ortaya çıkmasıyla hayvanlar için protez yapmaya da başladı. Hasan Kızıl'ın yaptığı yürüteçleri alanında uzman kişiler de destekliyor. Hasan Kızıl ilk kez TEDx konuşmasıyla tanınmıştı. Baran adındaki bir inekle olan ilişkisini anlatan Kızıl, engelli hayvanlar için yürüteç projeleriyle de adından söz ettirmişti. 

Engelli çocuklara da destek olan Kızıl, onlar için süper kahraman logolu protezler yaptı. "Hayat tamircisi" 2018'de Uluslararası İyilik Ödülü'ne layık görüldü.Okullarda Türkçe derslerine ‘Hayat Tamircisi’ olarak katılan Kızıl’ın yeni projesi beyin sinyaliyle çalışan sensörlü yürüteç.


HIZ YAPARKEN TEKRAR DÜŞÜNÜN

Kedi, köpek, kartal, sincap, inek... Birçok farklı hayvana yürüteç ve protez yapan Hasan Kızıl protez yaptığı hayvanların 380'inin kaza sonucu felç geçirdiğini söyledi ve sürücüleri uyardı:“Otobanlarda, yollarda hız yaparken tekrar düşünün lütfen. Yol kenarlarında yiyecek arıyorlar, onları görünce yavaşlayalım. Lütfen sokak hayvanları için dikkatli olalım yol kenarlarında ve bu kış aylarında onlar için mama bırakmayı unutmayalım. Sokak hayvanlarının bize ihtiyacı var.

İyiliğin simgesi oldun. İyilik tanımın nedir merak ediyoruz. Ayrıca, dünyanın her geçen gün daha kötü bir yer olduğu fikri, genel kabul gören bir fikir. Peki bunun nedeni nedir sence, iyilik yapmak çok mu zor ya da kötülük daha mı karlı?”

Her şeyin zayıf noktaları olduğunu söyleyen Hasan Kızıl,”Kötülüğün de zayıf noktası iyilik yapmaktır. Kötü karanlığı iyiliklerin yol açtığı güzel ışıklarla aydınlatabiliriz. İyilik bir insanlık sanatıdır. Hepimiz sanatımızla hayata öyle bir imza atmalıyız ki dünyayı bütün canlılar için güzel ve yaşanır hale getirmeliyiz. Yoksa bizim de yaşıyor olmamızın bir anlamı olmaz.Türkiye'de tüm engelli hayvanlara ulaşmak istiyorum. Sadece engelli hayvanlar değil, engelli çocuklar için de geliştirdiğim mekanik protez el ile çocukların hayallerini inşallah gerçekleştireceğim”dedi.