Okçuoğlu: 'Arsanın Üzerinde Şerh Var Satılamaz'

İl Genel Meclisi Temmuz ayı oturumları bugün yapılan ikinci birleşimle devam ederken toplantıya satışı düşünülen Çaydaçıra Mahallesindeki arsaya yönelik meclis üyelerinin açıklamaları damga vurdu.

Okçuoğlu: 'Arsanın Üzerinde Şerh Var Satılamaz'

İl Genel Meclisi Temmuz ayı oturumları bugün yapılan ikinci birleşimle devam etti. Birleşimin en önemli gündem maddesi olan  5. maddede  Merkez İlçe Zafran Köyü sınırları içerisinde bulunan 5499 ada 2 numaralı parselde kayıtlı 17.408,90 m² alanlı taşınmazı, tespit edilecek muhammen bedel üzerinden satılması amacıyla, il encümenine yetki verilmesi ile ilgili konunun görüşülmesi  maddesi ele alındı ve ilgili komisyonlara  havale edilmesi kararlaştırıldı. 

Arsa Rezerv Alanı Kullanılabilir Bu Haliyle Satılamaz

Satılmak istenilen arsanın hazine tarafından rezerv amacı kullanılmak üzere İl Özel İdaresine devredildiğini anımsatan Karakoçan  CHP   İl Genel Meclisi üyesi Mahmut Okçuoğlu Bu arsada “Bu taşınmazın Hazineye ait iken 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında kanunun amaçlarında kullanılmak üzere bedelsiz olarak Elazığ İl Özel İdaresine devredilmiştir. Bu taşınmaz devir amacı dışında kullanılamaz. Devir amacına uygun olarak kullanılmaması halinde devralan kamu idaresinin gerçek veya tüzel kişilerin muvafakatine veya herhangi bir hükme gerek olmaksızın bedelsiz olarak ve resen tapuda Hazine adına tescil edilir” ibaresi var. Bu kanuna göre bu arsa rezerv alanı olarak ilan edilmiş ve bu şekilde il Özel İdaresine  devredilir. Eğer bu şekilde işlem yapılırsa direkt hazineye devredilir. 

Okçuoğlu: 'Arsanın Üzerinde Şerh Var Satılamaz'

Komisyonumuz Milli Emlak ve Elazığ Belediyesi’nden konuyu araştırıp çalışmasını yaparsa olası bir olumsuzluğun önüne geçmiş oluruz.  Bu olumsuzluklar kaldırıldıktan sonra meclise ve encümenlere yetki verilmesi daha uygun olacaktır. Elysium gibi olmasın. Orada önce emsal 1,5 olarak belirlenmişti. Birinci satışta olmadı. İkinci satışta olmadı. Daha sonra emsali 3’e çıkarıldı ve proje hazırlandıktan sonra 3,30’a çıkarıldı. 3. kez satışa çıkarıldığında satılabildi.  İl Özel İdaresinin menfaatleri göz önünde tutularak gerekli çalışmalar yapılmalıdır”  ifadelerini kullandı.

Okçuoğlu: 'Arsanın Üzerinde Şerh Var Satılamaz'

İller Bankasının Zararı Büyük Oldu, Aynı Hatayı Biz Yapmayalım

Kurumun zarar etmemesi adına her iki komisyondan ciddi bir çalışma yapılmasını isteyen Maden Bağımsız  İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken “ Bu arsamızın imar durumunu bilmiyoruz. Eğer şuan emsal 1,5 ise bu haliyle satış  yapılırsa alan kişi sonradan gider  Elazığ Belediyesi’nden ya da  direkt Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan  emsal artırımına giderek arsanın değerinin katlanmasını sağlar. Bunun olumsuz bir örneği var. Malatya Caddesinde bulunan iki tane ikiz kule var. Alan müteahhit bakanlıkta emsalini yükselterek oranın 23 kat yapılmasını sağladı. Burada İller Bankası ciddi bir zarara uğradı. Emsalini artırıp öyle satalım.  Komisyondaki arkadaşlarımdan iyi bir çalışma yapmaları yönünde ricada bulunuyorum” diye konuştu.

Okçuoğlu: 'Arsanın Üzerinde Şerh Var Satılamaz'

Birleşimde diğer gündem maddelerinden  4. Maddede İl Özel İdareleri Norm Kadro Ilke ve Standartlarına Dair Yönetmelik çerçevesinde hazırlanan (II) sayılı Boş Kadro Değişikliği Cetvelinin onaylanması konusunun görüşülmesi ve 15. maddede  Karakoçan İlçesine bağlı Yeşilbelen Köyünde bulunan tarımsal arazilerin daha verimli kullanılması amacıyla nelerin yapılabileceği ile ilgili olarak hazırlanan Sulama ve İçmesuyu Komisyonu inceleme raporunun okunarak konunun görüşülmesi maddeleri ele alınarak karara bağlandı.