Öğrenci Koçluğu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçluğuna dair merak edilen konuları ARK 'Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Dikkat Geliştirme Merkezi' yetkilisi ve Eğitim Danışmanı Akın Özcan, gazetemize anlattı.

Öğrenci Koçluğu Nedir ve Ne İşe Yarar?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akın ÖZCAN,”Öğrenci koçluğunda en önemli unsur öğrenci ve koçu arasındaki uyum ve işbirliğidir. Öğrenci Koçluğu, birebir yapılan görüşmeler aracılığıyla öğrencinin kendisini ve hedeflerini keşfetmesine yardımcı olup tüm bu sürecin öğrenci gözünde anlam kazanmasını sağlar. Bunun yanında ve öğrenci arasındaki ilişkiyi düzenleyip evdeki iletişimin dolayısıyla öğrenci psikolojisinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. 

Öğrenci koçluğu, öğrenciler için ihtiyaç duyduğu alanlarda gerekli yönlendirmeleri yapan ve onları sınavlara etkili bir şekilde hazırlayan kişilere verilen addır. Öğrenci koçluğunda en önemli unsur öğrenci ve koçu arasındaki uyum ve işbirliğidir. Öğrenci koçunun genel olarak amacı öğrenciyi belirlemiş olduğu hedefleri konusunda başarıya ulaştırmak için yönlendirmektir. Ayrıca sıkıntı ya da stres altında olan öğrencilere gerekli motivasyonu sağlamaktır. Öğrenci koçu öğrencisine geleceğe dair hedeflerine ulaşabilmesi için destekleyerek bunun için gerekli olan psikolojik desteği sağlamaktır. 

Öğrenci koçu tüm bu işlemleri yaparken sadece öğrencisi ile değil öğrencisinin ailesi ile de başarılı ve sağlıklı ilişkiler kurarak bu çalışmalarını ilerletmektedir. Çünkü başarıya giden yol iyi bir ekip çalışmasından geçmektedir. Bu nedenle öğrenci koçu öğrencisinin ailesini iyi tanımalı ve sürekli olarak onlarla irtibat halinde olmalıdır”dedi.
 
ÖĞRENCİ KOÇLUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Akın ÖZCAN,”Ders çalışma konusunda plan ve program yapabilme ve de bu programlara uyum gösterebilme becerisini kazandırmaktadır. 

-Aile içi ilişkilerde yaşanan iletişim sorunlarının çözümüne yardımcı olur

- Öğrencinin kendisine bir hedef ve kariyer planı çizmesine yardımcı olur

-Öğrencinin sınav korkusu ya da stresini üzerinden kolayca atmasına yardımcı olur

- Öğrencinin sahip olduğu kötü alışkanlıklar ve düzensizliklerden kurtulmasına yardımcı olur

-Öğrencinin motivasyonunu, sorumluluk duygusunu ve başarısını arttıracağını ifade etti.