O bir Elazığlı... Gereksiz linçlerin sebebi iyi yönetim mi?

2023 seçimleri sonrası ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek'in geçmesinin ardından Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Dünyaca Ünlü Ekonomist Hafize Gaye Erkan, bir röportajda yaptığı açıklamalar nedeniyle sosyal medyada adeta lince uğruyor...

O bir Elazığlı... Gereksiz linçlerin sebebi iyi yönetim mi?

Türkiye'de, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın öncülüğünde ekonomimize yönelik yapılan haince saldırılar ve koronoravirüs pandemisi nedeniyle küresel çapta baş gösteren ekonomik sorunlar nedeniyle son yıllarda önemli ekonomik problemler baş göstermişti.

Yaşanan bu sorunlar nedeniyle ülkemiz uzun bir süredir enflasyon ve faiz belasıyla karşı karşıya kalmış durumda. Ancak özellikle 2023 seçimlerinin geride kalması ve ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek’in geçmesiyle sorunların önüne adeta set çekildi. Döviz kurları uzun bir sürenin ardında stabil duruma geçerken enflasyonda da pozitif gelişmeler yaşandığı tüm ekonomi çevreleri tarafından kabul ediliyor.

Şimşek’in ekonomi yönetiminin başına geçmesinin ardından Elazığlı hemşehrimiz dünyaca tanınmış Ekonomis Hafize Gaye Erkan ise Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Erkan’ın atanmasının ardından bugüne kadar geçen sürede Merkez Bankasının net rezevleri her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre rezevler, 1 milyar 225 milyon dolar artışla 141 milyar 374 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ERKAN’A GEREKSİZ LİNÇ

Ancak toplumun tüm kesimleri tarafından kabul edilen bu başarılı sürece ve geleceğe dönük umut vadeden tüm verilere rağmen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, verdiği bir röportaj nedeniyle sosyal medyada adeta linç ediliyor.

HEDEF GÖSTERENLER ŞAŞIRTMIYOR

Erkan’ın İstanbul’daki kira fiyatlarından dert yakındığı açıklamaları ve halkın içinden gelen biriyle yaptığı ekonomi sohbetini hedef alan medya grupları incelendiğinde; muhalefet partilerine olan yakınlıkları dikkat çekiyor. Vatandaşlar, sosyal medyada senkronize bir halde gerçekleştirilen bu linç girişimlerinin iktidarın işi liyakat ehline vermesi ve sonucun başarıya ulaşma ihtimalinin muhalefetin en büyük kozu olan “ekonomi” başlığının ellerinden gitmesi nedeniyle yapıldığına inandıklarını belirtirken iyi giden bu süreçte Merkez Bankası gibi tarafsız olması gereken bir kurumun başındaki ismi siyasi polemiklere çekme çabaları da bu görüşleri adeta kanıtlar nitelikte görülüyor.

ÖRNEK BÜROKRAT 

Öte yandan Erkan’ın halkın sorunlarına temas edebilen “kiralar yüksek” gibi doğal ve samimi açıklamasını ve ekonomik sorunları en yakından yaşayan bir emekçiyle sohbet etmesi özlenen bürokrat davranışları olarak yorumlanırken bu durumun eleştirilmesi anlamsız olarak görülüyor.

ERKAN, ÜLKESİ İÇİN NELERİ REDDETTİ?

Öte yandan Türkiye’nin sosyal  medyada en çok takip edilen ekonomi hesapları ise Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın yaşadığı evin kirasının açıklanması kadar seviyesizliğe ulaşan bu linçlerin ne kadar anlamsız olduğunu Erkan’ın ülkesi için reddettiği tekliflerle gözler önüne seriyor. Hafize Gaye Erkan’ın aylık yüzbinlerce dolar maaş teklifi yapan uluslararası dev firmaların teklifini reddettiği ve ülkesi için bunların belki de 10 kat daha düşüğü bir maaşla ülkemize hizmet ettiği de apaçık ortada.

DÜNYA STANDARTLARININ ÜSTÜNDEKİ BU YETENEKLERİ ÜLEMİZDE NASIL TUTACAĞIZ?

Öte yandan Türkiye’de son günlerde eleştirilen en önemli konu başlıklarından biri de beyin göçü. Rekabetin artık küresel boyutlara ulaştığı bugünlerde Türkiye’ye değer katacak, bireyleri ülkemizde tutmak zor bir hale geldi. Vatandaşlar, bunun önemini pandemi döneminde ürettiği aşılarla dünya çapında ses getiren Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile bir kez daha görüldüğünü belirtirken bu kadar önemli insanları ülkemizde tutmak için çaba göstermemiz gerekirken onları siyaset ve magazin polemiklerine dahil etme çabalarını büyük bir hata olarak değerlendiriyor.