Niye Böylesin Elazığ?

Elazığlılar için söylenen 'Şehirde birbirlerini çekemezler ama gurbette çok tutkundurlar' cümlesini doğru çıkartan örnekler görüyoruz. Şehrin faydasına olsa bile bir kişi ve kuruma destek olunmuyor ve yok sayılıyor. Madenlerin Elazığlılar tarafından işletilmesi teklifine uygulanan umursamaz bakış, şimdilerde GES için uygulanıyor.

Niye Böylesin Elazığ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ ve Elazığlıları anlatan sayısız cümleler var. Özellikle il dışında olan hemşerilerimizin bir birlerine olan bağlılığı, vefası, yardımseverliğinin Elazığ’da tersi bir duruma dönüştüğüne dair yerleşik bir kanı, birilerinde çok kabul edilmese de bunun birçok örnekleri yaşanıyor.

Niye Böylesin Elazığ?

ELAZIĞLILIK GÜVEN VERİYOR

Özellikle il dışında yaşayan Elazığlılar hem kendi hemşerilerine hem de farklı illerden komşu ve arkadaşlarına karşı davranışlarıyla örnek bir tutum ortaya koyuyorlar.
Farklı illerde bir vesileyle Elazığlılara komşuluk yapan insanlar, Elazığlıların insanlığını, dostluklarını, samimiyet ve vefalarını yıllarca unutmuyor ve her fırsatta dile getiriyorlar.

İŞİN RENGİ ELAZIĞ’DA DEĞİŞİYOR

Dışarda hem Elazığlı hemşerilerine hem de farklı şehirden tanıdıklarına gösterilen şefkat, dostluk, yardımlaşma, iyi ve kötü günde birlikte olma özelliğimiz kendi şehrimizde farklı bir boyuta geçiyor.

Elazığ’da iyi, güzel ve doğru bir iş ne yazık ki yeterli desteği görmediği gibi engellemeler de öne çıkıyor.

İKİ ÖRNEK İKİ TAVIR 

İlimizin daha iyi noktalara gelmesi ve kalkınması adına herkesin heyecan ve mutluluk duyması gerekirken, öne çıkan ve markamız olan bazı firmalarda kusur arama ve iftira atma gibi bir özelliğimiz yanında kurumsal gayretlere gölge düşürme gibi bir özelliğimiz de var. Bunlara en somut örnek olarak ETSO ve Elazığ OSB’nin iki çıkışı gösteriliyor.

Niye Böylesin Elazığ?

ETSO, ELAZIĞ İÇİN “MADENLER” DEDİ

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, şehrin ekonomik ve sanayi alanında kalkınmasından ve  istihdamın artırılmasından birinci derecede sorumlu bir kurum olarak çıktı ve “Elazığ sahası içinde bulunan madenleri Elazığlılar işletsin” dedi.

Bu çağrıya kulak veren birçok STK’mız oldu, medyamız destek oldu ancak iş çevrelerinden ve özellikle ekonomi merkezli STK’larımızdan yeterli destek görmedi.

Niye Böylesin Elazığ?

OSB, SESSİZLİĞE BÜRÜNMÜŞTÜ

ETSO’nun madenlerin Elazığlılar tarafından işletilmesine yönelik birçok cephede verdiği mücadeleye, kendisi de şehrin ekonomisinin kalkınmasıyla görevli bir kurum olmasına rağmen Elazığ OSB’den herhangi bir destek açıklaması gelmedi. Oysa sonuç ne olursa olsun OSB’nin desteği önemliydi ve hiçbir niyet okuma ve arkaik düşünceler hesaba katılmadan destek verilmeliydi.

OSB, YÜKSEK SESLE TEPKİ VERDİ

Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ilimiz sanayici ve üreticilerini ciddi anlamda sıkıntıya soktu.

Bu konuya tepki gösteren Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, anında refleks gösterdi ve biri basın açıklaması diğeri de geniş katılımlı  olmak üzere basın toplantısı düzenledi.

Niye Böylesin Elazığ?

KONUNUN CİDDİYETİ DİLE GETİRİLDİ

Elazığ OSB Başkanı Öztürk, konunun şehrimiz ve sanayicimiz açısından önemine dikkat çekmek için dünyadan örnekler de verdiği basın toplantısında, EPDK’nın hak gaspı yaptığını, yönetmeliğinin 2019 yılından itibaren geçerli olmasının ise hukuksuz olduğunu biraz da sert bir dille ifade etti.

EPDK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Elazığ OSB Başkanı Öztürk’ün, sanayicinin ve şehrin hakkını arama mücadelesinde ifade ettiği bazı kelimelerin EPDK’nın kurumsal itibarını zedelediği gerekçesi ile suç duyurusunda bulunuldu.

EPDK; Öztürk’ün eleştirilerine cevap verme yerine “beni itibarsızlaştıramazsın” diyerek dava açtı. Öztürk de sözlerinin hakaret kastıyla söylenmediğini ve durumun vahametini ortaya koymak amacıyla söylenmiş kelimeler olduğunu dile getirdi.

Niye Böylesin Elazığ?

ETSO’DAN DESTEK 

Yaşanan bu gelişmeler sonrasında gözler ETSO’ya çevrildi.

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın 11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değişikliğinin ciddi sıkıntılara yol açacağı uyarısında bulundu. 

Arslan konuyu TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Daire Başkanları ile görüştüğünü, TOBB ve EPDK nezdinde de yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenmesi için resmi girişimlerin tamamlandığını ve sürecin Sayın Cumhurbaşkanına aktarıldığını ifade ederek konunun  yakinen takipçisi olduğunu ve Sayın Cumhurbaşkanının sorunu çözeceğine inandığını ifade etti. 

ETSO’nun bu açıklaması elbette önemliydi. Madenler konusunda Elazığ OSB’nin ETSO’dan esirgediği desteği ETSO anında vermişti. Ancak bu desteğin bir basın bülteni servis edilmesinden öte ortak bir basın açıklamasıyla ve güçlü şekilde verilmesi daha etkili ve anlamlı olabilirdi.

Niye Böylesin Elazığ?

STK’LAR RESİM PEŞİNDE

Hem madenler hem de GES gibi şehrin geleceğini, sanayi ve ekonomisini yakından ilgilendiren hayati konularda bazı STK’ların sessizliğe gömülmesi ve herhangi bir açıklama yapmaması, “İçerdeki” hastalığımız olarak bir kez daha nüksetti.

Siyasiler, yöneticiler ve gereksiz toplantılara katılıp resim çekip sosyal medya hesaplarından yayınlamakla STK’cılık oynayan bir çok derneğin böylesi önemli konularda bile sessizliğe gömülmesi, ne kadar samimi ve ne kadar şehir sevdalısı olduklarını ortaya koyması açısından önemli olduğuna dikkat çeken vatandaşlar,  bu tavır devam ettiği sürece bu şehrin kaderi de değişmez ifadesini kullandılar.