Nesli Tükenen Meslek Mi Olur?

Feyza Nur Dikici/Asrın felaketinden büyük oranda etkilenen Malatya esnaflarından, tespih işleme ustası Hüseyin Bora…

Nesli Tükenen Meslek Mi Olur?

Bora; 42 yıldır tespih işleme ustalığı yapıyor. Ulusal haber kanallarında defalarca boy göstermiş, mesleğinin son temsilcilerinden biridir.

6 Şubat depremlerinde tespih üzerine 7 dükkan ve 3 evi yıkılan, Malatya’da 42 yıldır tespih ustalığı yapan Hüseyin Bora’nın derdi yıkılan dükkanları ya da evleri değil, nesli tükenme tehlikesinde olan baba mirası; mesleği.

“BİZ GİTTİKTEN SONRA NE OLACAK?”

Okullarda eski el sanatları dersi vermenin öneminden bahseden Bora:

“Devletin tespihe destek vermesi gerekiyor. Okullarda tespih üzerine, eski el sanatları üzerine dersler verilmesi gerekiyor. Biz mesleğin son örnekleriyiz, biz gittikten sonra ne olacak? “ dedi.

Malatya’daki esnafın yerleşim sorunlarını aktaran Bora, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“Depremde insanlar strese ve bunalıma girince tespihe yöneldiler. Tespihe yönelmek insanı rahatlatır. Tespihle zikir çekmek insanı ferahlatır. “

“BÜTÜN ŞEHİR TARLAYA DÖNMÜŞ”

“Depremden sonra Malatya çarşı merkezde tezgah kurmak durumunda kaldık ancak görüntü kirliliğine yol açtığımız iddiasıyla bizi başka yerlere göndermek istiyorlar. Depremzede esnaf için kurulan konteyner kentler şehrin uzak bölgelerinde olduğu için gidemiyoruz, gitmek istemiyoruz. Bütün şehir tarlaya dönmüş biz mi görüntü kirliliği oluşturuyoruz? Bize yardımcı olunması gerekiyor. Vergilerimizi düzenli verdik, devletimize esnaflık ettik, öğrenci yetiştirdik. Devletimizden yardım bekliyoruz.”