MÜTEAHHİTLERE ÖNEMLİ UYARI

Elazığ ve tüm illerde yapılacak olan ihaleler hakkında önemli bir karar çıktı. Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ'e göre, ihaleye girecek olan kişilerin 5 bin TL'yi bulan borçları vergi borcu sayılacak.

MÜTEAHHİTLERE ÖNEMLİ UYARI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamu ihalelerine katılacak şirketlerin ya da kişilerin motorlu taşıtlar, damga ve şans oyunlarına ilişkin vergi borçları bulunmadığını beyan etmeleri gerekecek.

5 BİN TL’Yİ AŞAN TUTARLAR VERGİ BORCU SAYILACAK

Buna göre, özel tüketim, özel iletişim, motorlu taşıtlar, şans oyunları, damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiler ile harçlar ve bu alacaklara ilişkin vergi ziyaı cezaları, gecikme zammı ve faizleri bağlamında toplam 5 bin TL'yi aşan tutarlardaki borçlar vergi borcu olarak kabul edilecek.

VERGİ DAİRESİ YA DA GELİR İDARESİ

İsteklilerin vergi borcu olmadığına ilişkin belgeyi, başvuracakları herhangi bir vergi dairesinden veya Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden almaları mümkün. Bu belgenin; ihale tarihi itibarıyla olan durumu göstermesi ve isteklinin belirtilen alacak türlerinden olan borçları dikkate alınarak ilgili vergi dairelerinden temin edilen bilgiler kapsamında düzenlenmesi gerekecek.

SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇİLSE BİLE UYGULAMA DEVAM EDECEK

 “Söz konusu istekli tarafından sözleşmenin imzalanmayacağı yönünde cevap verilmesi, süresi içinde sözleşme imzalamaya gelinmemesi veya İhale Uygulama Yönetmeliklerinde yer alan sözleşmenin imzalanması ile ilgili hükümlere uygun olarak belgelerin sunulmaması hallerinde, mevcut yüklenicinin teklifinin ihale dokümanına göre geçerliğini koruması ve ihalelere katılmaktan yasaklı olmaması şartıyla imzalanmış sözleşme idarece feshedilmeksizin uygulanmaya devam edilebilir.”

 

BELEDİYE HİZMETLERİ İÇİN ÖNEMLİ AYRINTI

Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işleri, diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilir.

İHALEDE ÇALIŞTIRILACAK İŞCİLER İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AYRINTI

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az yüzde 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa aynı yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade edecek.

 

1 MART TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Kamu İhale Kurumunun Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından vergi borçlarına ilişkin madde 1 Mart tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.