Milletvekili Ünal Karaman TBMM'de Elazığ'ın Sözcüsü Oldu

İYİ PARTİ Konya Milletvekili aynı zamanda Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ünal Karaman Elazığ'ın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Ünal Karaman TBMM'de Elazığ'ın Sözcüsü Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya cevaplaması için soru önergesi verdi.

Ünal Karaman yaptığı açıklamada “Elazığ ili Maden ilçesi Kızıltepe köyünde yer alan ve uzun yıllar boyunca Bermaz Ovasındaki üreticilerimize hizmet veren Bermaz Tarım Kredi Kooperatifi 2013 yılında kapatılmıştır. Uzun yıllar atıl vaziyette duran kooperatif binasının 2022 yılında satışı gündeme gelmistir. Bölge sakinlerinin gösterdiği yoğun tepkiler yetkilileri bu satış işleminden vazgeçirmiştir. Daha sonra yapılan açıklamada, binanın işlevine uygun bir şekilde yeniden hizmete açılacağı ifade edilmiş, ancak bir yıl geçmesine rağmen bu gerçekleşmemiştir. Kızıltepe köyü sakinleri Bermaz Tarım Kredi Kooperatifinin yeniden hizmete açılmasına yönelik Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğüne dilekçe de vermiş olup, yörenin nitelikli tarım havzasının ülke ekonomisine kazandırılmasını talep etmişlerdir.” ifadelerini kullandı. 

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip YAŞAR ise açıklamasında; “Konya Milletvekilimiz Sayın Ünal Karaman beyefendiye Elazığ hassasiyeti için teşekkür ediyorum. Elazığ’ın sorunlarını Gazi Meclisimizde en yüksek sesten gündeme getirmesi bizler için çok kıymetli. Sağ olsunlar. Maden ilçemizin sınırları içerisinde bulunan ve Dicle Nehri'nin hayat bulduğu verimli toprakları kapsayan Bermaz Ovası elbette ki ülkemizin nitelikli tarım havzalarından biridir.

-Bermaz Ovası'ndaki Bermaz Tarım Kredi Kooperatifi'nin 11 yıldır kapalı olması ve hizmete açılmaması kabul edilebilir bir durum değildir.

-Bu durum aynı zamanda Anayasa’nın 171. maddesinde yer alan ‘Üretimin artırılması ve tüketicinin korunması için devlet kooperatifçiliği teşvik edici önlemler alır’ hükmüne aykırıdır.

-Bu durum yine aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatiflerinin gerek ‘Ortaklarının ve tüm Türk çiftçisinin her türlü ihtiyacını karşılamaya dönük mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamayı ve ürünlerini pazarlamayı, Türk tarımını çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir en üretken sektör yapmayı amaçlar’ misyonuna ve gerekse ‘Türkiye’nin tarımsal kredi ve girdi lideri, çiftçilerin sosyo ekonomik güvencesi olmak” vizyonuna da aykırıdır.

-Bizler İYİ PARTİ olarak Bermaz Tarım Kredi Kooperatifi'nin acilen hizmete açılmasını milliyetçiliğin, memleket severliğin bir ifadesi olarak görüyoruz. Herkesin bu meseleyi sahiplenmesini istiyoruz.” dedi.

Bu bilgiler çerçevesinde Partimizin Konya Milletvekili Ünal KARAMAN Bey Tarım ve Orman Bakanı’na aşağıdaki soruları TBMM’de kendisine sormuş ve Bakan beyden cevap beklemektedir!

1. Verimli ve nitelikli bir tarım havzasında bulunan Bermaz Tarım Kredi Kooperatifi ne gerekçe ile kapatılmıştır?

2. Kooperatifin kapatılmasıyla birlikte, Bermaz ovasında bulunan köylerin sakinleri ilaç, gübre ve tohum gibi tarımsal girdileri almak için Elazığ merkeze gitmek zorunda kalmaktadır. Bakanlığınızın buradan doğan maddi kaybı gidermek için bir çalışması var mıdır?

3. Bölgedeki çiftçilerimize hizmet eden Bermaz Tarım Kredi Kooperatifi binasi ne sebeple satılmak istenmiştir? Bu karardan kesin olarak vazgeçilmiş midir?
4. Bermaz Tarım Kredi Kooperatifinin işlevine uygun bir şekilde hizmete açılacağı söylenmesine rağmen neden hala açılmamıştır?

5. Bermaz Tarım Kredi Kooperatifi ne zaman hizmete açılacaktır?" ifadelerine yer verdi.