Milletvekili Sarıbal: Ülkenin Şeker İhtiyacı Yabancı Ülkelere Teslim Edilmesin

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Genel meclis Üyesi Berker Esen, Elazığ'da Şeker Pancarı Fabrikasına giderek pancar üreticilerinin sorunlarını dinledi. 

Milletvekili Sarıbal: Ülkenin Şeker İhtiyacı Yabancı Ülkelere Teslim Edilmesin

Pancar üreticisi Arif Bey üretimde ve fabrika sürecinde sorunlar yaşadığını belirtti.

Elazığ'da şeker pancarı üreticileri, çiftçiler ürettikleri pancarı istedikleri miktarda ve uygun zamanda teslim edemediklerinden şikayetçi. Bu konuyu gündemine alan Milletvekili Sarıbal, "Elazığ'da şeker fabrikasının önündeyiz. Aralık ayının ortasına doğru hareket ediyoruz ve şeker fabrikasının önünde şeker pancarı taşıyan römorklar dizilmiş, sıralarını bekliyorlar. Şeker pancarı bu ülkenin gıdasında en önemli ürün. Ülkenin şeker ihtiyacını karşılamakta. Bugün burada İl Başkanımız Onur Bey, Parti Meclis Üyemiz Berker Bey ve yönetim kurulu üyelerimizle beraber bulunuyoruz. Çünkü çiftçi şeker pancarını istediği miktarda ve istediği anda teslim edemiyor. Hâlâ tarlalarda şeker pancarı var. Buradaki kuyruktan da görüldüğü üzere ne yazık ki fabrika ya yeterli planlama yapamadığı için ya da gerçekten bilinçli bir şekilde çiftçiyi mağdur ediyor. Duyduğumuz çok acı bir şey var, bizim burada çürüyeceğine sizin tarlanızda çürüsün deniyor. Yani bugün bu saatte aralığın sekizinde tarladaki pancar elbette kalite ve verim olarak zayıflıyor. Bu sorun çiftçiye yansıyor. Artık tarlalar yağmur altında kaldığı için makinayla hasat da yapılamıyor. 200 lira olan işçilik bugün 500 liraya çıkmış durumda. Oysa Türkiye 2022-2023 yıllarında ciddi anlamda şeker ithalatı yapılıyor. Oysa bu topraklarda ciddi ölçüde şeker pancarı üretimi gerçekleştirilse bu mülkün daha da fazlası yapılabilir. Bugün burada çiftçinin yaşadığı sorunu en yüksek sesle söylemek istiyoruz. Çiftçinin pancarını en seri şekilde alın. Sadece bu yetmez. Derhal mazota yüzde 100, gübreye yüzde 50 işçiliğe yüzde 150 zam gelmiş. 1750 liraya alınan şeker pancarı içindeki şeker miktarına göre alınmakta. 1750 liranın acilen 2000 liranın üzerine çıkarılması lazım yoksa önümüzdeki yıllarda üretici çok büyük zarar edecek." Şeklinde konuştu. 

Milletvekili Sarıbal: Ülkenin Şeker İhtiyacı Yabancı Ülkelere Teslim Edilmesin

"ÜLKENİN ŞEKER İHTİYACI YABANCI ÜLKELERE TESLİM EDİLMESİN"

Türkiye'nin pancar üreticisi olduğu halde şeker pancarını ithal eden bir ülke olduğuna değinen Milletvekili Sarıbal, "Elazığ'ın çiftçisi kar demeden kış demeden sıcak demeden ürettiği ürünle şimdi rezil olmuş durumda. Bu kapalı havada yağmurun altında, fabrikanın önünde onlarca römork sıra beklemektedir. Derhal fiyatlar yenilensin, fiyat 1750 liradan 2 bin liranın üzerine çıkarılsın. Prim artırılsın, çiftçinin ürünü en seri ve en hızlı bir şekilde alınsın. 1900 ton bolu gün alım kapasitesi, işleme kapasitesi olan bir fabrika en verimli şekilde çalışacak hale getirilsin. Yani çiftçi zorda, ama Türkiye şeker ithalatçısı. Bir an önce bu sorunlar çözülsün. Çiftçinin maliyetleri arttı, rakam artırılsın ve böylece yeniden şeker pancarı üretecek bir çiftçi yeniden üretim yapsın. Ülkenin de şeker ihtiyacı yabancı ülkelere teslim edilmesin."  şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİLER PANCARLARINI FABRİKAYA VEREMİYORLAR”

Kamuya ait Şeker fabrikalarının şeker üretiminde Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 50’sini dahi karşılamayacak durumda olduğunu belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Elazığ’da şeker pancarı üreten çiftçilerin maalesef sorunları bitmiyor. Önceleri şeker fabrikalarını özelleştirerek şirketlere teslim etti iktidar şimdi bütün bu özelleştirmelerin kalan kısmından vazgeçerek varolan fabrikalara devam kararı aldı. Ama bir gerçeği paylaşalım Türkiye’nin şeker pancarı üretiminin ve şeker elde etmenin ana kaynağı artık özel sektör oldu. Yani kısaca şeker pancarı ve şeker Türkiye’de özel sektörün altında. Elazığ’da üreticiler ürettikleri şeker pancarını fabrikaya veremiyorlar. Tarlada, yağmurun altında pancarın bir kısmı adeta çürümeye bırakıldı. Çünkü şeker pancarı sonuçta sonsuz derede dayanıklı değil su, yağış ve soğuk fazla olduğu sürece bir taraftan şeker kalitesi bozulacak ve şeker oranı düşecek öbür taraftan ürünün kendisi bozulacak. Buradaki sorun Elazığ şeker fabrikasının yeterli düzeyde planlama yapamaması, kotaları organize edememesi, çiftçinin bu yıl artan üretimini görüp ona göre tedbir almamasıdır. Şeker fabrikası bu yıl şeker pancarı üreten çiftçiyi zorda bırakmış durumda. Bir an önce şeker fabrikası üreticinin pancarını almalı, tarladan pancar hızlıca sevk edilmeli ve planlanmanın doğru yapılması sağlanmalı. Elazığ’da şeker pancarı üreticisi mağdur, şikayetçi sorunlarının derhal çözülmesini bekliyor bir yıla yakındır uğraştığı şeker pancarının tarlada çürümesini istemiyor. Kaldı ki fiyatlar zaten yetersiz emeklerinin karşılığını alamayacaklar, üretim sezonu içerisinde mazot yüzde 100 arttı, gübre yüzde 50 arttı, ortalama gübreler yüzde 38 oranında zam almış durumda bunları da dahil ederseniz şeker pancarı üreticisine ek destek de verilmesi lazım yoksa aldıkları ücret ne yazık ki maliyetlerini bile karşılayamayacak gelecek yıl üretmek için  ise çok zorlanacaklardır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Sarıbal: Ülkenin Şeker İhtiyacı Yabancı Ülkelere Teslim Edilmesin