Milletvekili Erol 'Yanlış Politikalar Felakete Davetiye Çıkarıyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Gürsel Erol, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşmada Elazığ'ı bekleyen heyelan tehlikesi ile ilgili Meclis kürsüsünde uyarılarda bulundu.

Milletvekili Erol 'Yanlış Politikalar Felakete Davetiye Çıkarıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’ın Maden ilçesindeki bakır işletmesinin maden pasasının döküldüğü heyelan bölgesi olan alandaki tehlikeye dikkat çekti. Erol, “Bakır işletmesinin yanlış uygulamalarından kaynaklı inanılmaz bir heyelan riski var" dedi.

Milletvekili Erol 'Yanlış Politikalar Felakete Davetiye Çıkarıyor'

Yanlış Politikalardan dolayı maden kaynaklarının şehir ve ülke ekonomisine katkı sunmadığını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol "Elazığ'da Maden diye bir ilçemiz var. Elazığ yeraltı kaynakları açısından Türkiye'nin en zengin ilidir. Madencilikte, mermer, krom, altın, bakır açısından inanılmaz bir yeraltı zenginliğimiz var. Ama yeraltı zenginliklerimizden şehrimiz yeterince yararlanmadığı gibi, doğru yatırımlar yapılmadığı gibi, özelleştirme ve ihalelerle doğru sonuçlar yaratıldığından kaynaklı şehrimizin de ülkemizin de ekonomik bir kazancı yok. Maden Bakır İşletmesi geçtiğimiz dönemlerde özelleştirildi. Madeni ayakta tutan bir bakır işletmesi, Osmanlı döneminden günümüze kadar bir işletmedir. Ejder bey iyi bilir, kendisi kısmen Madenlidir. 6 bin personelin çalıştığı bir fabrika o şehrin yalnızca ekonomik hayatını değil, sosyal hayatını, oradaki yaşam tarzını geliştiren bir yapıdır.1950'l8li yıllar başında tenis kortlarının, açık hava sinema ve tiyatrolarının yapıldığı bir ilçe ama özelleştirildikten sonra çalışan sayısı 100'e düşmüş. Şu anda kendi kaderine terkedilmiş bir ilçe" dedi.

"FELAKET OLMADAN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALIDIR"

Maden'de yaşanan sorunun çözümünün sadece söylemde kaldığını aktaran Milletvekili Erol "Sayın başkanım ne köy ne de ilçe. İki arada bir derede kalmış. Orada bakır işletmesinin yanlış uygulamalarından kaynaklı, çıkan madenin posasını riskli bölge ilan edilen alana dökmesinden kaynaklı inanılmaz bir heyelan riskimiz var. Bunu defalarca bu meclis kürsüsünde gündeme getirdim.  Bakanlığa soru önergesi verdim. Çevre komisyonu üyesi arkadaşımızda aramızda komisyonda gündeme Geçmiş günlerde çevre komisyonu olarak toplantı yaptık. Komisyon başkanımız diyor ki evet bu hafriyatın buradan kaldırılması lazım. Bakanlık diyor ki evet bu hafriyatın buradan kaldırılması lazım, risk yaratıyor. Ama gelin görün ki her şey söylemde kalıyor. Ben sizi Allah'a havale ediyorum. Bu ağır bir sorumluluktur. Orada İliç gibi bir felaket ile karşı karşıyayız. İnsanlar ölmeden, doğa felaketi yaşanmadan, orada yaşamsal sorunlar yaşanmadan bir araştırma komisyonu kurularak yerinde inceleme yapılsın. Bu inceleme ile ilgili meclisimiz bilgilendirilsin. Orada olabilecek kazalar ve felaket ile ilgili tedbirlerin alınmasına yönelik talebimi parlamentoya iletiyorum"  diye konuştu.