Milletvekili Erol'un 'İsveç' Kararı Tam Not Aldı

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un geçtiğimiz günlerde gazetemize özel yaptığı açıklama sonrasında İsveç'in NATO Üyeliği için yapılan oylamaya katılmaması Elazığlı vatandaşlardan tam not aldı.

Milletvekili Erol'un 'İsveç' Kararı Tam Not Aldı

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş nedeniyle geçmişte NATO’ya katılmaya sıcak bakmayan 2 ülke olan Finlandiya ve İsveç bu kararını değiştirerek NATO’da yer almak için başvuruda bulundu. Ancak Türkiye bu 2 ülkenin NATO üyeliğine ilk etapta sıcak bakmadı. Daha sonra bu ülkelerin Türkiye’nin istediği doğrultuda özellikle terör örgütleri konusunda attığı adımlar önce Finlandiya daha sonra İsveç’e TBMM’den onay çıkmasını sağladı.

İSVEÇ’E “EVET”

İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Genel Kurul'daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyunun yanı sıra 4 de çekimser oy kullanıldı. Ak Parti, MHP, CHP ve DEVA Partisi İsveç'in NATO üyeliğine “evet” derken, İYİ Parti, DEM Parti, Saadet Partisi ve HÜDAPAR ve TİP'ten oylamaya katılan vekiller ret oyu kullandı.

CHP’DE EROL FARKI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Hakimiyet’e özel açıklamalarda bulunan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, İsveç’in hem terör konusunda attığı adımların yetersiz olması hem de Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed (SAV) yapılan hadsiz ve alçakça saldırılar nedeniyle Elazığ gibi Milliyetçi ve Muhafazakar bir şehrin Milletvekili olarak böyle bir devletin NATO’ya katılımına CHP ne karar alırsa alsın “hayır” oyu kullanacağını açıklamış ve diğer Elazığ Milletvekillerinin de bu yönde karar alması gerektiğini söylemişti.

“ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ OLARAK BÖYLE BİR KARARA EVET DİYEMEM”

Milletvekili Erol’un gazetemize yaptığı o açıklama ise şu şekildeydi:
“Önümüzdeki günlerde yeniden Türkiye'de gündem olacak bir konu parlamentoya gelecek. Uluslararası bir sözleşmedir bu. Anayasa gereği de bir ülkenin NATO üyeliği ile ilgili yetki verilmesi kararının Meclis’ten geçmesi lazım. Bu konu doğal olarak komisyona geldi ve geçtiğimiz hafta Dışişleri Komisyonu’ndan geçti. İsveç'in NATO üyeliğine tüm partilerin ortak katılımı ile “evet” oyu verildi. Ben buna karşı çıkıyorum. Bir Milletvekili olarak o süreci hepimiz hatırlayalım, İsveç'te kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in yakılması, ayaklar altına alınması, Peygamber Efendimizin kişiliğine yönelik saldırıların yapılması ve aynı zamanda terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin İsveç'te barınması ve bu ülkenin teröre karşı herhangi bir tepki vermeden bizim istediğimiz, hükümetimizin talep ettiği doğrultuda hareket etmemesinden kaynaklı bugün İsveç'in NATO üyeliğine ben hayır oyu kullanacağım. Bu toplumun milli ve manevi değer yargıları var. Hepimizin yaşam tarzları, siyasi düşünceleri, siyaset yapma anlayışı farklı olabilir ama hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşıyız. Bu ülke ve devlet hepimizin. Ülkemizin milli ve manevi duyguları konusunda asla taviz verilmemeli. Milletvekillerinin tavrı genel olarak ne olur bilmem ama Elazığ Milletvekillerimizin de aynı duyarlılığı göstereceği düşüncesindeyim. Türkiye'nin en Milliyetçi ve Muhafazakar kentinin Milletvekillerinin inançlarımızın ayak altına alındığı, kutsal kitabımızın yakıldığı, terör örgütlerine ev sahipliği yapıldığı bir ülkenin NATO üyeliğine evet oyu kullanacaklarını saymıyorum. Bence oy da vermemeleri gerekiyor. Bu benim kişisel düşüncem ama kendileri parti içi dengelerine, ilişkilerine ve parti içi kararlarına göre nasıl karar verirler bilmiyorum. Ancak CHP ne karar alırsa alsın benim kesin düşüncem İsveç'in NATO üyeliğine hayır oy kullanmaktır. Bunu Meclis’te de açıklayacağım ve açıkça ifade edeceğim. Önemli olan bizim ulusal birliğimiz, bütünlüğümüz, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmaktır. Elazığ Milletvekiline yakışan davranış da budur. Ben bunu sergilemekten de kaçınmayacağım”