Milletvekili Bulut: 'Malzeme bulmaya geldiler, bulamadılar'

Ömer Enes YILAR/Ak Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek depremin üzerinden geçen 1 yılı değerlendirdi. Milletvekili Bulut açıklamasında CHP Heyeti'nin Elazığ ziyaretine ilişkin açıklamalar yaparak, 'Malzeme bulmaya geldiler, bulamadılar' dedi.

Milletvekili Bulut: 'Malzeme bulmaya geldiler, bulamadılar'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İşte Milletvekili Metin Bulut'un konuşmalarından öne çıkan başlıklar

“CAN KAYBIMIZIN OLMAMASI TEK TESELLİMİZ”
 Depreme ilişkin can kaybı ve hasar durumuna ilişkin bilgiler veren Milletvekili Metin Bulut:
“Tek tesellimiz bu kadar büyük bir depremde can kaybımızın fazla olmamasıydı. Allah’a hamdolsun ki hemen depremden sonra birkaç saat içerisinde devletin bütün yetkilileri teyakkuz haline geçmişti. Sağlık Bakanı, İçişleri Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, hemen 2 saat içerisinde Elazığ’a geldi. Deprem şiddetli bir depremdi. Deprem sonrası binlerce deprem daha yaşandı artçı olarak. AFAD tarafından 1191 tane personel anında saha yönlendirildi. Depremin ilk anından sonra okullar camiler yani kamuya ait ne kadar alan varsa vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayabilmek adına kullanıma açıldı. Battaniye kıyafet tüm ihtiyaçlar anında temin edildi.  Bir taraftan çadırlar kurulurken bir taraftan köylerimizde hasar alan evlerde ve ahırlar için barınma alanları oluşturduk. Hasar sadece merkezde değildi köylerde de hasar olduğu için yine köylerdeki giyisi ihtiyacına kadar tüm ihtiyaçlar giderildi. Çadırlarda önce ısınma için tüplü sobalar ardından daha kullanışlı odun sobalarıyla afetzedelerin ısınma sorunun gidermeye çalıştık.”

“VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRDİK” 
Milletvekili Bulut: “İrtibat ofisleri kurar vatandaşı sürekli bilgilendirdik. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hasar tespitleri hemen yapılmaya başlandı. Büyük bir depremdi ve tüm şehrin gözden geçirilmesi gerekiyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1000 kişilik ekiple kontrol sağlandı. Vatandaşın geçici konaklaması için depremden 12 gün sonra konteynerler kurulmaya başlandı. Bir yandan enkaz kaldırıyorsunuz bir yandan depremin hasarını belirlemeye çalışıyorsunuz. 30 gün içerisinde vatandaşlarımızı buralara yerleştirdik. 4 geçici konaklama merkezi oluşturduk. 12 ay boyunca köyde yaşamak zorunda olan vatandaşlarımıza konteyner temin ettik. 2584 tane konteyner yaptık 1769 tanesine aile yerleşti. Afet ve acil durum yönetim merkezi 26 çalışma gurubu sorumlularıyla beraber 7/23 görev yapmıştır. Vatandaşların ayni bağış ve yardımlar valilik sosyal yardımlaşma vakfı tarafından sağlanmıştır. Psikososyal destek sağlanmıştır. Afetzede vatandaşların beslenme ihtiyaçları ise Kızılay tarafından karşılanmıştır. Yaralılar ve hayatını kaybedenlerin yakınları ziyaret edilerek psikososyal destek sağlanmıştır.”

NAKDİ YARDIMLAR
Milletvekili Bulut:  Ev sahibi olanlara 5 bin TL taşınma 6 bin TL kira yardımı yapıldı. Kiracı olanlara 2500 taşınma 2500 kira yardımı yapıldı. AFAD 120 milyon TL destek sağladı. Bankalara olan ödemeler faizsiz 3 ay doğalgaz elektrik Elazığ belediyesi su faturasını 3 ay erteledi. Vatandaşın SGK borçları 3 ay ertelendi. Elazığ valiliği sosyal yardımlaşma esnafa 1 milyon civarında kişi başı 3 bin TL yardım yapıldı. Evleri eşyalarıyla birlikte yıkılan 30 bin 234 aileye 6 milyon 120 bin TL eşya yardımı yapıldı. Yine KOSGEB desteklerine başvuran 11 200 kişiden 5690 kişiye 530 milyon destek sağlanmıştır. KGF 1769 başvuruya 786 milyon TL’lik destek sağladı. Esnaflar için Esnaf ve Kefaret Kooperatiflerinden 50 bin TL’ye kadar kredi sağlanmıştır.  Acilen evlerini boşaltmaları gerekenlere jandarmamız araç ve personel desteği sağlamıştır. Bu eşyalar devlet malzeme ofislerine taşınmıştır. Giyim mağazası oluşturuldu ve vatandaş adeta AVM’den alışveriş yapar gabi baştan aşağı giyinme fırsatı bulunmuştur. Konteynerlerde kalanlara elektrik su eğitim ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanmıştır.”

HAK SAHİPLİĞİ
Milletvekili Bulut: “Ağır hasarlı konutlar 17899 vatandaşın başvurusu olmuş şartları sağlayan 14265 tanesi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Başvuru yapan kişilerin %80’i hak sahibi olarak kabul edilmiştir. TOKİ tarafından 19438 konut planlanmış ve 8 bin tanesi bu ayın sonuna kadar teslim edilme aşamasına gelmiştir. Şimdiye kadar 3 bin bu ay sonuna kadar da 5 bin konutu teslim etmiş olacağız. Özetleyecek olursak üzerinden 1 yıl tamamlanmamasına rağmen 19500 konutun hemen ihalesi yapılmış ve 8 bin tanesi de teslim aşamasına gelmiştir. Çok kolay olmayan bir işten bahsediyoruz. 20 bin konut 5 ile çarpıldığında 100 bin nüfus eder. Elazığ’da bir yıl geçmeden bir şehir büyüklüğünde bir şehir inşa edildi. Sadece konutlar inşa edilmekle kalınmadı.”

CHP ZİYARETİ: “MALZEME BULMAYA GELDİLER”
Milletvekili Metin Bulut: “Geçen hafta CHP heyeti kendi tabirleriyle bir çıkarma yaptılar. Biz özellikse muhalefetin yapıcı bir mantıkla Elazığ’a gelmesi bizi mutlu eder. İlk gün biz izledik. Gönül isterdi ki bu heyet 347 gün yani 8378 saat sonra da gelse keşke gerçekten yapıcı bir amaçla gelmiş olsaydı.
Şunu diyebilirlerdi:  “Şu anda kadar evet çok güzel şeyler yapmış ancak sizin gözünüzden kaçan şeyler var” biz gerçekten mutlu olurduk. Anladık ki malzeme bulmaya gelmişler şehrin bütün noktalarını gezmelerine rağmen malzeme bulamadılar. Onlar gelinceye kadar devlet vatandaşımızın bütün ihtiyacını karışılmış devlet tüpüne kadar vermiş hatta tüpü de dolu vermiş.
Genel başkan yardımcısına yakışmayacak şekilde tüpü vermiş ama dolu isteyecek şeklinde bir yaklaşım yapılmıştır. Gıda yardımlarına bir genel başkan yardımcısına yakışmayacak şekilde bozuk gıda verilmişler ithamı kullanılmıştır. Gelseler deseler ki evet, çok güzel şeyler yaptınız deseler biz de bir okul yapamaya geldik deselerdi bu daha makul olurdu.
Genel Başkan yardımcısının kullandığı ifade Elazığ’ın yarasını saracağına yarasını azdırmıştır. Bu söylemler büyük bir rahatsızlık vermiştir. Hiç kimse Elazığ evladının kulağını çekemez. Bir şehre destek olmaya yaraları sarmaya giderken bir de yara açıp gitmek şehirde bir infial oluşturmuştur.”