'Millet' Kılıçdaroğlu Diyor

Asal Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, 5-14 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin dahil 26 ilde 2 bin 312 kişiyle telefon yöntemiyle yaptığı anket çalışmasında vatandaşlara, 'Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?' açık uçlu sorusunu yönetti.

'Millet' Kılıçdaroğlu Diyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Araştırmaya katılanların yüzde 34.6'sı fikrim yok/cevap yok/hiçbiri yanıtını verirken, yüzde 22.8'i CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olmalıdır dedi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 20.4 destek görürken, Mansur Yavaş’ı yüzde 7.6 oranla İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener izledi.

Araştırmada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aday olmasını isteyenlerin oranı yüzde 6.8 çıkarken, HDP'nin Edirne Cezaevi'ndeki eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için Millet İttifakı'nın adayı olmalı diyenlerin oranı yüzde 5.3 oldu.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 0.9, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin aday olması gerektiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 0.7 oldu.

Araştırmada, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aday olmasını isteyenlerin oranı yüzde 0.3 çıkarken, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu isteyenlerin oranı da yüzde 0.3 çıktı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 0.2, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın aday olmasını isteyenlerin oranı yüzde 0.1 çıktı.

Bu anketin birincisi yüzde 22.8 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gibi gözükse de asıl birinci, 34.6 gibi ezici bir rakamla fikrim yok/cevap yok/hiçbiri seçeneği. 

Bu seçeneklerde yer alan “hiçbiri” aslında millet ittifakında cumhurbaşkanlığı yapacak  bir ismin olmadığı anlamına geliyor. Ve bu 34.6 gibi oran, ciddi bir aday çıkmazsa ya sandığa gitmeyecek ya da milli çıkarları gözeterek Erdoğan’a oy verecek.

Her şeye rağmen bu ankette en çok oy alan Kılıçdaroğlu, bugünden sonra daha bir ayakları yere basan bir cumhurbaşkanı adayı olarak arzı-endam edecek.