Millet, Garantiledi mi?

2023 seçimleri için geri sayım devam ederken anket şirketleri de yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını yayınlamaya devam ediyor. Son olarak Alf Araştırma şirketi 13-17 Mayıs tarihleri arasında 51 kentte yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Millet, Garantiledi mi?

51 ilde 3 bin 550 kişiyle yapılan ankette, vatandaşlara "Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Ankete katılanların verdiği yanıtlara göre, AK Parti yüzde 28,5 oy aldı. İkinci sırada ise yüzde 24,8 ile CHP geldi.

Çalışmanın en dikkat çeken noktası ise İYİ Parti'nin oy oranlarındaki artış oldu. CHP ile arasındaki farkı 5 puana düşüren İYİ Parti yüzde 19 oy aldı. Anket sonuçlarına göre onları yüzde 8,1 ile HDP; yüzde 7,1 ile MHP; yüzde 2,3 ile DEVA Partisi takip etti.

Anket sonuçlarına göre; AK Parti ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 35,6. CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakı ise yüzde 43,3 oy alıyor. Muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'nın oy oranı ise, yüzde 50 olarak ölçüldü.

Bu sonuçlarla cumhur ittifakı yanına birkaç parti alsa bile millet ittifakının ulaştığı yüzde 50’ye yetişme şansı oldukça zor. Bu resmi ve sonucu sokakta sahada herkes görüyor ve izliyor.

İşin ilginç tarafı ise bu sonucu değiştirip cumhur ittifakı lehine dönüştürecek herhangi bir adım da atılmıyor. Halkın genel şikâyetleri ile küskün tabanın eleştirilerini gidermeye yönelik bir eylemi geçtik niyet beyanında bile bulunulmuyor. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “hata yapmış olabiliriz, bugüne kadar halk bize iktidarı vermemişse bu bizim eksikliğimizdir” gibi öz eleştiri yapmasına karşın, cumhur ittifakından böyle bir beyan gelmiyor. Artık seçmende heyecan uyandırmayan hizmet siyasetiyle seçim kazanılacağı umuluyor. Keşke umulan ve murat edilen her şey gerçekleşse... Ancak kader gayrete âşıktır ve cumhurun bu gayretsizliği korkarız ki gayret edene iktidarı nasip edecek. Ve yine görünen o ki Millet ittifakı seçimi garantilemiş gibi…