Mevsimsel geçişte ilaç 'Hemsball'

Uluslararası Hemsball Federasyonu Elazığ İl Temsilcisi Ahmet Polat, yerli ve milli spor branşlarından olan Hemsball'ın mevsimsel geçişte özellikle otizmli çocuklar için bir cankurtaran olduğunu dile getirdi.

Mevsimsel geçişte ilaç 'Hemsball'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Polat; yeni bir spor branşı olan Hemsball ile ilgili esas unsurun dikkat ve konsantrasyon olduğuna vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu; ‘’Milli ve resmi bir spor branşı olan Hemsball ülkemizde yaygınlaşmakla beraber Dünyaya da açılan bir branş aslında. Bu spor branşının amacı aslında dikkat ve konsantrasyona dayalı eğlenceli bir oyun. Otizmli evlatlarımızın gelişiminde bu oyun en iyi terapi aslında. İçinde bulunduğumuz bu aylarda mevsimsel geçiş yaşamaktayız. Bu mevsimsel geçişte otizmli evlatlarımızın bu evrede terapi anlamında Hemsball oyunu ile tedavi edilmesi mümkün. Otizmli çocukların genelinde görülen belli başlı davranışlar vardır. Bunlar; tekrarlayıcı hareketler ekolali (söylenen kelimeleri tekrarlamak), ekopraksi (davranış tekrarı), göz temasında bulunmamak, oyun kuramamak, hayali oyun arkadaşlarının olmaması gibi durumlar bu belirtilerin sadece bir kısmıdır. Otizmli spektrum bozukluğu olan çocukların ailelerine genellikle uzmanların önerdiği çocukların hayatlarının belli bir düzende olması gerektiği söylenmektedir. Örneğin; çocukların uyanma, yemek yeme, oyun oynama saati gibi günlük aktivitelerinin sabit ve bir düzende olması gerekmektedir. Mevsim geçişleri otizmli çocuklarda takıntılı hareketlerin artmasına, uyku problemi, öfke, saldırganlık, ağlama krizleri gibi birçok davranışı beraberinde getirir. Otizmli çocukların mevsim geçişlerinin yaklaştığı dönemlerde bu durumların yaşanmaması adına bu spor branşı ile tedavi yönetimi aranmalı. Uzmanlar mevsim geçişleri dönemine yaklaştıkça o mevsim ile ilgili çocuklarımıza öyküler, videolar ve fotoğraflar ile çocuk mevsim geçiş dönemine hazırlamaktalar. Sporla bu duruma çözüm üretebiliriz’’ dedi.
Polat, Hemsball sporunun gelişimi noktasında ‘’Dayanışma Otistik Ebebeyinler Derneği’’ ile federasyon yetkililerinin yaptığı proje kapsamında İtalya’da Hemsball sporunun tanıtımının yapıldığını ve yoğun bir ilgi topladığını dile getirdi.
Polat ayrıca; federasyon yetkililerinin yurt genelinde yaptığı tanıtım kapsamında da Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Müdürü Dr. Emre Topoğlu ve Ankara Çankaya Gençlik Merkezi gençleri ile bir araya gelindiği; Hemsball oynayıp desteklerini aldıklarını vurguladı.