Merkez, Dikiş Tutmuyor

Faize müdahaleleri ile ekonomik dengeleri etkileyen Merkez Bankası,  verdiği bir kararla yine dengeleri alt üst etti.

Merkez, Dikiş Tutmuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç”  ilkesini hayata geçirmeye çalışan Merkez Bankası'nın faizi iki puan birden yüzde 18'den  yüzde 16'ya düşürmesiyle dolar ve altın rekor kırdı. Dolar 9,49'la, altının gram fiyatı ise 544 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Karar öncesi 9,29 seviyesinde bulunan dolar, kararla birlikte 9,49'a fırlayarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolardaki yükselişe paralel olarak hareket eden altının gram fiyatı ise kararla birlikte 532 liradan 544 lira seviyesine yükselerek 6 Kasım 2020'deki rekorunu tazeledi.

Son iki yıl içerisinde Merkez Bankası etrafında yaşanan tartışmalar ve sık sık değişen yönetimle gördük ki, ekonomi, öyle dışardan müdahaleler ve faizlerin oranlarını indirip çıkarmakla düzelecek bir alan değil.

Ekonomi gibi hassas bir konuda, hem uzmanlar  hem de piyasanın kendi oluşturduğu kural ve refleksleri birlikte ama itidalle yürümek gerekiyor. Olumlu sonuç beklentisi ile atılan radikal adımların doğuracağı olumsuz gelişmeleri de hesap etmek gerek.

Merkez Bankası yöneticileri şüphesiz bizden daha çok bilgili ve tecrübeli. Bu sonucu bile bile bu adım atılmışsa vardır bir bildikleri demek istiyoruz ama piyasa farklı şeyler söyledi bile.

Dileriz, faiz indiriminde beklenen murat hasıl olur da döviz ve altınla borçlanan insanlarımız rahat bir nefes alır.