Menisküs Yırtıkları İhmale Gelmez

Başak MERAL GÜNDÜZ/Menisküslerin her dizde içte ve dışta olmak üzere ikişer adet olarak bulunan ve hilal şeklindeki kıkırdaksı yapılar olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Op. Dr. Süleyman GÜRBÜZ, bu yapıların asli görevlerinin diz eklemine binen yükü adeta bir süspansiyon gibi görev üstlenerek dengeli olarak dağıtması olduğunu söyledi.

Menisküs Yırtıkları İhmale Gelmez
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Op.Dr.Gürbüz,Menisküslerin bu anlamda diz eklemi için hayati rol oynadığını belirten Gürbüz, bu görevinin yanı sıra , diz eklem yüzeylerinin uyumunun sağlanmasınasa ve diz sıvısının eklem içi dolaşımına katkıda bulunduklarını vurguladı.

Menisküler olmadığında diz eklemine gelen yüklerin direk kıkırdak dokulara binerek bu tabakada erken aşınmaya ve sonuçta dizde kireçlenmeye sebep olacağını vurgulayan Gürbüz, bu yüzden menisküslerin korunmasının çok önemli olduğunu söyledi.

ZAMANLA YIPRANIYORLAR

Gençlerde daha çok travma ve sportif faaliyetler sırasında dizde meydana gelen makaslama kuvvetler neticesinde menisküs yırtıkları oluştuğunu kaydeden Gürbüz, ileri yaşlarda ise yılların getirmiş olduğu aşınmalara bağlı olarak meydana gelen yırtılmaların ön plana çıktığını belirtti. 
Gençlerde ve ileri yaşlardaki insanlarda şikayetlerin farklı olduğunu belirten Gürbüz,''Gençlerde dizde takılma, kitlenme gibi fiziksel şikayetler fazlayken  iken yaşlılar da ise hareketle artan diz ağrılarının daha ön planda görülmektedir'' dedi.

MUAYENE ÇOK ÖNEMLİ

Hastanın öykü ve şikayetleri dikkatlice  dinlendikten sonra yapılan diz muayenesinde büyük ölçüde menisküs yırtığından şüphelenilebildiğini belirten Gürbüz, tanının kesinleşmesi ve varsa ek sorunların da tespit edilebilmesi için  kısa adı MR olan manyetik rezonans görüntüleme yöntemine başvurduklarını söyledi.

Ancak daha önceden menisküs yırtılmasına bağlı cerrahi tedavi uygulanmış hastalarda bu görüntüleme yönteminde yüksek hata oranları olduğunu belirten Gürbüz, bu guruba giren hastalara teşhis ve aynı seansta tedavilerinin artroskopi adı verilen kapalı kamera sistemiyle yapılabileceğini vurguladı.

MENİSKÜS YIRTIĞININ TEDAVİSİ

Tam kat olmayan küçük çaplı yırtıkları dışında menisküs yırtıklarının kendini tamir etme ihtimalinin olmadığını belirten Gürbüz,özellikle gençlerde cerrahi tedavilerin ön plana çıktığını ve günümüzce artroskopi adı verilen ve diz önünden açılan yarım santimlik iki adet kesi kullanılarak yapılan kamera eşliğindeki kapalı yöntemin kullandığını söyledi. 

Bu ameliyatlarda amacın , diz için çok önemli görevler üstlenen menisküsün  korunması için yırtık olan kısmın dikilmesi olduğunu söyleyen Gürbüz, yırtığın şekli ve yeri buna müsade etmiyorsa sadece yırtık kısmın çıkartılıp geriye mümkün oldukça fazla sağlam menisküs dokusu bırakmanın amaçlanması gerektiğini vurguladı.

AMELİYAT SONRASI

Ameliyat sonrası dönemde yırtık olan menisküse dikiş atılmışsa 2-4 hafta diz üzerine yük vermemek gerektiği ancak sadece yırtık olan kısım temizlenmişse hemen ameliyatın ertesi günü yük verilebileceğini ifade eden Gürbüz ,şöyle devam etti: ''Gençlerde spora dönüş için 1-3 ay zaman gerekebilir ve tamire rağmen ilerde bu menisküsler tekrar yırtılabilir. İleri yaşlarda olan hastalarda eşlik eden diğer diz problemleri nedeni ile sadece meniskslere müdahale etmek sorunu tam olarak ortadan kaldırmayabilir,  bu durumda ilaç tedavisi ve eklem içi enjeksiyonlar gerekebilir. Yine uygun hastalarda artroskopik girişime kemik düzeltici ameliyatlar da eklenebilir”dedi.