Memur ve Emeklisinin Maaşlarına Dev Zam Geliyor

Enflasyon değerlendirmesinin üzerinde hem emeklilere hem de asgari ücrete bir refah payının katılması söz konusu. Kök ücrete dair detaylar açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz memur maaşlarıyla ilgili dikkat çeken yorumlar yaptı. İşte detaylar...

Memur ve Emeklisinin Maaşlarına Dev Zam Geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asgari ücret eklenen yüzde 49’luk artıştan sonra, gözler yılbaşında kesinleşecek memur ve emekli zamlarını araştırıyor. çıklanan 5 aylık enflasyon verisinin ardından zamlar belli olurlen refah payının da eklenip eklenmeyeceği merak konusu. 

TÜİK'in yapmış olduğu değerlendirmelere göre temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını içeren 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak paylaşıldı. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 5 aylık geçerli zammı kaspıyor. Çalışan ve emekli memurlar ise 5 aylık verilere göre, toplu sözleşme zammının üzerine, en az yüzde 26’lık zam oranını sahip olabilir.

2023 Yılının enflasyonunun yüzde 65 düzeyinde gerçekleşmesi durumunda, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 36’nın üzerinde, memur ve emekli memur maaşlarına ise yüzde 50’ye yaklaşan oranda zam bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da geçtiğimiz günlerde yaptığı bilgilendirmede, “Enflasyon farkı ile birlikte 2024 Ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir” ifadelerine yer verdi.


Normal zamanda, memur ve emekli memurlarla, emekli işçi ve esnafın yılbaşı zamları arasında yaklaşık yüzde 14’lük bir fark meydana gelecek. Memur emeklilerine toplu sözleşme sözleşme farkının eklenmesi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine sadece enflasyon farkı ödenmesine bağlı olarak farkın ise ilave refah payı ile eşitlenmesi isteniyor. Temmuz ayında da yüzde 19,77’lik enflasyon farkına ilave edilen refah payıyla zam oranı yüzde 25’e yükselmişti.

Söz konusu konuyla ilgili açıklamalara yer veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin açıklamasında şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız bir tercihte bulunuyor. Asgari ücret seviyesini artırarak genel ücretler seviyesini artırıyor. Türkiye sosyal bir devlet. Emeklinin, emekçinin, dar ve sabit gelirlinin yanında olma tercihini kullanarak bu artışları yapıyor.

Emeklilere ilave artışlar, refah payı hep konuşulan bir kavramdı. Sadece toplu sözleşmenin öngördüğü artışlar değil, sadece yasanın emeklilere öngördüğü artışlar değil onun üzerinde refah payı vererek dar ve sabit gelirlilerin yanında olma tercihi kullanıldı.

3 Ocak Çarşamba günü TÜİK aralık ayı TÜFE oranını açıklayacak. Hem yıllık TÜFE belli olacak, maaş artışlarını belirleyen, emekli, memur maaşlarını belirleyen Temmuz-Aralık ayı TÜFE oranı belli olacak.

Memur ve memur emeklilerinin maaş artışları toplu sözleşmeye göre oluyor. 7. dönem toplu sözleşme ağustos ayında yapılmıştı. 5 aylık çerçevede enflasyon farkı dahil olmak üzere memur ve memur emeklilerinin alacağı artış yüzde 45. Buna aralık ayı TÜFE’si de eklenecek.

Ben başından beri yüzde 50’ye yakın artışın olma ihtimalini değerlendiriyorum. OVP’de yıllık TÜFE yüzde 65 çerçevesinde öngörüldüğü için, projeksiyonlar bu rakamın olabileceğini gösterdiği için yüzde 50’ye yakın bir artış olacak.

Sayıları 2 milyon 400 bin emekli memur var, toplamda 15 milyon 200 bin emeklimiz var. 13 milyon civarında SSK ve Bağkur emeklileri var onların maaşları kanuna göre ocak ve temmuz ayında maaşları artıyor. 5 aylık TÜFE yüzde 33.66. Böylelikle özellikle yüzde 65 yıllık enflasyon hedeflemesinin gerçekleşmesi durumunda SSK ve Bağkur için öngörülen aylık artışları yüzde 38 seviyelerinde olacak. Buna ilave bir şey yapılıp yapılmayacağı 3 Ocak tarihinde tam net artışlar belli olduktan sonra daha net olacaktır. Şu anda görülen yüzde 65 öngörülen enflasyonun gerçekleşmesi durumunda SSK ve Bağkur emeklilerinin yüzde 38, memur ve memur emeklileri yüzde 50’ye yakın maaşları artacak.” dedi.

Diğer bir taraftan memur zammının enflasyon farkı ve toplu sözleşmeyle yüzde 50'ye yeşil ışık yakan Cevdet Yılmaz, geliri düşük olanlarında değerlendirileceğini aktardı. Yılmaz, emeklilerin maaşının ikinci yarıda daha fazla yükseleceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide 2023 yılını ve 2024'ten beklentileri Sabah'a paylaştı. Enflasyondaki düşüş grafiğinin altını çizen Yılmaz, memur ve emeklilere yapılacak zam için, "Alt gelir gruplarını özellikle gözetecek ve onlar için imkânlarımızı sonuna kadar zorlayacağız" yorumunda bulundu. Yılmaz, şunları ekledi:

'MALİ İMKANLARIMIZI ZORLAYACAĞIZ'
"Memur zammı, OVP'de tahmin edilen yüzde 65 enflasyon oranının gerçekleşmesi halinde yüzde 50'ye yakın seviyede oluşacak. Aralık enflasyon oranı ocak ayında belli olduktan sonra zam oranı da netleşecek. Memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklı 15 puanlık artışla yüzde 50'ye yakın çıkıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de enflasyona göre artış yapılacak. Ancak bu grubun aylıkları yılın ikinci yarısında görece daha yüksek artacak. Alt gelir grupları için mali imkânlarımızı zorlayacağız. Çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeme ilkemiz belli. Bu noktada en düşük emekli aylığı 7.500 lira olan da var, az primle emekli oldukları için kök aylığı 3.500-5.000 olduğu halde 7.500 alan da var. Bu durumda olanlar için çalışılıyor. Ama mutlaka düşük gelirlileri gözeteceğiz. Unutmayalım ki, depremin maliyeti de jeopolitik riskler de halâ önümüzde." ifadelerini kullandı.