Memleketine döndü, azmi ile örnek oldu

Elazığ Hakimiyet Gazetesinin yıllardır gündeme getirdiği ve tarımın artık tüm dünyada stratejik bir konumda olduğu yönündeki haberleri ve yorumları gündemdeki yerini korurken, Elazığ'da bayan bir girişimci herkese örnek olacak bir cesaret ve kararlılığa imza attı. 

Memleketine döndü, azmi ile örnek oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Marmara Üniversitesi İletişim Mezunu olduktan sonra İngiltere'de dil eğitimi alan ve daha sonra özel bir şirkette finans müdürlüğü görevi yapan Kadriye Gündoğdu, Baba toprağı memleketi Elazığ’ın Karakoçan ilçesi Karaçan Köyüne gelerek tarımla uğraşmaya başladı. Ektiği bir çok üründen yüksek verimler alan Gündoğdu, hem herkese örnek oldu hem de başarı hikayesini anlattı. 


KÖYÜME OLAN SEVDAM HEP VARDI 
Yıllardır sürülmeyen tarlaları sürdüğünü ve emek verince başarılmayacak bir iş olmadığını ifade eden Kadriye Gündoğdu,“ Elazığ Karakoçan Karaçan Köyündenim, Asıl İstanbul doğma büyümeyim, ancak köye olan sevdam özellikle Karaçan’a olan sevdam  hep vardı çocukluğumdan beri. Annem ile babam genç yaşta İstanbul’a taşınmışlar, Altı çocukları var ben ailenin en küçük kızıyım, her ikisi de aslında baktığınızda bu coğrafyanın imkanları içinde eğitim alabilmiş insanlar. Ona rağmen altı çocuklarını İstanbul gibi bir yerde üniversite mezunu yapabilmişler. Ben Marmara üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum, İşletme mastırım var Beykent Üniversitesinde, aynı zamanda yabancı dil olarak iyi bir İngilizcem var, yaklaşık bir süre İngiltere de yaşadım dil eğitimi için ve sonrasında da Türkiye’ye dönüp iş hayatına başladım. İlk olarak bankacı olarak başladım, daha sonra finans alanında devam ettim, şu anda uluslararası bir firmanın finans müdürüyüm. 12 yıldır finans müdürü olarak çalışıyorum.”dedi.  


BOŞ TARLALARI GÖRÜNCE ÇOK ÜZÜLDÜM 
Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti:“ 2020 yılında pandemi ile beraber çalıştığım şirket evden çalışma homeofise geçince, tekrardan köye gelme fırsatına eriştim. Bundan önce ara ara köye geliyordum, tabii küçük tatiller 5 gün, 10 gün şeklinde ama köy ile bağımı hiçbir zaman koparmadım. İstanbul’da doğup büyümeme rağmen 2020’de pandemi ile beraber köye gelince, Bütün tarlaların boş olduğunu görünce bu çok acı bir gerçekti, ben acaba ne yapabilirim diye düşünürken Elazığ İl Tarım Müdürlüğünü aradım, sarımsak üretmeye karar verdim. Dededen kalma en son 94-95 yıllarında arpa ekilmiş bir tarlamızı birazda bir cesaretle kaldırdık (toprağı sürdük). Tarlamız ekime hazırladık. Türkiye’nin en meşhur Taşköprü sarımsağını Taşköprü ilçe Tarım müdürlüğünün desteği ile de getirdik. Sarımsakları ektik, gerçekten bu coğrafyada Karaçan köyünde sarımsak eken kadın çiftçi oldum. İlk olduğu için çevreninde tuhafına gitti, çevrede Biraz da Sarımsak eken kız imajımda oldu.”dedi. 

Memleketine döndü, azmi ile örnek oldu


BİR BAŞ SARIMSAĞIMIZ 700 GRAM GELİYORDU, HERKESE ÖRNEK OLDU 
Köyde yaşayan yaşlıların , amcaların   ve abilerinin  tecrübelerini ve tavsiyelerini ilettiğini ifade eden Gündoğdu,“ Bu arada hiçbir sarımsak ekmemişler, sadece bahçede tarlada edindikleri bilgileri tavsiyelerde bulundular. Yani biz şöyle yapardık,  diye ama işin teknik mühendislik kısmını hiçbir bilmiyordu haliyle. Bende onlardan edindiğim bilgiler ve işin mühendislik bilgileri birleştirerek harmanladık, sarımsaklarımızı  ektik. Çok güzel ürün aldık. Öyle ki bir baş sarımsağımız 700 gram geliyordu. Aroma olarak çok güzeldi, aynı zamanda raf ömrü çok uzundu, benim sattığım insanlar bana hep şey dediler, bir sene boyunca bir kere bile filizlenmediler. Diğer yerlerden aldıklarımız filizleniyor. Bu arada satış talebini de kendim yarattım, gidip Hal’le malımı yedirmedim.


Ben hem sosyal medyayı kullandım hem de İstanbul’da Ailem ile yaşadığım için İstanbul’un talebini topladım, buradaki talep ile birleştirdim. En eski usul çuvallarla sarımsakları İstanbul’a gönderdim sattım. Bir kısmını da Karakoçan’da sattım. Bu arada yurtdışında gelen akrabalarımız gurbetçilerimiz den talep oldu. Almanya’dan gelenler, Fransa’dan, Belçika’dan İsviçre’den gelenler haliyle bunlara da sattım, birazda ihracat yapmış oldum”dedi. 


TÜKETİM TOPLUMU OLMUŞUZ HER ŞEYİ HAZIR ALIYORUZ
Tüm olumsuzluklara rağmen korkmamak gerektiğini ifade eden Gündoğdu,“ Bir Korkmamak , iki kararlı olmak gerekiyor. Bu başarıyı getiriyor. Ben sarımsak konusunda o kadar güzel bir talep oluşturdum ki çaba emek harcadım ki bu çevredekilerin dikkatini çekti, Köyümüze farklı köylerden insanlar gelmeye başladı. Burada sarımsak eken bir kızımız varmış, sarımsak ekiyormuş, aynı zamanda peynir yapıyormuş. Eski usulleri tekrardan köye getiriyormuş diye. Baktığınızda işin teknik tarafında. Tabii ben bunu yaparken yine herkes çok karşıydı. Ne gerek var, eczanede maya var git oradan al diyorlar. Tüketim toplumu olmuşuz her şeyi hazır alıyoruz günümüzde. Oysa eskiden büyük annelerimiz nenelerimiz peynir mayasını, ekmek hamur mayasını kendileri yapardı.Ama haliyle işte bu kapitalizmin getirdiği bir şey sürekli tüket sürekli tüket ki sistem yürüsün. Bu tabuyu da yıktık.”dedi. 


KARAKOÇAN’DA AKTİF TEK KAYITLI ÇİFTÇİYİM DİYEBİLİRİM
Gündoğdu,“Sistem size şunu pohpohluyor. Sistem diyor ki gidin Üniversiteyi bitirin, sonra kurumsal bir şirkette plazalarda hayatınız devam ettirin. Ayağınız toprağa değmesin. Yani topraktır çiftçiliktir yani bunlar böyle maalesef çok daha vasat işler olarak görülüyor. Yani küçümseniyor. Benim şimdi iş hayatımda da çiftçilik yaptığımı biliyorlar bu arada Çiftçi kayıt siteminde ÇKS’de kaydım var yani kayıtlı çiftçiyim. Karakoçan’da aktif tek kayıtlı çiftçiyim diyebilirim. Eğer başka aktif kadın çiftçilerimiz varsa onlarla da tanışmak isterim.  Tabii tabi bunlar birinci yıl oldu. İkinci yıl tabii ki hızımızı alamadık. Ben ilk yıl bir buçuk dönümden on dönüme çıkabildim. Muhtarımız sağ olsun 300 dönümlere çıktı. Bununla kalmadı komşu köylerimiz Karakçan köyü, Gümüşakar (Şamani), Keklik köyü ile birlikte bir sinerji oluştu. Yıllardır ekilmeyen tarlara sürülüp ekildiler. İlk defa köye biçerdöver geldi. Köyün yaşlıları çok şaşırdı.”dedi. 


SİZ KIZ ÇOCUĞUSUNUZ BU KADAR İŞİ NASIL BİR GÜNE SIĞDIRDINIZ 
Gündoğdu,“Benim 10 dönüm tarlamı biçerdöver biçti bitirdi bir günde. Şöyle ben sabahleyin biçer – döver ile birlikte tarlayı biçtim, buğdayımı aynı gün nakliyeye koydum, Karakoçan’a geldim sattım. Paramı aldım akşam köye döndüm, herkes çok şaşırdı. Ne yani bir günde hapsini hal ettin mi diye şaşırdılar. Bende ne var yani gördüğünüz gibi bitti. Onlar ya biz hala samanı çuvallıyoruz. Köylü çok şaşırdı, hani siz kız çocuğusunuz bu kadar işi nasıl bir güne sığdırdınız.  Okumanın faydası burada teknolojiyi kullanarak işimi kolaylaştırıyorum. Başarıyı görünce de takdir ediyorlar, toplanıp gelip fikir danışanlar oluyor. Bu yıl ne ekecekseniz, bizde size uyacağız, birlikte hareket edelim, diyen bir grup komşu köyden amcalar geldiler. Sen ekersen işleri organize edersin bize de yardımcı olursan ekelim demeleri beni duygulandırdı. Yıllardır boş bırakılan köyümüzün, komşu köylerimizin tarlaları sürülüp ekilecek olması beni çok mutlu etti.”diye ifade etti.  


ÇOK DEĞERLİ KIYMETLİ BİR İŞİ TEKRARDAN BAŞLATTIM 
Gündoğdu son olarak,“Bu arada 3. Sene ekili tarım alanlarımız 600 – 700 dönüme çıktık, çevre köyler ile birlikte Karaçan, Şamani Keklik köyü ile birlikte. Çok değerli kıymetli bir işi tekrardan başlatmışım. O kadar unutulmuş bir coğrafya ki, burası o kadar yok sayılmış ki yıllarca haliyle çok hoşuma gitti yeniden üretime geçmesi muhteşem bir duygu.  Onun için birazda Avrupa, Almanya, Hollanda gezim buna yönelik olacak. Birkaç tane fuara katılacağım, o fuarlarda dünyada da bu işler nasıl yapılıyor, nasıl gidiyor, neler yaratabiliriz, nasıl bölgeyi daha ön plana çıkartabiliriz.   Bununla ilgili kendi çabam ve gayretim ile çalışmalar içerisindeyim. Bu sene Nisan ayında gelip nohut ekeceğim. Nohutu ekmemde farklı bir sebep var. 1 -Farklı bir ürünü görmek onu deneyimlemek, ikincisi ise nohuttun aynı zamanda toprağa yeşil gübrelendirmeyi yapması. Hem görmekte istedim değişik bir ürün, aynı zamanda badem ile ilgili bir bahçe fikrimiz var. Ceviz keza aynı şeklide ama bunlar hep şey ilk başta pazarı oluşturup, ondan sonra üretime geçeceğimiz noktalar. Şu an ilçe tarım ile birlikte konuşmalarımızda, çünkü pazarı olmadan bu işi yapmak gerçekten çiftçinin belini büküyor. Maalesef öyle bir realitesi var bu işin.”dedi.