MEM sınıfta kaldı

Cumhuriyet Kız İmam Hatip öğrenci ve velilerinin haklı gerekçelerle sabahçı olma talebine 'bir ay sonra okul tamamlanacak ve sorun çözülecek' cevabını veren Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sözü bir ay geçmesine rağmen havada kaldı.

MEM sınıfta kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2023-2024 eğitim öğretim yılının başladığı ilk gün, “MEM’in Yanlış Kararı” başlığı ile Hakimiyet’e Göre köşemizde, okulları yıkıldığı için Erkek İmam Hatip Lisesinde öğlenci olarak eğitimlerine devam etmek zorunda kalan Cumhuriyet Kız İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve velililerinin sorunlarını dile getirmiş ve şunları yazmıştık:

MEM sınıfta kaldı

“Eskilerin Devrim Ortaokulu olarak bildikleri okul, geçmiş yıllarda Cumhuriyet Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi olarak hizmete sunuldu. 24 Ocak depremine direnen bu eski yapı, 6 Şubat 2023 depreminde hasar aldı ve yıkımına karar verildi.

Okulun yıkımına geçtiğimiz aylarda başlandı. Bu süreçte ise bu okulun öğrencileri hemen yanı başında bulunan Merkez Erkek İmam Hatip Lisesine kaydırıldı.

Geçen yıl kız öğrenciler sabahçı, okulun kendi erkek öğrencileri ise öğlenci olarak eğitim ve öğretim hayatını tamamladılar.

Ancak bu yıl hesap değişti ve erkek öğrenciler sabahçı, kız öğrenciler öğlenci yapıldı.

Bu durum, özellikle şehrin değişik ve uzak mahalleri ile Yazıkonak, Yurtbaşı, Hankendi, Sivrice gibi uzak yerlerden gelen kız öğrencileri ile ailelerini tedirgin etti. Zira bu karara göre önümüzdeki günlerde günlerin kısalması ile kız öğrenciler yatsı ezanına yakın ve kör karanlıklarda okuldan çıkacak ve yine o vaktin getirebileceği tüm tehlikelerini göze alıp evlerine ulaşmaya çalışacaklar.

Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü bu kararı ne için ve hangi gerekçelerle verdi bilmiyoruz ama Kız İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile aileleri ciddi anlamda tedirgin ve endişeli.

Milli Eğitim Müdürlüğünün bu kararının yeniden gözden geçirilmesi, Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın konuya duyarlılık göstermesini bekliyoruz.

Bizler de bu konuyu yakından takip ediyor ve kız öğrencilerimizi tehlikeye atacak, ailelerini ise bir yıl boyunca tedirgin edecek bu kararın Elazığ Valisi Ömer Toraman’dan döneceğine inanıyoruz.”
 
MİLLİ EĞİTİMDEN AYNI GÜN CEVAP

Bu haberimiz 11 Eylül günü saat 17.18’de sitemizde yayınlandıktan sonra Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü konuya duyarlılık gösterdi ve mesai saati dışı olmasına rağmen konu ile ilgili gazetemize açıklama gönderdi.

Bizler de sorumlu gazetecilik gereği bu açıklamayı aynı gün saat 21.13’te yayınladık.

Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu görüşlere yer vermişti:

“Elazığ İmam Hatip Anadolu Lisesi binasında eğitim gören Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin bu eğitim öğretim yılında öğlenci oldukları için kışın geç saatlerde okuldan çıkacakları ve mağduriyet yaşayacakları, ailelerinin de bu nedenle tedirgin oldukları haberde ifade edilmiştir.

Cumhuriyet Kız Anadolu Lisesi öğrencileri için yapımı devam eden yeni, modern ve donanımlı okul binamız 1 ay içerisinde tamamlanarak eğitim öğretime açılacaktır. Kız öğrencilerimiz de kış aylarına kalmadan, çok kısa bir zaman diliminde kendi okullarında normal eğitimle eğitim öğretimlerini sürdürecektir. Bu nedenle öğrencilerimiz hiç bir mağduriyet yaşamayacak, yeni okul binalarında eğitimlerine devam edecektir.”

MEM sınıfta kaldı

“YANLIŞTA ISRAR” DEDİK

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu açıklamasının ardından 12 Eylül tarihinde “Yanlışta Israr” başlıklı bir yazı daha kaleme alarak şu görüşleri dile getirmiştik:

“Açıklama yapılmış ama sorunun çözümüne dair adım atılacağına dair bir bilgi yoktu bilgi notunda. Özetle; kız öğrenciler, yıkılan ve yapımı bir yıl sürecek okulları dolayısıyla zaten bir ay sonra yine misafir olarak kalacakları başka bir okula nakledileceklerdi. Kaldı ki taşınacakları okul, açıklamada söz edilen ve yapımı bir ay sonra tamamlanacak denen okul değil, o okulun yanında bulunan ve halen yapımı devam eden okulun eski öğrencilerine tahsis edilen başka bir okuldu.

Kız öğrencilerin hangi okula taşınacakları çok problem değil. Asıl problem öğlenci olarak merkez imam hatip lisesine bir ay devam edecek olmalarıydı.

Hakimiyet olarak üşenmedik ve bir ayda tamamlanacak denen okulu gezdik. Bir ay değil şubat tatiline kadar tamamlanamayacağını gördük. Dolayısıyla bir ay sonra taşınacakları açıklamasının gerçekçi olmadığını müşahede ettik. Zira binanın içinde nerden baksanız üç aylık bir iş vardı.

Bir an için okulun tamamlandığını ve kız öğrencilerin bu okula taşınacağını varsayalım. Bir ay için olsa da kız öğrencilerin sabahçı, erkek öğrencilerin öğlenci olmasında ne kusur ve mahsur var.”

MEM sınıfta kaldı

DİNLEYEN VE DUYAN OLMADI

Hakimiyet ile birlikte Günışığı Gazetesi İmtiyaz sahibi ve köşe yazarı Nafiz Koca da köşesinde bu problemi dile getirmiş ancak yetkililerden herhangi bir adım ve açıklama gelmemişti.
Konu milletvekilleri ve siyasi parti il başkanlıklarına da iletilmiş, hemen hepsi kız öğrenci velilerinin talebinin haklı olduğunu ifade ettiği halde sorun devam etmişti.

MEM sınıfta kaldı

BAKANLIK YETKİLİLERİNİN GÖREVİ BU MU?

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “bir ay sonra sorun çözülecek” mealindeki açıklamalarından sonra da konu değişik platformlarda da gündeme gelince  gerek siyasiler gerekse İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri konunun kendilerini aştığını ve Milli Eğitim Bakanlığında bir Genel Müdürün kararı sonucu bu uygulamanın devam ettiği iddia edilmişti. Milli Eğitim Bakanlığındaki bir genel müdür başka hiçbir görevi yokmuş gibi böylesi sıkıntılı bir konuda ısrar etmesi ve bunu il yöneticilerine de dikte ettirmesi eğitim gibi ciddi bir işin kimlere emanet edildiği konusunda ilginç ipuçları veriyor.

Yine bazı iddialara göre okul müdürünün öğretmenlerin tepki ve baskısından korktuğu ve çekindiği için bu kararında ısrarcı olduğu hatta bazı öğretmenlerin yasak olmasına rağmen anlaşma yaptıkları özel dershanelerin saatine denk gelmemesi için erkek öğrencilerin sabahçı olmasında ısrar ettikleri de iddialar arasında yer alıyor.