MEB Uyuyor Mu?

Son zamanlarda bir zincir markette satılmaya başlanan 'Her Şeyi Yiyen Çocuk' isimli çocuk kitabı tartışma yarattı. İngiliz yazar Clemency Pearce tarafından yazılan ve Türkçe'ye çevrilerek satışa sunulan kitapta çocuğun, kardeşinin iç çamaşırını, karıncaları ve hatta 'komşusunun etini' yediğinin yazması kullanıcıları dehşete düşürdü. Çocuğun her şeyi yemesi dışında, yediği şeylerin figürlerin görsellerle gösterilmesi de tepkileri körükledi.

MEB Uyuyor Mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zaman zaman bu ve benzer tepkilere ve eleştirilere muhatap olan kitap ve bunu satışa suna kurum ve kuruluşlar ile ilgili haberleri okuyoruz. Burada bu olumsuzluklara sebep olan kuruluşların suçu var ama özellikle çocuk kitapları konusunda hem MEB hem de Kültür Bakanlığının bir denetim mekanizmasının olmaması da çok ciddi bir kusur değil mi?

Piyasaya sürülecek çocuk kitapları konusunda bir yasa çıkartılıp belirli bir komisyonun denetiminden geçirilmesi gibi bir uygulamaya geçilemez mi? Bu konuda zincir marketin böyle bir denetim mekanizması olmaz ama ilgili bakanlıkların böyle bir sistemi olabilir ve hatta olmalıdır.