Malatya Nasıl da Sahiplenmiş! Ama Bazı Gerçekler Vardır, Kitaplar Yazmaz
Geçtiğimiz haftalarda Malatya'nın Arapgir ilçesinin peynirli ekmeği tescilli ürünlere eklemesi Elazığ'da tepkiye neden olmuştu.
Tepkiler üzerine Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu yaptığı açıklamada “Hiç kıskanmıyoruz, ülkemizin marka olmasını istiyoruz.
Elazığ’la aramızda çekişme meydana gelmesin. Elazığ bizim, biz Elazığ'ız. Biz Elazığ'dan uzak değiliz.
Elazığ kültürünün bir parçasıyız. Havza bütünlüğünde klarnetle, cümbüşle, defle, utla, aynı musikiyi, aynı töreyi, aynı düğünü, aynı ağıtı yakıyoruz. Dolayısıyla burada Arapgir peynirli ekmeği, Elazığ'ın da, Tunceli'nin de, Erzincan'ın da, Sivas'ın da, Malatya'nın da peynirli ekmeğidir. Arapgir beşinin ortasında kollarını her birine eşit mesafede uzatan kültürün adıdır. Dolayısıyla Elazığlı üzülmesin.
Elazığlı sevinsin. “Yıllardır ortada kalan bir işi Arapgir, Yukarı Fırat kültürünü yaşatmak için markaladı” desin. Bu konuda da sevinsin” ifadelere yer vererek gerilimi bitirmeyi hedeflemişti.
Geçtiğimiz yıllarda Elazığ’ın ilçesi olmak için imza kampanyası başlattığı bilinen Arapgirli hemşehrilerimiz ile Elazığ’ın herhangi bir sorunu yok.
Malatya Net Haber’in “Malatya'nın tescilli ürünü için Elazığlılar şölen düzenledi” başlığıyla verdiği haberde de ifade edildiği gibi İstanbul Elazığlılar Derneği tarafından 49’uncu kez düzenlenen Geleneksel Peynirli Ekmek Piknik Şöleni; birlik, beraberlik ve dayanışmayı hedeflemektedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi bazı gerçekler vardır kitaplarda yazmaz. Elazığ’da vatandaşlar belgeyle ispatlayamasalar bile kendilerine ait olanı değerlendirmeye devam edecekler. Elazığ-Malatya geriliminin yerini hoşgörü ve dayanışmaya bıraktığı şu günlerde, yersiz tartışmaların yeniden gündeme gelmemesi ve bu huzur ve barış ortamının devamlılığının sağlanması gerekmektedir.