Makrome Sanatı'na Yoğun İlgi 

Başak MERAL GÜNDÜZ/Özel iplerle düğüm teknikleri kullanılarak üretilen bir tekstil türü olan makrome, son yıllarda özellikle dekorasyon alanında oldukça popüler. Hem hobi olarak, hem de ticari bir iş olarak genellikle ev hanımları ve çalışmayan kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen makrome hakkında Aslı Yeşiltaş bilgiler verdi.

Makrome Sanatı'na Yoğun İlgi 

Aslı Yeşiltaş,”Son yıllarda revaçta olan makromeden dekoratif ev eşyaları üretiminde kendimi ilerleterek, çeşitli tasarımlar yaparak özellikle yurt dışından sipariş alıyorum.Bu biraz benim için hobi amaçlı oldu, böyle başladım. Malzemeleri buldum, düğüm atmaya başladım, teknikleri öğrendim. Yatkınlığım da varmış, böyle ufak ufak başladım. Makrome Türkiye’de genel olarak geleneksel makromenin dışında modern makrome olarak son üç senedir revaçta, çok popüler. Ben de sanırım sektöre tam zamanında giren ilklerden oldum. Sosyal medya üzerinden siparişler aldım. Bu şekilde insanlara kendimi duyurabildim. Daha sonrasında ilk girenlerden olduğum için galiba insanlar beni sevdi. Tasarımları kendim yapmaya ve üretmeye başladım. Bu şekilde ilerledim”dedi.

EVİNİZİN HER YERİNDE KULLANABİLECEĞİNİZ DEKORATİF ÜRÜNLER TASARLIYORUM

Evden çalışmalarını yürüten Aslı Yeşiltaş “Evimde çalışıyorum, üretimlerimi, tasarımlarımı yapıyorum. Makrome aynadan, makroma perdeye kadar evinizin her yerinde kullanabileceğiniz dekoratif ürünler tasarlıyorum. Aynı zamanda düğün, nişan organizasyonu yapan birçok firma var, genelde müşterilerim de kadınlar oluyor. Bu şirketlere de arka fon, masa üzeri runner gönderiyorum. Böyle bir makrome konsept kuruluyor ve yaklaşık 5 senedir de insanlar bu konseptleri tercih ediyorlar” diye konuştu.
El emeğinin pazarlığının olmadığını düşündüğünü vurgulayan Yeşiltaş,“Makromeye ilk başladığımda bir arka fon yapmam gerekiyorsa bunu yaklaşık iki günde yapıyordum çünkü tasarım sürecinden son makas kesişini yapana kadar hepsi bir emek süreci ve gerçekten çok zamanınızı alıyor. Omuzlar, boyunlar tutuluyor ve genelde çok büyük yorgunluklar oluyordu. Bazen insanlar da ‘Pazarlık payı var mıdır?’ diye çok soru soran oluyor. Ben el emeğinin pazarlığı olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla her bütçeye uygun olabilecek ürünler tasarlamaya çalışıyorum.Aksesuarlarda, mobilyalarda ve kişisel tasarımlarda kullanılan el yapımı örgüler, farklı tarzlardaki iç mekân tasarımlarında kullanılabiliyor.Abajur, seperatör, saksılık, puf,hamak,mumluk,fon perde,kırlent gazetelik ve daha birçok aksesuarda yer verilen örgü detayları etnik esintisi ile dikkat çekiyor”dedi.

KADINLARIN HER ZAMAN ÇALIŞMASINI VE ÜRETMESİNİ DESTEKLİYORUM

Bir kadın olarak hemcinslerini her zaman desteklediğini ve kendisine gelen mesajlara cevap vermeye çalışarak diğerlerine de yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Aslı Yeşiltaş,şöyle devam etti:
“Bana her gün en az 10 kişi mesaj atıyor, bir şekilde ulaşıyor ve ben onlara destek olmak istiyorum. Kadınların her zaman çalışmasını ve üretmesini destekliyorum. ‘Bir toplumda kadına bakın, sonra o toplumu değerlendirin’ diyorum her zaman. Kadın kendini ne kadar geliştirmişse, toplum da o kadar gelişmiştir diye düşünüyorum. 


Kesinlikle boş durmayı sevmiyorum. Makrome de benim için terapi oldu.Girişimcilik adına çok da bir şey yapmadan herşey kendiliğinden gelişti özellikle pandemi döneminde.Instagram çok geniş bir sosyal ağ. Verimli kullanabilmişim demek ki şimdi çok tatlı bir sürü takipçim ve müşterim var.Elazığ’da çoğu organizasyonlarda benim makrome işlerim yer almakta.Fotoğrafçılar çekimlerde kullanmakta.Yurtdışından fazlasıyla sipariş alıyorum bu durumunda beni çok mutlu ettiğini söyleyebilirim”dedi.

Makrome Sanatı'na Yoğun İlgi 
Makrome Sanatı'na Yoğun İlgi 
Makrome Sanatı'na Yoğun İlgi 
Makrome Sanatı'na Yoğun İlgi