Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

Gerçekleşen enflasyon oranlarına bağlı olarak memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 49.25 artışı değerlendiren memur sendikaları ve esnaf odaları, maaş artışlarının piyasaya zam olarak yansıyacağı görüşünde birleşiyorlar.

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakimiyet olarak memur ve memur emeklilerine verilen yüzde 49.25 oranında zammın yansımalarını sendika yetkilileri ve oda başkanlarına sorduk. 

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

BAHŞİ: “RAF FİYATLARI BUGÜNDEN DEĞİŞTİ”

Enflasyon oranıyla birlikte memurlara ve memur emeklilerine yansıyacak olan zammın  yüzde 49.25 oranında  yapıldığını ifade eden Memur-Sen Elazığ İl Başkanı İbrahim Bahşi, “Bu ayki enflasyon rakamları açıklandı, bu istikamette 6 aylık enflasyon oranı göz önünde bulundurulduğunda yüzde 15’lik toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 49.25 olarak açıklandı. Bu zam oranı zaten tahmin edilen ve beklediğimiz bir orandı. Ancak kamu çalışanların olarak tedirgin olduğumuz bir nokta var, o da alım gücünün düşmesi. Çünkü zam haberleri gündem olduğu andan itibaren bütün raflardaki fiyatlar yüzde 50 oranında artmaya başladı. Bu anlamda bu zamla birlikte bizlerin zaten olmayan alım gücümüz iyice düşmeye başlayacak. Temennimiz alım gücümüzün yükselmesi ve enflasyonun düşmesi. Keşke enflasyon bu kadar yüksek olmasa da bize zam yapılmasa. Raflardaki ürünlerin, piyasanın büyük hareketliliği, kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliği sorunlar umarım bir an önce çözülür.” dedi.

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

ÇERKEZ: “ENFLASYON ARTIŞININ AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMASINI İSTİYORUZ”

Verilen maaş artışlarının birkaç ay sonra  yüksek enflasyon karşısında eriyeceği ve tekrar yoksulluk sınırının altına  insanların daha temmuz ayı gelmeden ineceğini düşündüklerini ifade eden  Türkiye Kamu-Sen Elazığ İl Temsilcisi Atilla Çerkez, “Devlet sıfır ya da sıfır zam yapsa bile bundan daha iyi. Bizim bu açıklanan zamlar ile ilgili isteğimiz şuydu; her ay oluşacak enflasyonun memur maaşlarına yansıtılmasını talep ediyoruz.” dedi.

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

ÖZDOĞAN: “ZAMA ZAMLA KARŞILIK VERMEK MAĞDUR EDİYOR”

Kovancılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Özdoğan yaptığı açıklamada,“ Zamlara zamla karşılık vermek daha da mağdur ediyor. Asgari ücrete zam yapıldı. Firmalar, işverenler bunu telafi etmek için sattıkları ya da ürettikleri ürüne yansıtacak. Fiyatların yükselmesi ile küçük esnaf iş yapamaz hale gelecektir.  Vatandaş daha da mağdur olacaktır. Biz zamları değil de istikrar bekliyoruz. Fiyatlar yerinde kalsın, düşüş yaşansın ve vatandaşın almış olduğu aylıktan cebinden para da kalsın. Eğer aylığından birikim yapamıyorsa bunun bir anlamı kalmaz. Bu zamlardan en çok küçük esnaf etkileniyor. Geçen yıl Bağ-Kur primleri 4 bin iken bu yıl 6 bin TL’yi geçti.  % 58.5 artan vergiler gibi hepsi ürüne yansıyacak.  Zamlar çözüm değil. Zamlar, kolaya kaçmaktır. Küçük esnafı bitirip ulusal firmaların önünü açmaktır.”dedi. 

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

ULAŞ: “ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM HER ŞEYİ ETKİLİYOR” 

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş ise yaptığı değerlendirmede,“2024 yılında 2023 yılını arayacağız diye düşünüyorum. Gerçi ekonomik göstergeler özellikle son 5 yıldır iyiye gitmiyordu. Son iki yıldır vatandaş iyiden iyiye hissetmeye başladı. 2024 yılında da bu böyle devam edecek. Öncelikle kamu alacaklarının kamu zam oranlarının asgari ücrete yapılan zam oranlarından ayrılması gerekiyor. Ben asgari ücrete zam yapılmasın demiyorum yapılsın ama diğer zamlar bundan bağımsız olsun. Asgari ücrete yapılan zam her şeye direkt yansıdığı için bütün piyasayı etkiliyor.”dedi.

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

HAVABULUT: “2024 YILI ZOR GEÇECEK” 

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut ise,“ Enflasyon düşmediği gibi yılın son ayında artışla kapattı. Yeni yıla girerken ne kadar ümitli girsek de 2024 yılı 2023 yılını inşallah aratmaz demeyiz. Enflasyonun önüne bir türlü geçilemediği gibi asgari ücrete gelen zam birlikte fiyatlarda oynama başladı.  Memur ve emekliye gelen zamlarda iyi görünse de maaşı yüksek olan ile maaşı düşük olan vatandaşların zam farkı alacakları maaşları da bayağı açılmış olacak.  Bu zamlardan sonra enflasyonun  önüne geçilemediği sürece esnafa yansıma zor olacaktır. 2024 yılı bana göre zor geçecektir. Biz her daim devletimize güveniyoruz elbette bu hep böyle devam etmeyecektir. Esnaflarımızın ayakta durabilmesi için bağkur ve sgk prim ödemelerinde indirim yapılmasını ayrıca talep ediyoruz. İnşallah bu zor ekonomi süreci geçer inşallah refah seviyesi yükselir,  hayata geleceğe daha güzel bakacağımız  günler  gelir.”dedi.

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

KÜÇÜK: “ZAMLARI DURDURSUNLAR, BİZE ZAM VERMESİNLER” 

Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük ise yaptığı açıklamada,“ Yapılan zammı yeterli bulmuyoruz. Yüzde 37 bizim için sadaka gibi bir şey  oldu. Hükümetimizden an itibariyle kesinlikle razı değiliz. Kimse kusura bakmasın biz eylemlerimize de söylemlerimize de devam edeceğiz. Daha bunun kusuru da kalmadı, bizleri çocuk yerine koydular. Bu yüzde 37 zam 11 bin liraya tekabül ediyor. Ne yapmaya çalışıyorlar? Zamları durdursunlar, bize zam vermesinler. Ama günden güne bütün Türkiye’nin de bildiği gibi bütün yaşantımız zamlar üzerine. Bu zamları durdursunlar, bize zam yapmasalar da olur. Ancak bugünün şartlarında asgari ücret, memur emeklisi ve memurlar fahiş fiyatlarla mücadele etmeye çalışıyor. Bizim daha önceki zamanlarda asgari ücretli bizden 4 bin lira fazla alıyordu. Şimdi bizi getirdiler 6 bin 500 lira aşağıya düşürdüler. Bu fahiş farkı hak ediyor muyuz?”dedi.

Maaş Artışı Piyasaya Zam Demek

ÇAKMAKÇI: “MAAŞ ARTIŞI PİYASAYA ZAM OLARAK DÖNECEKTİR”

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı ise yaptığı açıklamada, “Bugün açıklanan aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte yıllık enflasyon yaklaşık %65’e tekabül ediyor.  Asgari ücrete yapılan artış, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak olan artışlar piyasaya zam olarak geri dönecektir. Bunu olumlu bir şey olarak kimse beklemesin. Sonuç olarak ülkemizin ekonomik şartları, faiz oranları bellidir. Altın, döviz ve diğer emtialarda korkunç bir yükseliş bizi bekliyor. Belki seçim sürecine kadar bir baskılanma ile karşılaşabiliriz. Merkez Bankası, döviz ve altın fiyatlarını stabil tutmaya çalışabilir.”dedi.