Listelerin İskeleti Hazır  

14 Mayıs seçimleri öncesi gözler 9 Nisan'a çevrildi. Ak Parti'de aday adaylarının katıldıkları mülakatlardan sonra illerde yapılan anketlerin değerlendirilmesi de büyük oranda tamamlandı ve listelerin iskeletleri oluşturuldu.  Listelere son şeklini Cumhurbaşkanı Erdoğan Verecek. MHP ise 9 Nisan'ı beklemeden 7 nisan cuma günü Listeleri YSK'ya teslim edecek ve kamuoyuna açıklayacak.

Listelerin İskeleti Hazır  
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Milletvekili aday listelerini oluşturmak için partiler bu hafta içinde yoğun bir çalışma süreci yürütecek. İttifaklar açısından da oldukça çetin geçmesi beklenen 6 gün yaşanacak. 9 Mart Pazar günü listelerin YSK’ya verilmesine kadar heyecanlı bir süreç ve tempo yaşanacak.

İSKELET HAZIR

Temayül yoklamaları geride kaldı, mülakatlar bitti ve son dönemece girildi. Partilerin önlerinde 6 gün var. 9 Nisan saat 17.00'ye kadar süre bulunuyor. Genel olarak son günün son dakikalarına kadar sürprizlerin yaşanması teamülünün bu seçimlerde de yaşaması bekleniyor. AK Parti'de oluşturulan üst komisyon, listelerin son halini belirleyecek. Kriterler bazında birçok şey kesinleşti gibi. Ak Parti’de listelerin ana iskeleti belirlenmiş durumda.

GENÇ VE KADINLARA ÖNCELİK

Ak Parti’nin aday listesinde, daha çok genç ve kadınlara öncelik vereceğine dair bilgiler kulislere sızdı.

3 dönemin uygulanacağı beklentisi arttı. Bu kural istisnasız uygulanırsa 42 isim liste dışı kalacak. Üç dönem kuralının üst üste olma şartı aranmadan ara verilmiş olsa da üç kez milletvekili olanların listeye alınmaması yönünde eğilim yüksek. Bu kural da uygulanırsa aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 90’a yakın isim aday listesinde yer alamayacak.

 HÜDAPAR’A 3 VEKİLLİK 

Seçimlere adaylarının  Cumhur İttifakı listesinden girmesi netleşen HÜDAPAR'ın seçilecek yerden 3 isime yer verileceği konuşuluyor.  Bununla birlikte birçok ilde listelerde daha alt sıralarda yer alması bekleniyor.

AK PARTİ-MHP’DE ORTAK LİSTE YOK

Seçimlere MHP ve AK Parti’nin ayrı ayrı gireceğine dair açıklamalar yapıldı. MHP Genel Başkanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile kendi logoları ile seçimlere gireceklerini kamuoyuna duyurmuştu. Bu açıklamalara rağmen son günlerde yapılacak anketler ışığında aralarında Elazığ’ın da bulunduğu birkaç ilde ortak liste gündeme gelebilir. 

MHP, 9 NİSANI BEKLEMEYECEK

AK Parti-MHP komisyonlarının, daha çok göç eden depremzedelerin iradelerinin sandığa yansıması amaçlı toplantılar yaptığı ifade ediliyor. MHP’de genel başkan yardımcılarının başkanlığında yapılan alt komisyonda illerin müstakbel aday listelerine son şekli verildi ve Genel Başkan Bahçeli’ye sunuldu.
Bahçeli’nin de kendisine sunulan listeler üzerinde çalışarak 7 Mayıs Cuma günü listeleri YSK’ya teslim edecek ve aynı gün kamuoyuna açıklayacak. 

SÜRPRİZLER OLABİLİR

Cumhur ittifakı çatısı altında girmekle birlikte seçimlere kendi logoları ile gireceklerini açıklayan Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nden birkaç ismin Ak Parti listelerinden seçimlere girme ihtimali hala yüksek. Bu partilerin, yeni seçim yasası gereği 41 ilden kendi logoları ile seçimlere girip, kendilerinin güçlü oldukları illerde AK Parti listelerinden seçimlere girmeleri sürpriz olsa da hala masadaki seçenekler arasında. BBP Genel Başkanı Destici  "Ortak liste daha avantajlı" açıklamasıyla bu kapıyı aralamıştı. 

İTTİFAK ÜYELERİNE BARAJ ENGELİ YOK

14 Mayıs'ta değişen seçim yasası ilk kez uygulanacak ve  seçim barajı yüzde 7 olacak. İttifak oyları barajı geçerse tüm partiler barajı geçmiş sayılacak. Ancak milletvekili çıkarmak için ittifakın toplam oyun değil partilerin kendi aldıkları oy geçerli olacak. Bu durum listeler üzerinde uzun ve stratejik bir çalışmayı gerektiriyor.Partiler, d'hont sistemiyle bulunacak sayıya göre, milletvekili çıkarmaya yeterli oyu alamazsa, o oy ittifakın hanesine daha önce olduğu gibi "artık oy" olarak yazılmayacak ve bu oylar boşa gidecek.

ORTAK LİSTE AVANTAJLI

Uzmanlara göre yeni seçim yasası, ittifaklara dahil olan partilerin ortak liste ile seçime girmesini daha avantajlı hale getiriyor. 14 Mayıs seçimlerine AK Parti, MHP, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi Cumhur ittifakı adı altında girecek. Ancak tüm partiler seçmenin karşısına kendi liste ve logolarıyla çıkacaklarını açıkladı.

MİLLET İTİFAKINDA ORTAK LİSTE ÇALIŞMASI

Millet İttifakı’ndaki 6 siyasi parti arasında liste çalışmaları da devam ediyor. CHP ve İYİ Parti'nin az sayıda ilde ortak liste hazırlayabileceği belirtiliyor.  DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi, Temel Karamollaoğlu’nun "ittifak içinde ittifak" formülüne çok çalıştı ancak kamuoyuna açıklanan net bir karar hala yok.

CHP’NİN KÜÇÜK PARTİLERLE İMTİHANI

Altılı koalisyon masasında yaşanan "ortak aday" krizinin çözülmesinin ardından şimdi de "liste" krizinin yaşandığı iddia ediliyor. Milletvekilliği için 3 bin 270 başvuru yapılan CHP'de; DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'ye ayrılan milletvekilliği kontenjanları ile ilgili Kemal Kılıçdaroğlu tarafından geri adım atıldığı iddia ediliyor.

“KILIÇDAROĞLU BİZİ SATTI”

Bu karara DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın tepki gösterdiği ve 20 vekillik konusunda ısrar ettiği öğrenilirken, DEVA'nın önde gelen isimlerinin Kılıçdaroğlu için "Adam bizi sattı" yorumları yaptığı iddia edildi.  Kulislerde, Kılıçdaroğlu'nun ortak adaylık konusunda destek aldıktan sonra vekil pazarlığı konusunda çark ettiği ve pazarlık gücü kalmayan partilerin üstünü çizdiği öğrenildi.

54 VEKİL SÖZÜ ASKIYA ALINDI

Kılıçdaroğlu  isminin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmadan önce koalisyonun küçük ortakları olan Deva Partisi’ne 20, Gelecek Partisine 20, Saadet Partisi’ne 10 ve Demokrat Partiye 4 olmak üzere toplam 54 vekil sözü verdiği iddia edilmişti.

HEPSİNE 11 VEKİL YETER

Kılıçdaroğlu'nun aday olarak açıklanmasının ardından geri adım attığı ve DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'ye toplam 11 koltuk teklif ettiği belirtildi. Bu gelişme sonrası DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın duruma büyük tepki gösterdiği ve partisine 20 vekil konusunda ısrarcı olduğu öğrenilirken, DEVA Partisi'nin önde gelen isimlerinin Kılıçdaroğlu için "Adam bizi sattı" yorumları yaptığı ifade edildi. 

İTTİFAKLARIN ELAZIĞ’DAKİ DURUMU

14 Mayıs seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında girecek Ak Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi, BBP Partisi ve Hüdapar’ın il başkanları ve yöneticileri arasında karşılıklı ziyaret ve görüş alışverişleri yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumartesi günü ilimizde gerçekleştirdiği programlara bu partiler üst seviye ve yoğun bir katılım gösterdiler. Ak Parti listesinde son dakika gelişmesi olmazsa ortak bir isim olmayacak. Ancak yapılacak güncel anketler çerçevesinde durum parti genel merkezlerine iletildiği takdirde son dakika gelişmesi olarak Ak Parti’nin listesi ortak liste haline gelebilir.

CHP VE İYİ PARTİ KENDİ ADAYLARIYLA SANDIĞA GİDİYOR

Millet ittifakının iki güçlü partileri CHP ve İYİ Parti, ilimizde kendi adayları ve logoları ile seçimlere girecekler. CHP’nin birinci sıra milletvekili adayı son dakika sürprizi olmaza kesin gibi. CHP, kendi kemik oylarıyla seçimlerde bir milletvekili kazanacak düzeyde oy alamayacağını bildiği için aday üzerinden bir kampanya yürüterek ipi göğüslemeyi hedefliyor. Geçtiğimiz Pazar günü aday adaylarına ön seçim yapan İyi Parti’de de güçlü isimler var. Genel Merkezin ön seçim sıralamasına ne kadar uyacağı, bazı siyasi dengeler ve oy potansiyeli olan isimler üzerinde titiz bir çalışma yapacağı ifade ediliyor. Saadet ve Deva partilerinde yaşanan siyasi hareketlilik ve aday adaylığı yarışının uğramadığı parti ise Gelecek Partisi. Saadet ve Deva Partilerinin seçim sürecinde sahada olacakları  ifade ediliyor.