Laf Yerine Hizmet Yetiştir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde İzmir'in Ödemiş ilçesinde çiftçilerle bir araya gelmiş, toplantıda Meliha Yılmaz, Fatma Doğan ve Kader Başaran isimli çiftçiler de yaşadıkları zorlukları anlatmış, Çiftçilerden Meliha Yılmaz, 'Artık zarar etmiyoruz ki. Çünkü battık. Batan hayvancılık zarar eder mi? Artık zarar yok' diye konuşmuştu.

Laf Yerine Hizmet Yetiştir

Tarım ve Orman Bakanlığı, programa katılan 3 kadın çiftçinin iddialarına yönelik açıklama yaptı. Söz konusu 3 çiftçiye de yardımda bulunduklarını ifade eden Bakanlık, açıklamasında rakamlarına kadar verilen destekleri paylaştı. Yapılan paylaşıma bakıldığında öyle ahım şahım destekler verilmediği görülüyor. Verilen destekler 3 ile 5 bin TL arasında.  Durum böyle olmakla birlikte üreticilerin işlerini kurarken sahip oldukları küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayıları ile bugünkü sayıları verilerek, “çok da kötü durumda değiller” algısı oluşturulmaya çalışılmış. Oysa bu onların şahsi gayreti, birikimi ve üretmesi ile oluşan bir durum. 

Öncelikle tarım gibi stratejik bir hale dönüşen sektörün sorunlarının dile getirilmesi önemli. Zira bu mesele sadece iktidarın, sadece muhalefetin sorunu değil. Ekmek, süt, et, pirinç tüketen ve üreten her bir ferdin sorumluluğunda.

Tarım Bakanlığının da bu konularda öteden beri destekleri var. Ancak bu desteklerin veriliş şekli, şartı, miktarı ve oranı her zaman tartışmalı.

Destek ve teşviklerin amacı üretmek için çiftçiye katkı sunmak gibi görünüyor ama verilen tüm desteklerle bile üretici kar değil zarar ediyor.

Mazot, gübre, zirai ilaç ve işçilik ücretlerinin yüksekliği ile ekip biçmemek daha avantajlı görünüyor. Durum böyle olunca da üretici destekleri alsa da ekip biçmiyor ve bunun da denetimi yapılmıyor.

Oysa destekler, değişik kalemde ve kâğıt üzerinde ÇKS kayıtlarına göre verileceğine üretilen ürünün tesliminde ve önemli miktarda olsa, vatandaş daha çok ekecek, üretecek ve ülkeye katkı sağlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere ve siyasilere laf yetiştireceğine keşke üreticiye hizmet ve destek yetiştirebilse…