Kuzova'da Çözüme Doğru

48 köy ve 28 mezradan oluşan, Elazığ'ın sebze ve meyve deposu olarak bilinen Kuzova'da, yüksek enerji maliyetleriyle baş başa kalacak üreticilerin sorununun çözülmesi için ortaya konan çalışmalar sonuç verdi. Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın üreticiyi rahatlatacak desteklerin müjdesini vermesi Muhtarlar ve çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Kuzova'da Çözüme Doğru

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Kuzova sulama alanı içinde kalan köy muhtarlarına resmi yazı gönderilerek başta elektrik ücreti olmak üzere tüm giderlerin çiftçiler tarafından karşılanacağı bildirilmişti. 

Elektrikte yaşanan fiyat artışları ve  mazot, gübre ve tohumda yaşanan zamlarla birlikte  büyük bir sıkıntıyla boğuşmak zorunda kalan Kuzovalı çiftçiler, bunun üzerine bir de enerji ve diğer maliyetler eklenince kara kara düşünmeye başlamıştı.

Kuzova'da Çözüme Doğru

ÜRETİM TEHLİKEYE GİRECEKTİ
Türkiye’de yüksek maliyetler nedeniyle tarımsal üretimin sıkıntıya girdiği görüşü uzmanlar tarafından sıklıkla dile getirilirken Kuzova’da sadece 2021 yılında DSİ’nin açıklamasına göre 14.400.000.00 liralık bir enerji gideri çiftçilerin omuzuna yüklenecekti. Elektrik fiyatlarında yaşanan artışla yaklaşık 25 milyonu bulacak bu gider kalemiyle üreticiler üretimi durdurma noktasına gelecekti.

MİLLETVEKİLİ BULUT, SORUNLARI DİNLEMİŞTİ 
Hakimiyet Gazetesi’nin DSİ tarafından çiftçilere gönderilen bildirimi gündeme taşımasının ardından AK Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Bulut, Kuzova Sulama Birliği’ne üye üreticiler ve köy muhtarlarıyla bir araya gelerek sorunları dinlemiş ve  toplantıda sulama projesinin enerji giderlerinin nasıl ödeneceği konusu masaya yatırılmıştı. 

Kuzova'da Çözüme Doğru

“SU İLE BULUŞMANIN KARŞILIĞINI ALDIK”
Toplantıda konuşan Milletvekili Bulut, 30 yıllık kanayan yara olan Kuzova’nın 4 dönemdir suyla buluştuğunu ve bunun karşılığının alındığını belirterek şunları söylemişti; “Su ile buluşmasının karşılığını çok ciddi şekilde aldık. Sadece şeker pancarında 50-60 bin ton şeker pancarı üretilmiş oldu. Silajı saymıyorum bile. Diğer ünitelerin devreye alınmasıyla birlikte hakikaten Elazığ’ın tarımsal potansiyelini çok geliştirecek bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz ve bu yüzden elimizden gelen çabayı ve gayreti göstereceğiz.” 

SORUN ANKARA’YA TAŞINDI
Enerji maliyetinin 2021 yılı sonuna kadar projeyi yapan firma tarafından ödendiğini belirten Milletvekili Bulut, projenin teknik altyapısının güçlenmesi için konunun Ankara’ya taşındığını şu cümlelerle aktarmıştı: “Yaklaşık yıllık 15 ile 17 milyon TL civarındaydı bu yıl itibariyle sözleşme bitti artık bu üreticiler tarafından ödenmesi gereken bir meblağ olarak önümüzde duruyor. Bununla alakalı bu toplantıyı yapıyoruz. Ben çiftçimizin bunu ödemekten imtina etmediğini biliyorum ama buranın işletilebilmesi için teknik altyapının güçlenmesi için bir çalışmanın ortaya konulması gerekiyor. Ben Ankara’da yaptığımız görüşmeler ile alakalı sizleri bilgilendireceğim. Bu konuları bir takım görüşmeler yaparak taşıdık.”

Kuzova'da Çözüme Doğru

ENERJİ  MALİYETİNE GES ÇÖZÜMÜ
Yapılan bu toplantı ve görüşmelerin ardından Kuzova’da enerji maliyetleri ile ilgili ortaya çıkan sorunun çözülmesi için GES projesi devreye alındı. Bu kapsamda Elazığ Kuzova Pompaj Sulaması GES yapımı çalışmaları için 29 Temmuz Cuma Günü ihale yapılacak. Proje kapsamında 4 Bin 734 Hektar arazinin sulama alanının yüksek pompaj enerji maliyeti azaltılacak.

Kuzova'da Çözüme Doğru

VALİ TORAMAN, SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ HIZLANDIRDI
Elazığ Valisi Ömer Toraman, her konuda olduğu gibi bu sorunun çözümünde de aktif rol alıyor. Sorunları sahada ve bizzat ilk ağızdan  dinleyen yapısı ile ön plana çıkan Vali Toraman,  bu kapsamda Kuzova Sulama Birliği'ne bağlı Ziyarettepe Pompa İstasyonu'nu ziyaret etti. Vali Toraman, 4.734 hektar alanın sulanmasının  hedeflendiği  istasyonda incelemelerde bulunarak kurum müdürlerinden bilgi aldı. Vali Toraman’ın bu ziyaretine DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, TEİAŞ Bölge Müdürü Ahmet Saraç, İl Özel İdaresi Genel Sekteri Ali Şiş de eşlik etti. 

Kuzova'da Çözüme Doğru

VALİ TORAMAN, MUHTAR VE ÇİFTÇİLERİ DİNLEDİ 
İstasyonda incelemelerini tamamlayan Elazığ Valisi Ömer Toraman, daha sonra Kuzova Sulama Birliği’ne bağlı köylerin muhtarları ve Kuzovalı çiftçilerle bir araya gelerek sorun ve talepleri dinledi.

TORAMAN’IN MÜJDESİ, ÜRETİCİYİ RAHATLATTI
Elazığ Valisi Ömer Toraman, muhtar ve çiftçilerin her kalemde yaşanan fiyat artışları üzerine bir de elektrik maliyetiyle karşılaştığını dinledikten sonra mazot ve işçi konusunda destek sağlanacağı müjdesini verdi. Vali Toraman’ın bu müjdesi üreticileri bir nebze de olsun rahatlatmış oldu.

MUHTARLAR MEMNUN
Vali Toraman’ın yapmış olduğu ziyaret sonrasında gazetemize açıklamada bulunan Kuzova Sulama Birliği’ne bağlı köylerin muhtarları, ziyaretten memnun kaldıklarını ve sorunun çözümünde Vali Toraman’a güvenlerinin tam olduğunu dile getirdiler.

Kuzova'da Çözüme Doğru

8 GÜNDE BİN LİRALIK FATURA
Temmuz ayından itibaren sulama sağlanması için motorların sürekli çalışacağını belirten ve önceki aylarda pompaların 8 gün çalışmasına rağmen yaklaşık bin liralık bir fatura ile karşılaştıklarına dikkat çeken Dambüyük Köyü Muhtarı Mehmet Eryılmaz, GES projesi ile bu sorunun çözüleceğini belirterek şunları söyledi: “Mayıs ayında ekinlere 8 günlük su verdik. Yaklaşık bin lira fatura geldi. Bu aydan sonra motorlar devamlı çalışacak. Sayın Valimizden bu konuda ricacı olduk. Buraya GES yapılacak. GES konusunda firma ile mahsuplaşalım dedik. Sayın Valimizin buraya gelmesi çok faydalı oldu. Bu sene çiftçinin maliyeti yüzde 300 ile 500 arası arttı. Mazota para dayanmaz oldu. Böyle olursa çiftçinin yüzde 50’si ekim yapmaz. Tarlada çalışacak personel ve mazot parası konusunda Sayın Valimiz Ömer Toraman bize destek sözü verdi. Bu bize gerçekten büyük bir destek olacak.” 

“VALİ TORAMAN’DAN DESTEK SÖZÜ ALDIK”
Vali Toraman’a sorun ve taleplerini iletme fırsatı bulduklarını ve destek sözü aldıklarını belirten Fatmalı Köyü Muhtarı Halit Akay ise şunları söyledi: “Sayın Valimiz Ömer Toraman ile bire bir görüştük ve sorunlarımızı ilettik. Kuzova’nın su sorunu ile ilgili görüştük. GES Projesi’nin bir an önce yapılmasını istedik. Faturaların çok yüksek olduğunu söyledik ve bu konuda bize destek olacaklarını söylediler.”