Kurmak Yetmez

Ekonomik daralma yaşadığımız bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesinde Mart ayında 284 şirket, 14 kooperatif, 156 gerçek kişi ticari işletmesi kurulmuş.

Kurmak Yetmez
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mart 2021’de Ağrı’da 18, Bingöl’de 15, Bitlis’te 16, Elazığ’da 40, Erzincan’da 12, Erzurum’da 26, Hakkari’de 8, Kars’ta 7, Malatya’da 59, Muş’ta 15, Tunceli’de 8, Van’da 49, Ardahan’da 2, Iğdır’da 9 şirket kurulmuş.

Bu listede Elazığ, Malatya ve Van’dan sonra üçüncü sırada.

Kurulan şirketlerle birlikte Mart 2021’de, kapanan şirket sayısında 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 27,5, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 39,7 oranında artış olduğu da açıklanmış.

Ülke ekonomisi, kurulan ve kapanan şirket sayısıyla bir nebze ölçebilir ve buradan hareketlerle yorumlar yapabilirsiniz. Ancak ekonomi, asıl gücünü üretimden ve dönen çarklardan alır. 

Son yıllarda kurulan şirketler genelde kamu tarafından verilen teşvik ve destekleri almakla birlikte üretmeden sadece malın el değiştirmesinden kaynaklı kazanç elde etmek için kuruluyor ve kısa süre sonra da kapanıyor.

İlimizde Mart ayı içinde kurulan 40 şirketin özellikle hangi sektörlerde faaliyet göstereceklerine bakılırsa ne söylemek istediğimiz daha net anlaşılır.

Üretemeyen şirketler belki kısa sürede al-ver ile tatlı paralar kazanabilirler ama bunun devamı gelmez. Bunun için üretim, üretim, üretim diyoruz. Üreten uzun vadede kazanan olur ve markalaşır. Diğerleri bir anda balon gibi şişer ve günün birinde patlar.