Kuraklık, Tehdit Ediyor

Geçmiş yıllara oranla yağışsız geçen sonbahar ve kış mevsimleri, ülkemizi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya getirdi. Yağışların olmaması sebebiyle Hamzabey İçme Suyu barajı dolmayınca şehir su sıkıntısı yaşamaya başlarken kuraklık, tarım ve hayvancılık üretiminde de ciddi sorunlara sebep oluyor. Yaşanan bu olumsuzluk arıcılık sektörünü de tehdit ediyor.

Kuraklık, Tehdit Ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/İlimizde geçmiş yıllara oranla yağmur ve kar yağışlarının olmaması, günlük yaşamı etkilediği gibi tarım ve hayvancılık üretiminde de ciddi riskleri beraberinde getiriyor.

Aylardan beri yağış alamayan ve kurak geçen bölgemizde, başta içme suyu olmak üzere üretim alanında da problemler yaşanmasına sebep oluyor.

Şehre içme suyu sağlayan Hamzabey İçme Suyu barajının yağış olmamasından dolayı boşalması, şehir merkezinde su kesintilerini kaçınılmaz kılarken, Elazığ Belediyesi bu sorunu çözmek amacıyla yeni su kuyuları açmak için harekete geçti.

Kuraklık, Tehdit Ediyor

TARIMSAL ÜRETİMDE TEHLİKE ALARMI

Yağışsız geçen sonbahar ve kış mevsimi en  çok tarımsal üretimi vuracak gibi görünüyor. Tarlalarına değişik ürünler eken çiftçilerimiz, yağış olmaması sebebiyle ürünlerinin yeterinde gelişemeyeceğini ve bunun de ciddi rekolte düşüşü olarak yansıyacağını dile getiriyorlar.
Tohum, gübre ve mazotla birlikte önemli oranda masraf yapan çiftçilerin beklediği oranda ürün alamaması hem kendilerinin zarar etmesi hem de ülkede ciddi bir gıda krizinin  de habercisi olarak görülüyor.

ARICILIK DA TEHLİKEDE

Kuraklığın olumsuz yansıyacağı sektörlerden biri de arıcılık.  Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, Hakimiyet Gazetesine yaşanan kuraklık ve arıcıların yaşayacağı sorunlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Canbay yaptığı açıklamada, yaşanan kuraklık nedeniyle arıların yeterince verimli olmadığını ve ilerleyen zamanlarda bal üretimi konusunda sorunların yaşanacağını ifade etti. 

Kuraklık, Tehdit Ediyor

YAĞIŞ OLMADIĞI İÇİN ARILAR DİNLENEMEDİ 

Başkan Canbay sözlerine şöyle devam etti: “Normal mevsimler seyrinde gittiği zaman arının da doğası gereği belli kış aylarında dinlenme süreci başlıyor. Ama ne yazık ki bu sene kış ayı yaşanmadığı için yani  istenilen yağış ve soğukluk olmadığı için mevcut olan kovanlardaki arılar halen aktiftir. Yani doğaya uçuş yapıyorlar.” dedi.

POLEN ÜRETEN ÇİÇEKLER OLUŞMADI

Mevsim olarak doğanın canlı olmadığını ifade eden  Başkan Canbay,“Arılar uçuş yapıyorlar ama bu uçuş esnasında doğada istedikleri polen ile karşılaşamıyorlar. Çünkü mevsim olarak doğa şuan da canlı değil. Polen getirecek çiçeğin her hangi bir varlığı söz konusu değil. Bu da şöyle bir olumsuzluğu oluşturuyor, uçan arı ister istemez kendi ömründen tüketiyor. Çünkü arının da kendine göre bir ömrü bulunmaktadır. Bu ömrü de kış aylarında eğer uçuş yaparsa, burada döngünün olması lazım. Yani kovan içerisinde o koloni varlıklarının sürekliliği söz konusudur, burada da bir döngü vardır.”dedi.

Kuraklık, Tehdit Ediyor

KIŞ YAŞANMADIĞI İÇİN DÖNGÜLERDE PROBLEM VAR

Başkan Canbay,“Bu döngü kış aylarında polen gelmediği için arının kış uykusuna yatması ile tamamlanmaktadır. Ama ne yazık ki bu sene kış olmadığı için bu döngülerde problem var. Yani arının da kendi ekosistemi şuan da sıkıntıya düştü. Bu sebepten dolayı bölgemiz de de mevcut arılarda zayıflama bazı arılarda da kendi istikakını yani arıcılarımız tarafından da kışı geçirebilecek kadar bir miktar bal bırakılır.”dedi.

Arıcıların elindeki  bal stoğunun da bitmek üzere olduğunu ifade eden  Başkan Canbay, “Şuan itibari ile arıcılarımızın elindeki bal stoğunun da bitmek üzere olduğunu görmekteyiz. Bu durumda şu tür olumsuzlukları oluşturacak: Balı biten arılarda açlıktan dolayı ölümler, aynı zamanda da balı bitmeyen arılarda da ciddi anlamda zayıflamalar söz konusu olacak. İlerdeki dönemlerde mevcut olan kovanlara  olumsuzluklar getirecek. Zira  bu tür kovanlarda arılardaki bağışıklıkta düşüyor. Kovanlardaki bal miktarı düştükçe  dışardan arıcılarımız destek vermek zorunda kalacak.” dedi.

Kuraklık, Tehdit Ediyor

BAL STOKLARININ TÜKENMEYE BAŞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ 

Başkan Canbay, “Elazığ bölgesini örnek vereyim; Ekim ayı sonu itibari ile kışlama süreci başlıyor. Şubat ayının sonuna kadar bu süreç devam eder. Ama ne yazık ki şuana kadar kışlama olmadı. Şunu söylüyorum; Salkıma düşen kovanda bal tüketimi en düşük seviyelerdedir. Ama salkıma düşmeyen kovanlarda en düşük seviyeler de kalmaz. O sebepten dolayı bal stoku çoğu arıcılarımızın arılıklarına baktığımız zaman bal stoklarının tükenmeye başladığı bizim kanaatlerimiz içerisinde.”dedi.

ARICILARIMIZ ACI GERÇEKLE ŞUBAT AYINDA YÜZLEŞECEK 

Başkan Canbay,“Tabi şuanda arıcılarımız arıları ile dirsek teması oluşturmadığı için bu tehdidi göremiyor olabilirler. Bu bizim öngörümüz. Ama bu öngörü şuan da bir gerçek. Arıcılarımız bu gerçekle ne zaman yüzleşecek, bu bölge de arıcılarımızın arılarına bakım yaptığı Şubat ayında kovanlarını açar ve gerekli bakımlarını yaparken gerçekle yüzleşebilir. Burada bir takım kayıplar ile karşı karşıya kaldıklarını görecekler.”dedi.