Koronun Kurucusu Sönmez: 'Devlet Koromuzun İsmi 'Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü' Olarak Kalmalıdır'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Elazığ Devlet Korosunun kurucusu Naci Sönmez,32 yıldan beri halkımıza başarı dolu Türk Müziği hizmetlerini üstün gayret ve fedakarca sunmaya devam eden Devlet Koromuzun ismi 'Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü olarak kalmalıdır.İlimize bir sanat kurumu verilecekse mevcudun ismine dokunulmadan 'Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu 'adı altında yeni bir sanat kurumu verilmelidir'dedi.

Koronun Kurucusu Sönmez: 'Devlet Koromuzun İsmi 'Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü' Olarak Kalmalıdır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Naci SÖNMEZ”Devlet Klasik Türk Müziği Koromuz; Sözleşmeli sanatçı kadrosu itibariyle ;emekli kesenekleri 657 S.K.uyarınca kesilen 40 kişilik Maliye Bakanlığı vizesinden geçmiş kadro sayısına sahip bir sanat kurumumuzdur. Böylece;”Devlet Klasik Türk Müziği”ibaresi aynen korunmuş oluyor. İşte geldik; Çoğunuzun konusu olmadığı için bilemediği ayrıntıya.. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde Sanat Koroları 40 kişilik çakılı kadroyla..Sanat toplulukları ise 25 kişilik çakılı kadroyla Maliye vizesinden geçer ve bu sayının üstüne çıkamazsınız. Devlet Koromuzun ismi muhafaza edildi. Pekala.. Sonuna da ek olarak “Kürsübaşı”kelimesini koydunuz.

"HERKESİN BİLMEDİĞİ O AYRINTI..."

Ancak.. “KORO “kelimesi yerine “TOPLULUK “ kelimesinin konulması otomatik olarak Elazığ Devlet Koromuzun 15 çakılı kadro sayısını kaybettiği anlamına gelir. Yani;sanatçı sayımızın 40 dan 25’e düşürülmesi meselesi.. 

Elazığ’da  ;Musiki Cemiyetimizin yarım asrı aşan iradeli ve istikrarlı gayretleri sonucunda..2001 yılı itibariyle “Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”kuruldu.Bu konservatuvar;2005 yılında ilk mezunlarını verdi ve takip eden her yıl 20 mezun vererek gerek alt yapı olarak Devlet Koromuzu besledi.Bütün Türkiye’ye dağılarak sanat insanı ve müzik öğretmeni oldular.Şimdi koromuzun adı,topluluk olarak kesinleşirse 15 Elazığ çocuğunun 32 yıldır faaliyette bulunan Devlet Korosundan sanatsal hakkı veya ekmeği elinden alınmış olacak..

"ELAZIĞ BUNU HAK ETMİYOR"

Eğer Bakanlık,Koromuzun isim değişikliğinde israrla Kürsübaşı kelimesini koymak istiyorsa en azından yeni isim “Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği ve Kürsübaşı Harput Müziği Korosu Müdürlüğü”olmalı.Böylelikle,40 kişilik sanatçı kadromuz hem muhafaza edilir;hem de önceden geçici görevlendirmelerle büyük illerdeki  korolara giden sanatçılarımız da ya geri dönerler ya da kadrolarımızı boşaltıp Elazığ Devlet Koromuza iade ederler. 32 yıldır kazanılmış kadro hakkımızı Elazığ gençlerinin hakkını emeğini haklı mücadelemizle  koruyalım. Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü ismi ise;Diyarbakır Medeniyetler Korosu Müdürlüğü  olarak düzenlenmiş.Yani 40 sanatçı kadroları muhafaza ve müdafaa edilmiş.Elazığ İlimiz de sanat ve kültürde bu ilimizden farklı olmasa gerek.. Ayrıca;Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü,Samsun,Bursa ve Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüklerine hiç dokunulmamış,Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü ve Elazığ halkı bu durumu hak etmiyor”dedi.