KORONAVİRÜS  SÜRECİNDE EV DIŞINDA ÇALIŞANLARIN PSİKOLOJİK SÜRECİ

Başak MERAL GÜNDÜZ/ Koronavirüs  sürecinde hepimizi etkisi altına alan bir tehdit söz konusu. Bu süreçte ev dışında çalışanların psikolojilerini  Aile Terapisti Hilal Sarıbay Göçer gazetemize anlattı.

KORONAVİRÜS  SÜRECİNDE EV DIŞINDA ÇALIŞANLARIN PSİKOLOJİK SÜRECİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DIŞARIDA ÇALIŞAN VE EVDE OLAN ŞEKLİNDE İKİ AYRIŞMA SÖZ KONUSU

Hilal Sarıbay Göçer”Her birey kendisini tehdit alanından koruma adına girişimlerde bulunuyor. Önlemler günden güne yaygınlaşırken büyük bir kitle ev dışına çıkmıyor. Toplumsal olarak böyle bir tehdit ile karşı karşıyayken sağlık çalışanları, emniyet görevlileri, lojistik elemanlar gibi bir çok sektörde çalışmalar devam ediyor. Bu nedenle dışarıda  çalışan ve evde olan şeklinde iki ayrışma söz konusu. Çalışma hayatına devam eden ve dışarı çıkmak zorunda olan kişiler için bir çok önlem ve tedbir alınmakta ancak psikolojik olarak nasıl korunacakları konusu göz ardı edilmekte. Bu insanların mesaileri bittiğinde eve dönerek ailelerine virüs bulaştırma korkusu ciddi bir karmaşaya yol açıyor”dedi.

 

BELİRLİ TEDBİRLER UZMANLARIN IŞIĞINDA ÖĞRENİLEREK UYGULANMALIDIR

Göçer” Her anlamda bir belirsizlik ve şüphe söz konusu. Burada unutulmamalıdır ki;ne kadar fazla şüphe o kadar fazla emniyet demek değildir. Belirli tedbirler uzmanların ışığında öğrenilerek uygulanmalıdır ve sonrasında daha fazla şüphe duymak bizi korumayacağı gibi stres fizyolojik olarak sağlığımızı da kötü etkileyecektir. Virüse karşı duyarsız olmak tabi ki doğru değil ancak önlem ve tedbir konusunda hassasiyet gösterdikten sonra stres seviyemizi kontrol altında tutmak önemlidir”ifadelerini kullandı.

 

GEREKLİ ÖNLEMLER BİZİ GÜVENDE HİSSETTİRECEKTİR

Göçer”Gerekli önlemler bizi güvende hissettirecektir. Bu noktada çevrenizdekilerle salgın duyarlığı tartışmalarına girmekten de özellikle kaçının. Kimseyi duyarsızlıkla suçlamayın. Onlara uyarıda bulunmanız gereken noktalar var ise bilgi aktarımınızı yorumsuz yani salt bilgi olarak yapmanız hem sizin hem de karşınızdaki ile ilişkiniz için oldukça önemli. Unutmamalıyız ki bu dönemde salgının yayılması için her birimize ne kadar büyük sorumluluk düşüyorsa, sakin kalıp merhamet ve anlayış dolu yaklaşmamız için de  o denli büyük bir sorumluluk taşıyoruz”dedi.

 

EVİNİZE BELİRLİ KURALLAR KOYABİLİRSİNİZ

Sarıbay Göçer” Kaos dönemlerinde toplumsal olarak en az zararla atlatabilmemiz adına durumun farkında olmak, gerekli önlemleri almak, önlem almamışçasına korkmaktan uzak olmak bizler için çok önemli. Salgının vereceği zararı nasıl fiziksel sağlık alanında engelleme adına bağışıklık güçlendirici tedbirler alıyorsak  yine salgının vereceği ruhsal zararı engelleme adına da ruhumuzu güçlendirecek, bize iyi gelecek şeyler yapmakta fayda var. Evinize belirli kurallar koyabilirsiniz. Eve dışarıdan giren kişiye uyarı yapılmaksızın üzerini çıkarması, montunu havalandırması, ellerini yıkaması gibi alışkanlıklar rutine binmelidir. İşten eve gelen kişi zaten virüs bulaştırma endişesi taşırken üzerine bir de sürekli elini yıka üzerini çıkar ! gibi sert uyarılar da bulunması daha kötü etkileyecektir. Bu nedenle aile kuralları benimsenmeli ve uyarılmaksızın uygulanmalıdır. Gündem virüs olmamalıdır. Önceden belirlenmiş kurallar uygulanmalıdır ancak sürekli bunlar dile getirilmemelidir. Ev insanın en güvende hissettiği yerdir ve orada yine eskisi gibi güven ortamı yaratılmalıdır”dedi.