Koordinasyonsuz Yardımlar Sıkıntı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde etkisini gösteren deprem nedeniyle tüm Türkiye tek yürek olmuş durumda.

Koordinasyonsuz Yardımlar Sıkıntı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Elazığ dahil 11 ilde yıkıma neden olan şiddetli depremler sonucunda depremzedelerin ihtiyacını karşılamak için tüm Türkiye adeta seferberlik ilan etmiş durumda.

Kara kış şartlarında depremzedelerin ihtiyacını karşılamak için Türkiye'nin her tarafından bölgeye yardımlar ulaştırılmaya çalışıyor.

Bu seferberlik hali büyük bir dayanışmanın örneği olsa da yardımlar yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da var. 

Özellikle kişisel binek ve hafif ticari araçlarla yardım ulaştırmaya çalışan vatandaşların trafikte oluşturduğu yoğunluk, ambulans, iş makinesi, kurtarma ekibi gibi kritik unsurların bölgeye yetişmesine engel olabilir.

Koordinasyonsuz yapılan yardımlar bölgeye ulaştırıldığında ise başka bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Vatandaşların elinde yeterli veri olmadığı için gönderilen veya götürülen yardımların eşit bir şekilde dağılması mümkün olmuyor. 

Bireysel olarak işin içine girerek üstesinden gelemeyen vatandaşlar yardımların kimi zaman ulaştırılamamasına kimi zaman da zayi olmasına neden oluyor.

KURUMLARA GÜVENİN

Yetkililer bunun önüne geçmek için şu anda deprem bölgesinde aktif olarak görev yapan ve yardımları daha büyük araçlarla bölgeye ulaştıran kurumlara güvenilmesi çağrısı yapıyor. Her ilde birçok belediye, valilik, kaymakamlık, üniversiler, bölge müdürlükleri vb. kurumların toplama merkezleri de oluşturulmuş durumda. Yardım yapmak isteyen vatandaşların bu kurumlar aracılığıyla destekte bulunması şu an için önem arz ediyor.