Kiralık ve Satılık Konut Fiyatlarındaki Düşüş Belgelendi!

Türkiye genelinde konut piyasasında düşüş hakim. Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan 'sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü' Ocak raporu, satılık ve kiralık konut piyasasındaki son değişimleri detaylı bir şekilde incelendi.

Kiralık ve Satılık Konut Fiyatlarındaki Düşüş Belgelendi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rapor, son altı aydır reel satış fiyatlarında süregelen bir düşüşü adeta belgeledi. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde, ortalama reel fiyatların geçen yıla göre daha düşük olduğu da gözlemlendi. Ülke genelinde ise yıllık reel fiyat artış oranı sadece yüzde 0,2'ye kadar gerilemiş durumda.

Satılık konutlarda fiyat artış oranları ve metrekare fiyatları

Kasım'dan Aralık'a Türkiye genelinde satılık konutların ortalama fiyatında yüzde 1,4'lük bir artış kaydedildi. Büyük şehirlerde cari fiyat artış oranları, İstanbul'da yüzde 1,6, Ankara'da yüzde 1,2 ve İzmir'de yüzde 1,3 olarak belirlendi. Bu şehirlerdeki ortalama metrekare fiyatları, Aralık 2023 itibarıyla İstanbul için 36 bin 111 TL, Ankara için 19 bin 608 TL ve İzmir için 29 bin 404 TL olarak saptandı.

Konut arzında azalma

Satılık konut ilan sayısı, ülke genelinde ve üç büyük şehirde düşüş gösterdi. Arzın geçen aya kıyasla Türkiye genelinde yüzde 4,8, İstanbul'da yüzde 4,5, Ankara'da yüzde 2,5, İzmir'de ise yüzde 6,9 oranında azaldığı belirlendi.

Konut talebindeki dalgalanmalar

2023 Şubat ayındaki depremin ardından konut talebinde önemli dalgalanmalar yaşandı. Temmuz ayındaki artışın ardından Kasım'a kadar düşen talep, Aralık ayında yüzde 5,5 oranında artış göstererek 93,6 seviyesine ulaştı. Bu artış, konut talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,3 daha düşük olduğunu gösteriyor.

Kiralık konut piyasasında son gelişmeler

Kiralık konut piyasasında da önemli değişiklikler göze çarpıyor. Türkiye genelinde ve büyük şehirlerde, Kasım'dan Aralık'a kira fiyatlarındaki artış oranları, aylık enflasyondan daha yüksek seyrediyor. 

Kiralık konut fiyatları ve ilan sayıları

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 132,7 TL olarak belirlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise sırasıyla 173,3 TL, 118,2 TL ve 145,5 TL olarak kaydedildi. Kiralık konut ilan sayısında, geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 5,1, İstanbul'da yüzde 3,4, Ankara'da yüzde 5,9, İzmir'de yüzde 5,5 oranında bir azalış yaşandı.

Kiralık konut talebinin mevsimsel etkileri

Kiralık konut talebinin mevsimsel etkilere açık olduğu gözlemlendi. Özellikle bahar ve yaz aylarında, tayinle şehir değiştirenler ve üniversite öğrencilerinin etkisiyle talepte artış yaşanırken, kış aylarında talep genellikle durağan bir seyir izliyor. Aralık ayında, önceki üç ayın aksine, kiralık konut talep endeksi yüzde 2,8 oranında artış gösterdi.