Kim Sahip Çıkacak?

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 1 milyon 140 bin TL maliyetle yapılan ve 2019'da görkemli bir törenle hizmete açılan Macera Parkı ve Zipline Parkuru Tesisi çürümeye terk edilmiş durumda. Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, tesisin belediyeye devir edilmesini istemiş, bu talep kamuoyundan da destek görmüştü. Elazığ Valiliği'nin bu konuda nasıl bir karar alacağı merak ediliyor.

Kim Sahip Çıkacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin turizm potansiyelini ortaya çıkararak şehrin tanıtımına ve ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla dönemin Valisi  Çetin Oktay Kaldırım tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında Sivrice ilçesinde 3 yıl önce yapılan  “Zipline, Macera Parkı ve Dev Salıncak” kaderine terk edilmiş durumda. Büyük bir umutla açılan özellikle zipline parkuru kullanılmadığı gibi birçok aksamı bakımsızlıktan zarar görmüş ve çürümeye terk edilmiş  durumda.

ŞEHİR ADINA ÖNEMLİ BİR HİZMET
Şehirlerin tanıtımı ve turist çekmek için son yıllarda oldukça ilgi gören ve tabiat tutkunlarına güzel ve zevkli anlar yaşatan doğayla uyumlu ve heyecan uyandıran tesisler ilgi görüyor.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde doğunun gizli denizi olarak bilinen Hazar Gölü manzaralı olarak Hazar Baba Dağı eteğine kurulan  ‘Macera Parkı' adrenalin tutkunlarına heyecanlı dakikalar yaşatması için yapılmıştı. 1400 rakımda bulunan ‘Macera Parkı'nda dev salıncak, zorlu parkurlar ve Türkiye'nin en uzun Zipline hattı da bitirilerek hizmete alınmış ve tüm şehirde heyecan uyandırmıştı. 

İLGİ GÖRÜYOR
Bölgenin uygun olması nedeniyle motor severler de parka gelerek hem etkinlikler yapıyor, hem de motorlarıyla heyecan dolu dakikalar yaşıyordu. Parka kurulan ve gerilerek boşluğa bırakılan  dev salıncak ise ayrı bir heyecan veriyor ve sadece ilimizden değil çevre illerden de insanların dikkatini çekiyordu. 

KADERİNE TERK EDİLDİ
Büyük umutlarla 2018 tarihinde ihalesi yapılan ve 2019 yılının sonunda da tüm aşamaları tamamlanan Zipline, Macera Parkı ve Dev Salıncak kaderine terk edilmiş halde. Türkiye'nin en uzun zipline hattının kurulduğu Sivrice ilçesinde göl manzarasıyla güzel bir tesis hazırlandı ancak hazırlanan tesis kısa süre de bakımsızlığıyla gündeme gelmeye başladı. 

KULLANILACAK DURUMDA DEĞİL 
Önemli kaynaklar harcanarak üç yıl önce yapılan Dev Salıncaktan geriye demir yığını; Zipline parkurundan ise geriye demir platformu kaldı. Zipline heyecanı için bölgeye gelen vatandaşlar herhangi bir görevlinin olmaması ve sistemin işletilememesi nedeniyle parkuru kullanamıyorlar.
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde İl Özel İdaresine bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 1 milyon 140 bin TL maliyetle yapılan ve 2019’da görkemli bir açılışla hizmete açılan Macera Parkı ve Zipline Parkuru Tesisi çürümeye terk edildi. Bekçisi dahi bulunmayan tesiste, ziyaretçilerin konaklayabilecekleri bungalov evleri ve kafeterya da kaderine terk edildi. 

“BEKÇİ DAHİ YOK”
Geçtiğimiz günlerde tesisin son durumuyla ilgili basın kuruluşlarına bilgi veren CHP Sivrice İlçe Başkanı Erim Öztürk, “Macera Parkı, bir önceki dönemde ilimizde görev yapmış Sayın Vali Çetin Oktay Kaldırım, tarafından hayata geçirilmişti ve bu proje de takdir edilmişti. Ancak Sayın Kaldırım ilimizden ayrıldıktan sonra macera parkıyla ilgili herhangi bir girişimde bulunulmadı. Şu anda burası atıl vaziyette. Kaymakamlık yetkililerine sordum bekçisi dahi yokmuş. O parka gidilirken orman yolunu kullanmak zorundasınız ancak jandarma 1 Ekim’e kadar o ormana girişlerini de kapatmış. 2 yıl olmasına rağmen burası tam olarak bitmemiş. Bu parkın işletilmesi için bir ara bir kişiye ihale yoluyla verildi ancak ihale iptal oldu. O günden bugüne kadar atıl vaziyette bekliyor park” demişti.

SİVRİCE BELEDİYESİ TALİPLİ 
MHP'li Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan çürümeye terkedilmiş tesislere Sivrice Belediyesi olarak talip olduklarını ifade ederek;  “Biz Sivrice Belediyesi olarak daha önce de dediğimiz gibi şimdi de her ortamda çözüm önerimizi dile getiriyoruz. Gerekli mevzuatı, işlemleri yapın ve bu tesisi Sivrice Belediyesi’ne devredin. Sivrice Belediyesi de orayı layıkıyla en güzel şekilde işletsin. Neticede orası Sivrice sınırları içerisinde Sivricelilere ait olan bir yer. Aksi takdirde orayı götürüp kişi ve şahıslara takılmaksızın söylüyorum. A şahsına b şahsına vereyim mantığıyla da kurtaramayız. Burayı mevcut neyse en azından mevcudu kullanıp değerlendirebilme yoluna gitmeliyiz. Ve bunu en iyi değerlendirecek Sivrice Belediyesi'dir. Bu alanların belediyenin tasarrufunda olması gerekir. Bu güzelliklerden insanlarımızı yoksun bırakmak kimsenin hakkı değildir” diye konuşmuştu.

GÜNDOĞAN: “VALİMİZİN GİRİŞİMLERİ OLACAK” 
‘Mesire alanını idare etmek, yönetmek, sahiplenmek, hizmet vermek, işletmek, bunları belediyeden başka kim yapabilir?' diye soran Gündoğan, “Oraya bir kamu bütçesi ayrılıyor, bir harcama yapılarak güzel şeyler yapılıyor. Bunlar yapılıp bitirildikten sonra işletilmesi gerekiyor. Oralardaki asıl sorunumuz işletilememesi. Orayı köylere hizmet götürme birimi işletemez. Oranın öyle bir yapısı yok. Ben işletirim mantığıyla Özel İdare’nin de yapması çok zor. Yıllardır böyle. O nedenle oraların sürdürülebilir şekilde işletilmesinin tek çözümünü Sivrice Belediyesi olarak görüyoruz. Biz belediye olarak daha önce de, resmî olarak da taleplerde bulunduk, yazışmalarımızı yaptık. Ancak ne yazık ki bize olumlu bir geri dönüş olmadı. Artık net bir sonuç bekliyoruz. Konuyu Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık ile de görüştüm. Kendisi de bu konudan oldukça rahatsız. İnşallah valimizin de girişimleriyle bu tesislerin belediyemize devredileceğini umuyorum” ifadelerini kullanmıştı. 

SİVRİCE BELEDİYESİ İŞLETMELİ
Sivrice ilçesinde 3 yıl önce yapılan  “Zipline, Macera Parkı ve Dev Salıncak” tesisinin Elazığ için önemli olduğunu ifade eden vatandaşlar ise ”Sivrice Belediyesi bu tesisi işletebilir. Sonuçta Sivrice ilçemizin sınırları içine yer alıyor. Sivrice ilçemiz turizm açısında Elazığ’ın en önemli ilçesidir. Böyle bir hizmetin kaderine terk edilmesi doğru değil. ”dedi.


Elazığ’ın Sivrice ilçesinde İl Özel İdaresine bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 1 milyon 140 bin TL maliyetle yapılan ve 2019’da görkemli bir açılışla hizmete açılan Macera Parkı ve Zipline Parkuru Tesisinin bölgemiz de önemli bir hizmeti gerçekleştirebileceğini ifade eden vatandaşlar, “Sayın valimizin bu konuya gerekli ilgiyi göstermesi ve bu sorunu çözmesini istiyoruz. İlimizin ve Sivrice’nin kalkınması ve daha fazla tanınması için böyle bir hizmetin hayata geçmesi gerekiyor.” görüşlerini dile getirdiler.