Kim Karar Verdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal konut projesini duyurmasının ardından ülke genelinde ilk günde 1 milyon müracaat oldu. İlimizde toplam 1.651 konut yapılacak olmasına rağmen Baskil, Sivrice, Maden, Alacakaya ve Arıcak ilçelerine kontenjan verilmemesi, 'bu kararı kim verdi?' tartışmalarını getirdi. Kontenjan verilmeyen belediye başkanları ise Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

Kim Karar Verdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “ilk evim” sloganıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini tanıtmasının adından başlayan müracaatlar ilk günde 1 milyonu aştı.

5 YILDA 500 BİN KONUT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz; 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır. Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabileceklerdir. Aynı şekilde, toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle yapılabilecektir" dedi.

Kim Karar Verdi?

ELAZIĞ’A 1.651 “İLK EVİM”  

Sosyal konut projesi kapsamında Elazığ genelinde toplam 1.651 adet konut inşa edilecek.

ELAZIĞ’A YAPILACAK KONUTLARIN DAĞILIMI 

Elazığ genelinde toplam 1.651 adet konut yapılacak. 
Elazığ Merkez: 600 
Ağın: 200 
Karakoçan: 188 
Keban: 88 
Kovancılar: 214 
Yurtbaşı: 79 
Palu: 282

Kim Karar Verdi?

5 İLÇE UNUTULDU MU?  
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal konut projesinin detaylarını duyurdu. 81 ilde yapılacak sosyal konut projesinin yapılacağı yerler açıklanırken, Elazığ’a 5 ilçede de sosyal konut projesi uygulanmayacak.

Açıklanan rakamlara göre;  Baskil, Sivrice, Maden Alacakaya ve Arıcak ilçelerinde sosyal konut projesi olmazken, 5 ilçenin neden bu proje dışında tutulduğu ise merak ediliyor. 

Kim Karar Verdi?

BAŞKAN YILDIRIM: “TALEPLERİMİZİ İLETMİŞTİK” 

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Arıcak Belediye Başkanı Ferit Yıldırım, “Açıklanan projede Arıcak yok. Biz taleplerimizi iletmiştik ama çıkmadı. TOKİ’ye tahsisli önceden 57 dönümlük bir yer vardı ilçe girişinde, daha önce de 2 defa talepte bulunmuşum sosyal konut için. İlçemizde deprem konutu da yapılmadı ve ihtiyacımız var.” dedi.

YILDIRIM:“GÖRÜŞMELERİMİZDEN SONUÇ ALACAĞIMIZA İNANIYORUZ”

Başkan Yıldırım, “Vatandaşlarımızın isteği ilçemizde sosyal konut projelerinin yapılmasıdır. Bizler daha önce 400 konut talep etmiştik ama 200 konut bizlerin ihtiyacını giderirdi. İnşallah görüşmelerimizin sonucunda ilçemiz de bu projeden faydalanacak.”dedi.

Kim Karar Verdi?

BAŞKAN GÜNDOĞAN: “TALEPTE BULUNACAĞIZ” 

Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan ise yaptığı açıklamada, “Açıklanan projede Sivrice yer almadı. Bizler tekrar talepte bulunacağız. İlçemizde yapılan ve yapılacak konutlar nedeniyle belki projede yer almadık ama taleplerimizi tekrar ileteceğiz ve inşallah bu projede ilçemizde yer alacak.” dedi.

Kim Karar Verdi?

BAŞKAN ORHAN:“SADECE 150 SOSYAL KONUT” 

Kanal Fırat Televizyonuna açıklama yapan Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz ise ilçenin afet bölgesi ilan edildikten sonra konut ve iş yeri ihtiyacının doğduğunu fakat henüz konu ile ilgili bir çalışmanın başlamadığını belirterek, ilçede sadece 150 adet heyelandan dolayı TOKİ konutun yapılacağını kaydetti.

BAŞKAN ORHAN:“KRİTERLERİ NEYE GÖRE BELİRLENDİ?”

Türkiye tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak nitelendirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından detayları açıklanan projeden faydalanamadıklarını vurgulayan Yavuz, “Maden ilçemiz için 300 konut talebimiz vardı, maalesef ilçemize bir konut dahi ayrılmadı. Buda ciddi anlamda Madenlileri hayal kırıklığına uğrattı. Umarız ki bu kısa süre içerisinde inşallah bu yanlıştan dönülür. Bu konutlardan Madenlilerde faydalanır. Daha önceden resmi yollar ile girişimlerimiz var. Bu kriterleri neye göre belirlediler merakla bekliyoruz. Kriter ne olursa olsun Maden gibi 5 yıldır heyelan ile gündeme gelen bir ilçeye bu konutların ayrılmaması ciddi bir hatadır.” dedi.

ALACAKAYA UMUTLA BEKLİYOR 

Açıklanan rakamlara göre Baskil, Sivrice, Maden, Arıcak ilçeleri ile birlikte Alacakaya ilçesinde de sosyal konut yapılmayacak. Edindiğimiz bilgilere göre Alacakaya ilçesi de açıklanan sosyal konut projesinde yer almak için gerekli girişimlerde bulunacağı ve proje de yer almak için ilgili yerler ile resmi yazışmaların yapılacağı ifade edildi.

KİM, NEYE GÖRE BELİRLEDİ?

TOKİ tarafından başlatılan 250 bin sosyal konut projesinde ilimiz merkezine tahsis edilen 600 konut ile listede olan ilçelere  ait konut sayısı ayrıca da  listede olmayan ilçelerimize herhangi bir konut yapılmaması kararının hangi kişi ve kurumlar tarafından verildiği ise merak konusu oldu.

Görüşlerini aldığımız ve ilçelerine sosyal konut projesi uygulanmayacak Belediye Başkanları, taleplerini ilettikleri halde listede kendi ilçelerinin olmadığını gördüklerini ve tekrar girişimde bulunacaklarını ifade ettiler.

TALEPLERİ KİM TOPLADI?

600’ü merkezde olmak üzere ilimiz genelinde toplamda 1.651 adet yapılacak sosyal konutların il ve ilçelere göre yapılacak sayıları belirlemek için hangi kurumun araştırma yaptığı, bu araştırma kapsamında hangi kriterlerin uygulandığı, varsa bir talep toplama bunu hangi birimin yaptığı soruları cevap bekliyor.

SİYASETİN ETKİSİ OLDU MU?

İlimizde yapılacak sosyal konut sayılarının ilçelere göre belirlenmesinde siyasilerin bir dahli ya da talepleri olup olmadığı merak ediliyor. 

Bazı ilçelere ihtiyaçtan fazla verilen kontenjana rağmen beş ilçemize kontenjan verilmeme gerekçesini merak ettiklerini dile getiren vatandaşlar, yapılan yanlıştan dönülmesini ve talebe göre ilçelere konut dağılımı yapılmasını ve özellikle merkezde yapılacak sosyal konut sayısının en az 1.000 adete çıkarılmasını istiyorlar.