Kılıçdaroğlu Niye Bıraksın ki?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haber Global ekranlarında Candaş Tolga Işık'ın sunduğu 'Az Önce Konuştum' programına konuk oldu.

Kılıçdaroğlu Niye Bıraksın ki?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Işık'ın sorusu üzerine Kılıçdaroğlu'ndan, Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili ilk kez net bir açıklama geldi.

Kılıçdaroğlu konuyla ilgili, "İttifak kabul ederse cumhurbaşkanı adayı olmamda bir sorun yok. İttifak liderleri ile  bu konu hakkında hiç konuşmadık. Eğer ki ittifak kabul ederse cumhurbaşkanı adayı olmaktan gurur duyarım. Bir araya gelip oturup karar vermemiz lazım." dedi.

Kılıçdaroğlu, Akşener için de “İttifakın kendi içindeki özel görüşmeleri kamuoyu ile paylaşmak kolay değil. Akşener, başbakanlığa yakışır. Deneyimi vardır. Bakanlık da yapmıştır. Yetkilerin bir kişide toplanması asla ve asla doğru değildir. Evde eşimizle, çocuklarımızla bir karar alırken konuşuruz. Köyde muhtar ve ihtiyar meclisi var. Biz koskoca devleti bir kişiye teslim ettik."

Bu cümleler ve geçmişte Akşener’in ben başbakan olacağım açıklamaları ile birleşince Kılıçdaroğlu’nun millet ittifakının cumhurbaşkanlığı adaylığı da  kesinleştiği ortaya çıkıyor.

Bu köşeden daha önce de yazdık. Eğer ufukta bir iktidar değişikliği varsa ve CHP on yıllardan sonra Millet İttifakı lideri olarak da olsa  iktidara bu kadar yaklaşmışsa niye İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’a Cumhurbaşkanlığını altın tepside sunsun ki.

Kılıçdaroğlu girdiği tüm seçimleri kaybetmiş olacak, ezeli rakibi Muharrem İnce’nin “Girmiş, kaybetmiş; girmiş, kaybetmiş” cümleleriyle zarar görecek ve  tartışma konusu olacak,  fakat günün birinde mevcut iktidarın yıpranmışlığı ve ekonomik krizle büyük yara almış olduğu bir dönemde, kendisi değil de başka birisini cumhurbaşkanı yapacak kendisi de onun yardımcısı olacak. Olacak iş mi bu? 

Bu durum ne Kılıçdaroğlu açısından ne de siyasette nimet-külfet dengesi açısından hakkaniyetli olmazdı.

Kılıçdardoğlu nezaketen “ittifak liderleri karar verirse” gibi bir cümle kursa da “aday benim, başka isimlere meyletmeyin” diyerek ön almakla kalmadı, Akşener’in başbakanlığını da şimdiden vermiş ve teyit etmiş oldu. 

Ne diyelim. Taraflara hayırlı olsun. İmamoğlu ve Yavaş da kendi şehirlerinde halka hizmete devam etsinler bir süre daha.