Kent Müzesi Hayata Geçiyor

İlimizin turizm alanındaki müze eksikliğini görüp  'Müzeler Şehri Elazığ' projesini hayata geçirerek Basın Müzesi, Musiki Müzesi ve Hoca Hasan Haman Müzesi'ni hayata geçiren Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, önemli bir ihtiyaç olan Kent Müzesini hayata geçirmek için de kolları sıvadı. Yıllardan beri kent müzesi yapılacağına dair açıklamalara rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen İzzetpaşa Camii karşısındaki tarihi ve tescilli eski hükümet konağı binası, Elazığ Belediyesi'nin girişimleri ile turizme kazandırılıyor 

Kent Müzesi Hayata Geçiyor

Uzun zamandır Elazığ’ın müzesiz halde kalması ve kamuoyunda “Müzesiz Şehir” söylemlerinin artmasının ardından çalışmalar başlamış ve tarihi binanın kent müzesi olarak hizmet vermesi kararlaştırılmıştı. 

İlimizin turizm alanında kalkınması için önemli çalışmalar yapan ve özellikle Harput Mahallesinde bulunan tarihi yapıların tekrar ayağa kalkmasını sağlayan Elazığ Belediyesi, kent müzesi için de elini taşın altına koyarak önemli bir hizmeti daha hayata geçirmeye başladı.

Kent Müzesi Hayata Geçiyor

TARİHİ BİNADA ÇALIŞMALAR BAŞLADI 

Çarşı Mahallesi’nde 1896 yılında dönemin Valisi Enis Paşa tarafından inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren tarihi bina, kent belleğinin kayıt altına alınacağı, toplumsal hafızayı canlı tutacak kent müzesi olarak düzenlenecek.

ELAZIĞ’IN TARİHİ CANLANACAK

Osmanlı döneminin izlerini taşıyan ve Kent Müzesi olarak düzenlenecek tarihi yapı bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi ve sosyal ve ekonomik yapısı, anılarda Elazığ(Harput), unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak.

MODERN MÜZECİLİK TEKNİKLERİ

Elazığ Belediyesi tarafından modern müzecilik teknikleri ve canlandırma heykellerle desteklenecek Kent Müzesi için çalışmalar başladı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde tarihi binanın kent müzesi olarak faaliyete girmesi için hem iç hem de dış taraflarda hazırlıklar başlayarak düğmeye basıldı. 

Kent Müzesi Hayata Geçiyor

7 YILDIR MÜZESİZ ŞEHİR 

Elazığ’daki tek müze konumunda bulunan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, önce Emniyet Müdürlüğüne yapılan saldırıda tahrip olması, ardından da depremlerle ağır hasarlı olması sebebiyle 7 yıldan beri kapalı.

Yenisinin nerede yapılacağı ya da nereye taşınacağı konusunda bir belirsizlik yaşanırken Elazığ Belediyesi’nin kent müzesi için önemli bir çalışma yapması vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

BİNLERCE TARİHİ ESER DEPOLARDA ÇÜRÜYOR  

1970‘li yıllarda yapılan ve hizmete açılan Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesinin daha ne kadar kapalı kalacağı, nereye taşınacağı konusu  belirsizliği yaşanırken, müze yer alan tarihi eserler ise ilimizin ne kadar tarihi bir geçmişi olduğunu gözler önüne sermişti.  Arkeolojik eserler ve sikke salonu ile halı, kilim ve etnografya salonu olmak üzere üç bölümden oluşan Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesinde, 13.797 adet arkeolojik, 5.131 adet etnografik ve 10.965 adet sikke olmak üzere toplam 29.893 adet envantere kayıtlı eser mevcut olmasına rağmen yıllardır bu tarihi eserlerimizi yerli ve yabancı turistlere sergileyemiyoruz. 

Kent Müzesi Hayata Geçiyor

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI DUYARLILIĞI 

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın Harput’ta gerçekleştirdiği projeleri  çıkartırsanız son yıllarda bu konuda çivi çakılmamış bir şehir görürsünüz diyen vatandaşlar,“ Harput’un UNESCO geçici kültür mirası listesine alınmasının taçlandırılmasına yönelik hizmetleri sadece Elazığ Belediyesi’nden beklemek haksızlık olur. Her ne kadar Harput, dört yıl öncesinden çok farklı ve önemli bir yer sahipse de Palu, Keban, Baskil kanyonları ve özellikle Sivrice, Hazar Gölü ve Hazarbaba Kayak Merkezi için de ilgili kurumların önemli çalışmalar başlatması gerekiyor.”dedi.