Kemiyet Değil Keyfiyet Önemli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gelen zamları protesto etmek için elektrik faturalarını ödemeyeceğini açıklamış, 3 aydır faturalarını ödemeyen Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriği dün ekipler tarafından kesilmişti. Kılıçdaroğlu ayrıca gaz lambası ışığında yaptığı canlı yayınla ülkede 4 milyon hanenin elektriğinin kesik olduğunu dile getirmişti.

Kemiyet Değil Keyfiyet Önemli

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 4 milyon hanenin elektriğinin kesik olduğu yönündeki söylemlerini yalanladı. Dönmez, "Kılıçdaroğlu'nun bugün 4 milyon hanenin elektriği kesikmiş gibi oluşturmaya çalıştığı söylem algıdır, manipülasyondur, çarpıtmadır. Bugün itibarıyla tüm abone gruplarında elektriği kesik abone sayısı 278 bindir. Bu da toplam abone içinde %0.6'dır.'' ifadelerini kullanmış.

Bizce ikisi de haklı ve doğru söylüyorlar. Kılçdaroğlu’nun verdiği 4 milyon rakamı, borçlarını ödeyemediği için bir yıl içinde elektriği kesilen evlerin toplam rakamı.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği 278 bin rakamı ise, an itibarıyla bakanlığın bilgisayar tuşuna basıldığında borcundan dolayı elektriği kesik olan hane sayısını gösteriyor. Zira elektriği borcundan dolayı kesilen abone, ücretini yatırınca enerjisi yeniden veriliyor. Ama sonuçta bir elektik kesilmesi vakası yaşanıyor.
İki rakam da doğru ama yine de bu iki rakam da oldukça fazla. Bir yıl içinde 4 milyon, şu an 278 bin hane, ücretini ödeyemediğinden dolayı karanlıkta kalıyorsa, bu durum 21 yüzyıl Türkiye’sine hele hele yeni Türkiye’ye yakışan bir tablo değil.

Gerçeği rakamlarla az ya da çok göstermek değil önemli olan, asıl konuşulması gereken şey,  hala bu ülkede elektrik parasını veremeyecek kadar zor durumda olan insanların sayısının oldukça fazla olması.