KEBAN'DA BULUNAN KİLİSE İÇİN RESTORASYON ONAYI ALINDI

Nisa Yılmaz/ Keban'da 1800'lü yıllarda inşa edilen tarihi kilise de restore edilerek turizme tekrar kazandırılacak. Keban Belediyesi, kilisenin kazı ve sondaj çalışmaları için onay aldı.

KEBAN'DA BULUNAN KİLİSE İÇİN RESTORASYON ONAYI ALINDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keban Belediyesinin titizlikle üzerinde çalıştığı restorasyon işlemleri için çalışmalar yakın tarihte başlayacak.

 

BAKIM, KAZI VE SONDAJ ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Keban Belediyesince yapılan açıklamada: “Tarihi kilisenin sondaj ve kazı çalışması için İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı. Kilise alanının temizlenmesi, sondaj ve kazı çalışmaları için bölge kurulundan karar çıktı ama ödeneğimiz olmadığı için Kültür Bakanlığı’na tekrar yazı yazdık. Kültür Bakanlığı’na yazmış olduğumuz yazı neticesinde bu çalışmaların karar mercii Elazığ Müzeler Müdürlüğü oldu. Karşılıklı yazışmaların ardından müdürlük, tekrar Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne kazı çalışmalarının yapılması için yazı bildiriyor. Diyarbakır Bölge Kurulu’ndan da 25 Nisan 2019 tarihli 67,68 sayılı kararında, ‘Tescilli kilisenin üzerini kaplayan otlardan temizlenmesi, kilisenin batı beden duvarındaki toprak dolu betonun kaldırılıp özgün kapının ortaya çıkarılması, kilise içerisinde depolanmış malzemelerin kaldırılması, kilisenin ana mekan zeminindeki betonun kaldırılması işlemlerini içeren kazı ve temizlik çalışmalarının Elazığ Müzeler Müdürlüğü uzmanlarınca denetimi yapılacaktır’ yönünde karar çıktı.

Kazı ve temizlik çalışmalarının ardından restorasyon için ayrıca izin alınması gerekiyor. Restorasyon projeleri de tekrardan kurula iletilerek onunla ilgili karar alınacak. Şu anki çıkan karar buranın temizlenmesi, üstündeki otların temizlenmesi ve etrafındaki kapının açılması. Bizim şu anki yapacağımız işlem budur. Bunlarla ilgili il Müzeler Müdürlüğü ile görüşerek ödenek talebinin onlar aracılığıyla bakanlığa iletilmesini isteyeceğiz. Bununla ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra ödenek gelirse ödenek doğrultusunda, ödenek gelmediği takdirde de belediye işçilerimizin marifetiyle temizleme çalışmalarını arkeologlar gözetiminde kazı ve kırım çalışmalarına başlanılacak. Batı tarafındaki kapı açılacak. O yapıldıktan sonra tekrar bölge kurulundan restorasyon için proje hazırlanacak. Proje kabul edilirse tekrardan ödenek talep edilecek.” denildi.

 

RESTORASYAN ÇALIŞMALARI YENİ BİR İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Keban Belediyesince yapılan açıklamada restorasyon çalışmalarında Keban’dan işçi alımı yapılacak. Yapılacak ödenek doğrultusunda alım yapacak olan Keban Belediyesi, “Ödenek gelirse Kebanlı vatandaşlardan işçi alımı yapılacak. Müzeler Birliği Arkeologlar gönderecek ve onların gözetiminde işçiler çalışacak. Birden fazla işçiye istihdam sağlanacak.” İfadelerine yer verildi.

 

TARİHİ KİLİSE, YUSUF ZİYA CAMİ İLE AYNI TARİHTE AÇILACAK

Kilisenin restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından Keban’a Sürmani ve Ermenileri ziyarete daha fazla çekmeyi amaçlayan Keban Belediyesi, 1800’lü yıllarda yapımları tamamlanan Yusuf Ziya Cami ve Kiliseyi aynı anda ziyarete açacakları öğrenildi.