Kayısıda Rekolte Düştü Fiyatı Tavan Yaptı

Kayısıda rekolte bu yıl yarı yarıya düşerken 170 liraya kadar yükselen fiyatıyla elinde mahsulleri olan üreticileri ise son derece mutlu etti.

Kayısıda Rekolte Düştü Fiyatı Tavan Yaptı

Don, dolu ve monilya hastalığı başta olmak üzere  sahip oldukları kayısıları henüz çiçekteyken kaybeden binlerce üreticinin yüzü bu yıl gülmezken kilogramını 140 liradan başlayan fiyatlarla mahsulünü satan üreticiler ise hallerden son derece memnunlar. Bu yıl kayısı üretimi ile ilgili gazetemize bilgiler veren Baskil’de faaliyet gösteren kayısı tüccarlarından Hüseyin Toğaçar “25 yıldır kayısı alım satımı yapıyorum. Aynı zamanda üreticiyim.  Bu yıl rekolteyi 80 bin civarında açıkladılar. O kadar ürün olduğunu tahmin etmiyorum. Benim tahminime göre 50-55 bin ton, 10 bin tonda geçen yılın mahsulü var. Normal sezonlarda 150 bin tonu geçiyordu. Bu yıl rekoltede en az % 60 azalma var” dedi.

Kayısıda Rekolte Düştü Fiyatı Tavan Yaptı

FİYATLARDAN MEMNUNUZ

Toğaçar “Ürün fiyatından memnunuz. 140 liradan 170 lira arası değişiyor. Rekoltenin düşük olmasının nedeni bu yıl don vurdu ve monilya hastalığı en büyük etken oldu. Çil olmasından dolayı kayısının kalitesi düşük. Onlar ikinci kalite kayısı grubuna giriyor. Onlarda 50-60 liradan alıcı buluyor. Ürünlerimin bir kısmını bir ihracat yapan bir firmaya satıyorum. Diğer bölümünü ise iç piyasaya satıyorum” diye konuştu.

Kayısıda Rekolte Düştü Fiyatı Tavan Yaptı

ÇALIŞACAK İŞÇİ YOK, PİYASA DURDU

Baskil ve köylerinden Malatya’ya giden işçilerin deprem nedeniyle  geri döndüğünü bununda piyasaya olumsuz yansıdığını dile getiren Toğaçar “ Depremden sonra çoğu işletme Aydın-İzmir tarafına taşındı. Orada işçi sıkıntısı yok. Bizim burada çalışan işçilerimiz depremden sonra geri gelmişti. Geçen hafta yaşadığımız depremden sonra işçiler geri gittiler. Şuan piyasa işçi sıkıntısı yüzünden durmuş durumda ben 2 - üç gündür alım yapmıyorum. Çünkü satamıyorum. Benden alan şirkette ürün yapamadığı için o da ürün almıyor”diyerek açıklamasını sonlandırdı.