Kaya: 'Dönüşümde Devlet desteği şart'

Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, Elazığ'da eski binaların yıkılıp yerine daha güvenli binaların can ve mal güvenliği için şart olduğunu, yapılan yeni binaların, eski binalarla mukayese edilemeyecek kadar iyi olduğunu ve bitişik nizamın yapılmasının zorunlu olması gerektiğini ifade etti.

Kaya: 'Dönüşümde Devlet desteği şart'

Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kaya, Elazığ’da eski binaların yıkılıp yerine daha güvenli binaların can ve mal güvenliği için şart olduğunu söyledi. 

Kaya: 'Dönüşümde Devlet desteği şart'

Başkan Kaya, gazetemize yaptığı açıklamada “Eski binaların yıkılıp yerine daha konforlu ve güvenli evler yapılması için bu şehrin kentsel dönüşüme ihtiyacı var. İnşaat mühendisleri olarak da birey olarak da şunu düşünüyoruz. Ülkemiz bir deprem ülkesi, sadece Elazığ’da değil ülkedeki bütün eski yapıların yıkılıp yenisinin yapılması gerekiyor.  Bunlar depremlere dayanıksız binalar. Yapılış tarzlarını, kullanılan malzemeleri, proje şeklini bildiğimiz için bunların mutlaka ve mutlaka bir elden geçirilip risk, performans analizlerinin  yapılması gerekir. İnsanlar korkmadan içinde otursun diye” dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜME DEVLET DESTEĞİ ŞART 

Kentsel dönüşümün mahalle bazında yapılması gerektiğini ifade eden Kaya “Çarşı merkezi ve civarındaki mahalleleri göz önüne alalım. Buradaki birçok bina eski bina şehirdeki vatandaşların önemli bir bölümü buralarda oturuyor.  Orta büyüklükte ya da biraz daha büyüklükte olabilecek bir depremde burada yaşayan vatandaşlarımız sıkıntı yaşayacaklar. Bunun nasıl çözeceğiz? Burada oturan vatandaşların birçoğu dar gelirli vatandaşlar devletin buna el atması lazım.  Elazığ’da pek bir şey yok. Elazığ’da kentsel dönüşüm olarak gördüğüm kadarıyla 5-6 katlı binaların yerine kat sayısını yükseltmek oldu.

Müteahhitler girip yapabilsin diye. Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır. 5 katlı binanın suyu, kanalizasyon şebekesi ona göre yapılmış. 12 katlı yaptın mı yine aynı borudan su gelecek. Orada da bir sorun olacak. Öyle bir şey yaparsan altyapısını da yenilemen gerekiyor. Bunun yanı sıra bina ne kadar yüksek olursa sallanması daha fazla olur.  Böyle bir şey olmaması gerekiyor. Bu kentsel dönüşüm olmaz. Kentsel dönüşümü ada bazında yapmak ben isterim ki mahalle bazında yapılsın.  Vatandaş mağdur olmasın diye bir parseldeki binanın kat sayısını yükselterek çözüm bulunamaz. Elbette mağduriyet olmasın ama bu çözüm değil” diye konuştu. 

Kaya: 'Dönüşümde Devlet desteği şart'

YENİ BİNALAR ESKİLERLE MUKAYESE EDİLEMEYECEK KADAR İYİ 

Kaya sözlerine şöyle devam etti: “  Yapılan yeni binalar, eski binalarla mukayese edilemeyecek kadar iyi. İşçilik kötü bunu hep söylüyorum. Bir de denetimlerin daha düzenli ve uygun yapılması gerekiyor. TOKİ’nin yaptıkları dairelerde vatandaşlar şikâyet ediyor. Koridorlar, mutfak dar, balkon yok, daire küçük diyorlar. Ama en azından insanlar korkmadan içinde oturuyor.  30 yıllık 50 -60 yıllık binalar var. Ufak bir sarsıntı olduğunda insanlar dışarı kaçmaya çalışıyorlar. Korkarak oturuyorlar.  Öncelik sırasına göre yenilenmesi lazım” diye kaydetti. 

YERİNDE DÖNÜŞÜMÜN KAPSAMI GENİŞLETİLİP DESTEK ARTIRILMALI 

Kaya “ Yerinde dönüşümde sokak ve caddeler genişlemiyor. Elazığ’ın eski yapılar bitişik nizam olarak yapılmış. Yerinde dönüşümde bir şart getirilmiş. Sadece 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde orta ve ağır hasar almış binaları kapsıyor.  Bu çok yanlış bir düşüncedir. Benim önerim şudur: 750 bin hibe, 750 bin TL düşük faizli kredi olarak veriyor. Verilen desteğin en azından 2 buçuk milyona çıkarılması gerekir.  Kısıtlama getirilmeden risk analizi olumlu çıkmayan binaların bu kapsamda destek verilmelidir. Elazığ’ın kurtuluşu ancak bu şekilde olabilir. Şehir merkezinde 200-300 tane belki daha fazla yıkılmış arsa şeklinde duran bina yerleri var. Bu arsalar ne olacak?  Kim yapacak? Kimse  yapamaz ki!” diye aktardı. 

BİNALAR BİTİŞİK NİZAMLA MI YAPILMALI, AYRIK NİZAMLA MI ?

Bitişik nizamın yapılmasının zorunlu olması gerektiğini ifade eden Kaya “ Ayrık nizam tabiki daha iyi fakat şehir merkezinde öyle binalar var ki 10 metre cephesi var. Sağından solundan 3 metre kısarsanız 4 metreye binayı sığdıramazsınız. Onun için cephesi az olanları bitişik nizamla yapılması gerekiyor. Deprem sırasında da bitişik binalar birbirine çarpıyor. Biz bunlara çekiçleme etkisi diyoruz.  Aralarında binanın yüksekliğine göre binalar birbirine çarpıp hasar görmesin diye bir boşluğun bırakılması gerekiyor. Zaten şuan proje çizen arkadaşlar buna göre yapıyorlar. Yapı denetimlerde bunu uyguluyor. Bitişik nizamın yapılması zorunlu çünkü parsellerin cephesi çok dar” ifadelerini kullandı.
Kaya: 'Dönüşümde Devlet desteği şart'