Katılımevim'e yönelik soruşturma: 15 gözaltı, 10 firari
Adalet Bakanı Akın Gürlek, muvazaalı gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz şekilde Türk vatandaşlığı kazandırılmasına yönelik soruşturmanın ikinci dalga operasyonunda 88 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığını, 72 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Operasyonda 1.070 kişinin usulsüz yollarla Türk vatandaşlığı edindiği belirlendi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşlık hukukunu istismar eden, kamu kurumlarını yanıltarak haksız menfaat sağlayan ve sahtecilik yöntemlerine başvuran yapılara karşı mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünce yürütülen soruşturmanın ikinci dalga operasyonunun bu sabah gerçekleştirildiğini duyurdu.
İLK DALGADA 687 KİŞİNİN VATANDAŞLIĞI İPTAL SÜRECİNE GİRDİ
Bakan Gürlek, ilk dalgada “Babacan İnşaat” bağlantılı işlemlerin mercek altına alındığını hatırlatarak, düşük bedelli gayrimenkullerin gerçeğe aykırı yüksek bedelli ekspertiz raporlarıyla satıldığının ve 687 kişinin usulsüz şekilde Türk vatandaşlığı kazandığının tespit edildiğini, vatandaşlıklarının iptaline yönelik sürecin başlatıldığını ifade etti.
İKİNCİ DALGADA 274 SATIŞ İŞLEMİ İNCELENDİ
İkinci dalgada ise “Gül İnşaat AŞ, Beyaz İnşaat ve LİV İnşaat” üzerinden gerçekleştirilen gayrimenkul satışlarının incelendiğini belirten Gürlek, bu kapsamda 734 yabancı uyruklu şahsa yapılan satışların değerlendirildiğini ve 274 satış işleminin muvazaalı olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
1.070 KİŞİ USULSÜZ VATANDAŞLIK EDİNDİ
Yapılan incelemelerde, söz konusu işlemler sonucunda aile bireyleriyle birlikte 1.070 kişinin usulsüz yollarla Türk vatandaşlığı edindiğinin, 11 kişinin ise vatandaşlık edinme sürecinin devam ettiğinin belirlendiğini aktaran Gürlek, ayrıca 3,5 milyar TL’yi aşkın tutardaki işlemin muvazaalı şekilde gerçekleştirildiğinin anlaşıldığını bildirdi.
88 ŞÜPHELİ HAKKINDA ADLİ İŞLEM BAŞLATILDI
Bu sabah gerçekleştirilen operasyonda 88 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığını, 72 şüphelinin gözaltına alındığını açıklayan Gürlek, şüphelilere ait adresler ve şirketlerde dijital materyallere el konulduğunu söyledi.
TAŞINMAZ, ARAÇ, YAT VE HESAPLARA TEDBİR
Operasyon kapsamında 2.011 taşınmaz, bir otel, 86 motorlu araç, 2 yat ve 42 banka hesabı hakkında tedbir uygulandığını, 30 şirkete el konularak kayyum atandığını belirten Gürlek, usulsüz şekilde Türk vatandaşlığı kazandığı tespit edilen kişilerin vatandaşlıklarının iptaline yönelik gerekli idari sürecin başlatıldığını ifade etti.
“VATANDAŞLIK HUKUKUMUZUN KORUNMASI İÇİN KARARLILIKLA KULLANILACAK”
Gürlek, soruşturmayı titizlikle yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığını, operasyonu başarıyla gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünü ve süreçte görev alan tüm kamu görevlilerini tebrik ederek, “Kamu zararının ortaya çıkarılması, suçtan elde edilen kazancın izinin sonuna kadar sürülmesi ve vatandaşlık hukukumuzun korunması için hukukun bütün imkânları kararlılıkla kullanılacaktır” dedi.