Karakoçan Termal Unutuldu mu?

Elazığ için büyük önem taşıyan ve Karakoçan ilçesinde yapılacak olan 'Termal Tesis' için ihale yapıldı. Daha sonra elektrik akımı için direkler çekildi, temel kazı çalışmaları başladı. Bu çalışmalar yapılırken ilgili kurumlardan henüz bilgilendirici bir açıklama yapılmadı. Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın ise önümüzdeki günlerde ilçeye yapacağı ziyaret kapsamında termal tesisi de ziyaret etmesi ve çalışmalar hakkında bilgi alması bekleniyor.

Karakoçan Termal Unutuldu mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2018 yılında Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde çıkan jeotermal su, 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli suları arasında yerini alarak, önemli bir sağlık ve termal merkezinin inşa edilmesine zemin hazırlanmıştı. 

TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ TERMAL SUYU 
Son dönemde yapılan çalışmalar neticesinde ve geçmiş dönem Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın gayretleri sonucunda Karakoçan’da yeni bir termal kaynak suyu bulunmuştu. 2018 yılının başlarında ilk kazma vurulmuş ve 800 metre derinlikte sondaj çalışmaları başlamıştı.

 Bu jeotermal suyun benzerlerine göre en önemli farkı ise 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alıyor olmasıydı.

CİP KÖYÜ’NDE AYRI BİR TERMAL SU BULUNDU 
Geçtiğimiz yıllarda Cip köyü yakınlarında da yapılan sondajla elde edilen termal su, kaplıca ve sağlık turizmi yanında seracılık için de büyük umut olmuştu. Bölgedeki arazi sahipleri kadar Elazığ’ın üretim merkezi olması dolayısıyla tüm şehir halkı heyecanla bölgede kurulacak seraları ve otelleri bekliyordu. Bu nedenle Elazığ’da özellikle termal su için sondaj çalışmaları hız kazandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONAYLADI
Elazığ için büyük önem arz eden cip jeotermal projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

2020 yılında AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları tarafından Cip Jeotermal Projesi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'a sunulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Milletvekili Metin Bulut ve Başkan Şerifoğulları tekrar Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile görüştü. Gerçekleşen görüşmede Cip Jeotermal Turizm Gelişim Alanı Projesi masaya yatırılmıştı.

“Bazı alanlarda ilan edilen turizm merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinin iptali, sınırlarının yeniden belirlenmesi, isim ve statülerinin değiştirilmesi Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan karara göre; Elazığ-Tunceli Fırat Havzası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve Elazığ Harput Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde değişiklik yapıldı. Bu kararla ile birlikte Cip Jeotermal projenin Elazığ’ın ekonomisine büyük derecede katkı sunması hedefleniyor.

YILLIK 450 MİLYON TL’LİK İHRACAT  
Elazığ merkezde bulunan Jeotermal su kaynağının özellikle seracılıkta kullanılması için de gerekli girişimler başlamıştı. Jeotermal su kaynağını değerlendirilmesi açısından ‘’SERACILIK İHTİSAS OSB’NİN’’ ilk toplantısı 2019 yılında düzenlenmişti. 1300 dönümlük alanda kurulacak bu seralardan yıllık 450 milyon TL’lik ihracat hedefleniyordu. 

100 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDE YAPILACAK 
Karakoçan ilçesinde de Elazığ Valiliği öncülüğünde çalışmalar da başlamıştı. Dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalar neticesin de 5 yıldızlı bir termal otel için girişimler hızlanmıştı.  100 dönüm üzerine yapılacak dev yatırım ile birlikte hem kaplıca turizmi geliştirilecek hem de organize seracılığa kapı aralanacaktı. 

350 KİŞİYE İSTİHDAM 
Öte yandan tesis içerisinde de konaklayacak vatandaşların tüm ihtiyaçları düşünülmüştü. Dev komplekste golf sahası, 3 futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seralar yer alacak. Karakoçan’da dev termal tesis 350 kişiye istihdam olacaktı. 

İHALESİ GEÇTİĞİMİZ YIL YAPILMIŞTI 
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde yapılacak olan termal tesisin ihalesi ise geçtiğimiz yıl yapıldı. Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 43 dereceyle Türkiye’nin en kaliteli Jeotermal suyunun kullanılacağı tesisler için ihale yapılmasının ardından çalışmalar da başlamıştı. Termal tesis için ihale yapılmasının ardından resmi prosedürler tamamlandı. Geçtiğimiz aylarda elektrik akımı için direkler çekilmeye başlandı ve temel kazı çalışmalarına geçildiği ifade edilmişti. 

BİLGİLENDİRME YAPILMASI GEREKİYOR 
Karakoçan ilçesine yapılacak olan termal proje  çalışmalarının  ne aşamada olduğu ve ne zaman hizmete gireceği konusunda ilgili kurumların açıklama yapmaması,  kamuoyunda  “Herhangi bir olumsuzluk mu var?” endişesinin oluşmasına sebep oldu. 

Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alacak olan tesis hakkında ilgili kurumların fotoğraflar ve görsel eşliğin de bir basın toplantısı düzenleyerek gelinen aşama hakkında kamuoyunu ve halkımızı bilgilendirmesi bekleniyor. 

İLGİSİZLİK Mİ VAR? 
Termal tesis proje alanı,  Karakoçan Belediyesi hizmet ve görev alanı içinde bulunmuyor.  Söz konusu alan,  İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı ve Karakoçan Kaymakamlığın gözetiminde.  Elazığ Valiliği  ise koordinasyon ve denetimi sağlayan üst yönetim konumunda. 

 Elazığ için önemli bir proje olan termal su ile ilgili çalışmaların başlamasına rağmen ilgili kurumlar tarafından, projenin geldiği aşama konusunda görseller eşliğinde herhangi bir bilgilendirme yapılmaması dikkat çekiyor. 

VALİ TORAMAN ZİYARET EDECEK Mİ? 
Elazığ’da hem istihdam hem de bölge turizm için önemli bir proje olan “Termal Tesisi” önümüzdeki günlerde ilçeleri ziyaret kapsamında Karakoçan’ı da ziyaret etmesi planlanan  Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın da program ve gündeminde olması ve tesisi ziyaret etmesi bekleniyor. Vali Toraman’ın ilimize büyük katkı sağlayacak tesisin en kısa sürede bitirilerek hizmete sunulması için çalışmaları takip edeceği ifade ediliyor.