İz Bırakan 100 Elazığlı

Kadim medeniyetlerin otağ kurup bugüne önemli eser ve miraslar bıraktığı aziz topraklar üzerinde yaşıyoruz. Elazığ, hem tarihi ve kültürel değerleri hem de bu değerler üzerinde çalışmalar yaparak iz bırakmış sayısız isimleri yetiştiren velud bir şehir…

İz Bırakan 100 Elazığlı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her birinin gönül hanemizde ayrı bir yeri olan ve eserleriyle bugün de kalplerde yaşayan çok sayıda ismin, yarınlara ve yeni nesillere de tanıtılması gerekirdi ve bu  şehrin vefası ve kadirbilirliği olurdu.

İşte bu vefa ve kadirşinaslığı gösteren duyarlı bir kurum ve bunu hayata geçiren bir yürekli insan çıktı.

Kısa adı ELFED olan Elazığ Dernekler Federasyonu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla Elazığ’ın hafızasında iz bırakan 100 Elazığlı şahsiyetin biyografisinin yer aldığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılında İz Bırakan 100 Elazığlı” isimli bir eseri tamamladı ve basımını gerçekleştirdi.

ELFED; bu önemli ve ciddi işi bu konuda yetkinliği, donanımı yanında söz konusu Elazığ olunca samimiyetini de ispatlamış Prof. Dr. Orhan Kılıç Hocamıza tevdi etmiş. Ve aradan uzun bir süre geçmeden “İz Bırakan 100 Elazığlı” prestij kitap, yayın dünyasına kazandırıldı.

Kitapta 42 bilim ve kültür insanının yazdığı 100 Elazığlı şahsiyete yer verilmiş. Ve anlaşılan o ki aslında birilerine görev vermekle birlikte yazı gelmeyince ve süre kısalınca birçok şahsiyeti yazmak kitabın da editörü olan Prof. Dr. Orhan Kılıç hocamıza düşmüş. Kitapta yer verilen isimler, vefat eden ve aramızdan ayrılanlardan seçilmiş. Orhan Hocamızın verdiği bilgiye göre eserin ikinci, üçüncü, dördüncü ciltleri de olacak.

Eser, çok güzel bir dizgi, kâğıt, görsellikle ve geleceğe bırakılacak bir hazine  hassasiyeti ile tezyin edilmiş. Ve tabiri caizse hiçbir maddi ve manevi fedakârlıktan kaçınılmamış.

Bu eserle birlikte 100 önemli ve değerli ismimizi nezih bir eserle okurlara sunulmuş. Kitabın oluşmasında önemli bir fedakârlık ortaya koyan ve bir yönüyle edebiyat tarihimizde yazı makinası olarak bilinen Ahmet Mithat Efendi kadar velud bir akademisyen olan Prof.Dr. Orhan Kılıç hocamızın prensipli ve zamanı bereketli kılan çalışkanlığına hayran olmamak mümkün değil.

Orhan Hocamızı eserle ilgili televizyonda dinlediğimde ilimizde, her ne kadar kendisine birinci kriterin vefat edenler olduğunu defaten izah etmesine rağmen Elazığ sanat tarihinde unutulmaz izler bırakan Naci Sönmez’in kendisinin  kitaba neden alınmadığına dair sitemlerini anlatması ve sonraki ciltlerde kendisine yer verileceğini söylemesi de konuya özel bir hassasiyet gösterdiğinin de tebessüm ettiren bir göstergesi oldu.

Bu eserin oluşmasında öncülük eden ELFED Genel Başkanı Kazım Gökhan Elgin ve Yönetim Kuruluna, eserin editörlüğünü üstlenen ve çok sayıda maddeyi de yazan Prof. Dr. Orhan Kılıç hocamıza ve esere katkıda bulunan 42 madde yazarı ile diğer yetkililere teşekkür ediyoruz. Güzel bir proje, güzel bir iş ve güzel bir eser ortaya kondu.